Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης σε βρίσκει live στο Facebook

New York, New York. Αλλά όχι μέσα από τα χείλη του Φρανκ Σινάτρα ή μέσα από το λίκνισμα της Λάιζα Μινέλι. Ενας ύμνος στη Νέα Υόρκη μέσα από τα καλύτερα έγχορδα, πνευστά και κρουστά του κόσμου και με όχημα το Facebook! Για πρώτη φορά, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου (7μιση, ώρα τοπική, 02.30 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης), η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης θα

ανοίξει τη νέα σεζόν (2016 – 2017) στην αίθουσα Ντέιβιντ Γκέφεν αλλά και στο Facebook, όπου θα μεταδίδεται ζωντανά η παράσταση!


Η ορχήστρα θα παίξει Τζορτζ Γκέρσουιν και Τζον Κοριλιάνο αλλά ο μεγάλος σταρ της βραδιάς -και της χρονιάς- θα είναι ο Αντονίν Ντβόρζακ και η 9η «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» («From the New World»). Ο τσέχος συνθέτης έγραψε τη θρυλική συμφωνία όσο ζούσε στη Νέα Υόρκη, ενώ διατέλεσε διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ωδείου, από το 1892 μέχρι το 1895. Ο ίδιος αποτελεί ένα από τα πολλά σύμβολα της μητρόπολης, ενώ έχει γίνει σήμα κατατεθέν της ορχήστρας, από τότε που αυτή ανέλαβε να παίξει τη «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» για πρώτη φορά, πριν από 123 χρόνια -από το 1893 δεν χορταίνουν να παίζουν το μουσικό κομμάτι.

Μετά την παράσταση θα μεταδοθούν σε live χρόνο συνεντεύξεις των μουσικών, ενώ το βίντεο θα είναι διαθέσιμο στο Facebook, το YouTube και την ιστοσελίδα της ορχήστρας για τις επόμενες 45 ημέρες.

Συναυλία που διευθύνει ο Γκίλμπερτ, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, τον Ιούνιο του 2015 (Facebook)

Καθόλου τυχαία, η διεύθυνση της ορχήστρας επιλέγει να κάνει το γενναίο άνοιγμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κατάλληλη χρονική στιγμή: στην παράσταση που σηματοδοτεί την επετειακή σεζόν -η ορχήστρα κλείνει 175 χρόνια ζωής. Ολα είναι μελετημένα. Την ίδια χρονική συγκυρία επιλέγει η ορχήστρα για να προωθήσει και την «Πρωτοβουλία του Νέου Κόσμου» («The New World Initiative») ένα πρότζεκτ με εξωτερικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη, πολλές μουσικές συνεργασίες και δράσεις, οι οποίες όμως θα είναι βασισμένες σε ένα μόνο έργο, τη μουσική συμφωνία του Ντβόρακ.

Ηδη 70 ομάδες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Συστάθηκαν νέες επιτροπές και πλατφόρμες για να εκφράζονται οι μουσικοί ενώ θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες σε όλη τη μητρόπολη. Και ένα από τα έργα που έχει αναλάβει η ομάδα της «Πρωτοβουλίας» είναι η εξερεύνηση της κλασικής μουσικής και οι επιρροές που δέχθηκε από αφροαμερικανικά στοιχεία και από τον πολιτισμό των ιθαγενών στην Αμερική. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε δασκάλους κλασικής μουσικής τον Νοέμβριο. Παντού κυριαρχεί το πνεύμα του Ντβόρζακ και πάντα διαφαίνεται η προσπάθεια να προσεγγίσει η ορχήστρα το ευρύτερο κοινό της Νέας Υόρκης και του ακόμη ευρύτερου κόσμου των social media.

«Το έτος 2016 – 2017 είναι σημείο τομής για τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο πρόεδρος Μάθιου ΒανΜπέζιεν. «Γιορτάζουμε 175 σεζόν στη δυναμική μας γενέτειρα, τη Νέα Υόρκη, μέσα από την Πρωτοβουλία του Νέου Κόσμου, η οποία εξυμνεί την ιστορία μας και την πατρίδα μας».

Ο Αλαν Γκίλμπερτ, ο μουσικός διευθυντής της ορχήστρας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ καθρεφτίζει το προσωπικό του όραμα για τη Φιλαρμονική: «Να μην είναι μία ορχήστρα που τυχαίνει να εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αλλά μία ορχήστρα που είναι η ορχήστρα της Νέας Υόρκης, κατά έναν πολύ ουσιαστικό τρόπο».

The post Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης σε βρίσκει live στο Facebook appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα