Σύγκλιση για δημοσιονομικό, δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα

Ευφορία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού και τα πλεονάσματα του 2017 και του 2018.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών, οι θεσμοί συμφωνούν ότι φέτος το πλεόνασμα μπορεί να φθάσει το 2,8% του ΑΕΠ και ότι το 2018 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Πηγές

του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σημείωναν επίσης ότι το πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ για το 2017 είναι κατά 1,05 μονάδες πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 1,75%, γεγονός που αφήνει περιθώριο για ένα σημαντικό ποσό που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έχει ήδη προβλεφθεί στο προσχέδιο ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» μισής μονάδας και είναι προς διάθεση υπερπλεόνασμα περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το «μαξιλάρι ασφαλείας» αποτελούσε αίτημα των δανειστών ούτως ώστε να υπάρχει κάλυψη έναντι ενδεχόμενου επαναϋπολογισμού των δημοσιονομικών στόχων επαναϋπολογισμού από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, όπως συνέβη πρόσφατα για 2016.

Κατά την άποψη της ηγεσίας του υπουργείου, από τη συμφωνία για πλεόνασμα 3,5% το 2018 συνάγεται ότι οι θεσμοί δεν θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος: «Μπορώ να εκτιμήσω με πολύ μεγάλη ασφάλεια πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», ήταν η εκτίμηση υψηλόβαθμου παράγοντα του οικονομικού επιτελείου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων «πήγε πολύ καλά και λύνονται όλα τα προβλήματα σιγά-σιγά», επισημαίνουν ωστόσο πως «υπάρχει ακόμη πολλή τεχνική δουλειά για νόμους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους». Σε κάθε περίπτωση, λένε, «ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις».

Διαπραγμάτευση για το μέρισμα

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων. Βασικό αντικείμενο των εν λόγω επαφών αναμένεται να είναι το πώς και το πού θα διανεμηθεί εφέτος το κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί φέρεται να διαφωνούν με μια οριζόντια παροχή τύπου 13ης σύνταξης και αντιπροτείνουν να δοθεί έμφαση σε επενδυτικές δράσεις, αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες, στοχευμένα επιδόματα κ.α.

Επί τάπητος βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα και όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας εκτός από δύο επίμαχα θέματα που δεν έχουν κλείσει και συμφωνήθηκαν σε αυτά τα επόμενα βήματα. Πρόκειται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τον νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου που απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018. Προσδοκία όλων είναι ότι και τα δύο θέματα θα λήξουν πριν από την επάνοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Αγκάθια επίσης αποτελεί το θέμα των επιδομάτων και ειδικά ο τρόπος διανομής του οικογενειακού επιδόματος, ενώ αντίθετα συγκλίσεις φαίνεται να υπάρχουν στην πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων.

The post Σύγκλιση για δημοσιονομικό, δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα