Νεκροί από πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών στο Λονδίνο

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε συγκρότημα κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο προκαλώντας έναν -απροσδιόριστο για την ώρα- αριθμό θανάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν άνθρωποι που ήταν εγκλωβισμένοι, ενώ γίνεται λόγους για 30 άτομα που δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες για αναπνευστικά προβλήματα.

Στο πύργο Grenfel, που έχει 24 ορόφους, μένουν πάνω από «πολλές εκατοντάδες» άτομα (ενδεχομένως 200 ή περισσότερα) σε περίπου 120 διαμερίσματα.

Αυτή τη στιγμή το κτίριο εξακολουθεί να καίγεται, αν και φαίνεται ότι στους χαμηλότερους ορόφους η πυρκαγιά έχει περιοριστεί σε

μεγάλο βαθμό. Οι καπνοί είναι ορατοί σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων στο Λονδίνο.

Hundreds of firefighters have been working to put out a huge blaze that engulfed an apartment block in West London https://t.co/p2S0LagvcF pic.twitter.com/cYAQoAl2Qz

CNN International (@cnni) June 14, 2017

Σε δήλωσή της Πυροσβεστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι:

– «Υπάρχει ένας αριθμός νεκρών», αλλά δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί άμεσα λόγω του μεγέθους του κτιρίου.
– Η πυρκαγιά επηρέασε σχεδόν όλο το κτίριο από τον δεύτερο όροφο και πάνω.
– Η πρώτη κλήση έγινε στις 00:54 της Τετάρτης και στο σημείο έφτασαν να επιχειρούν 200 πυροσβέστες με 45 οχήματα.
– Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία.

Dramatic video shot by a neighborhood resident shows fire at 24-story London high-rise not long after it broke out. https://t.co/7OdN05Su2W pic.twitter.com/FH9JPkBroP

ABC News (@ABC) June 14, 2017

Το κτίριο εκκενώθηκε με τη βοήθεια των πυροσβεστών, ωστόσο μάρτυρες αναφέρουν ότι γνωστοί τους παρέμεναν μέσα στο κτίριο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούγονταν κραυγές εγκλωβισμένων που καλούσαν σε βοήθεια, κάποιοι προσπάθησαν μάλιστα να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο φτιάχνοντας σχοινιά με σεντόνια.

Αλλοι μάρτυρες, σύμφωνα με το BBC, είπαν ότι είδαν στην οροφή του κτιρίου φώτα, από φακούς ή κινητά. Ενας μάρτυρας είπε επίσης στον Guardian ότι είδε ένα άτομο που ήταν στην οροφή το οποίο κουνούσε έναν φακό κάνοντας σήματα. «Φώναζε βοήθεια, αλλά κανένας δεν βοηθούσε», είπε και πρόσθεσε ότι το άτομο πήδηξε από ένα παράθυρο με ένα στρώμα, το οποίο καιγόταν.

Huge fire at west London tower block. Sky's @ashishskynews describes a man trapped inside his flat, seen pacing up and down #GrenfellTower pic.twitter.com/2baMV8gDKf

Sky News (@SkyNews) June 14, 2017

Καταγγελίες για κακό συντονισμό

Από όσα αναφέρουν ένοικοι του κτιρίου που κατάφεραν να διαφύγουν έγκαιρα, το κτίριο δεν είχε κεντρικό συναγερμό για πυρκαγιά, αν και ακούστηκαν συναγερμοί από μεμονωμένα διαμερίσματα – και πάλι όχι όλα.

Αλλοι προσθέτουν ότι για αρκετοί ώρα, ακόμα και όταν είχε ξημερώσει για τα καλά και το μέγεθος της καταστροφής ήταν ορατό, δεν υπήρχε σαφής ενημερώσης από την διαχείριση του κτιρίου. «Παράτησαν τον κόσμο και δεν ήξερε τι απέγιναν οι συγγενείς του», καταγγέλλουν ακόμη. «Δεν υπήρχε συντονισμός», προσθέτουν άλλοι.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 01:00 (τοπική ώρα, 03:00 στην Ελλάδα), πιθανόν στον δεύτερο όροφο (ή σε κάποιο από τους πρώτους ορόφους) από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο πύργος, που έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1970, μπορεί να καταρρεύσει από τις υψηλές θερμοκρασίες που καταπονούν τον σκελετό του κτιρίου. Μάρτυρες λένε ότι είδαν κομμάτια να πέφτουν από το κτίριο και ότι ακούγεται ήχος σπασμένων γυαλιών και εκρήξεις.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι οι δυνάμεις της εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και ότι, για την ώρα, δεν έχουν εικόνα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Περίπου 200 άνδρες με πάνω από 40 οχήματα έχουν σπεύσει στο σημείο.

Πολλά από τα γειτονικά κτίρια έχουν εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

The post Νεκροί από πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών στο Λονδίνο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα