Στην Κούβα το καλό κρασί θέλει προφυλακτικό…

23:27 8/4/2017 - Πηγή: Protagon

Μπορεί στην Κούβα κάποια βασικά είδη να λείπουν, τα προφυλακτικά όμως είναι σε επάρκεια αφού οι πολιτικοί υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία εγγυώνται ότι θα υπάρχουν πάντα σε αφθονία. Οπότε τα αντισυλληπτικά έχουν προσαρμοστεί στην καθημερινότητα των Κουβανών ώστε να ικανοποιούν διάφορα είδη αναγκών και χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως, για παράδειγμα με προφυλακτικά δένουν τα πακέτα αντί για λαστιχάκια, προφυλακτικά φουσκώνουν οι ψαράδες και τα χρησιμοποπιούν σαν μπαλόνια όταν βγαίνουν για ψάρεμα στη Μαλεκόν. Αλλά τα προφυλακτικά είναι πολύτιμα και για την διαδικασία της οινοποίησης.

Ένα μπουκάλι εισαγόμενου κρασιού μπορεί να κοστίζει μέχρι και μισό μηνιάτικο στις κρατικές κάβες, τιμή απαγορευτική σε μια χώρα όπου ο μέσος άνθρωπος κερδίζει περίπου 25 δολάρια το μήνα (περίπου 23,50 ευρώ), αναφέρει δημοσίευμα του Quartz. Μερικοί Κουβανοί, λοιπόν, κάνουν το δικό τους κρασί, ενισχύοντας τα αρώματα και τη γεύση του μούστου με τροπικά φρούτα και λαχανικά που παράγει το νησί τους. Και χρησιμοποιούν προφυλακτικά – «φελλούς» για να δουν πότε το κρασί είναι έτοιμο για εμφιάλωση.

Ο Ορέστες Εστεβέζ είναι ένας από τους πολλούς Κουβανούς που παράγει κρασί σε γυάλινα δοχεία σκεπασμένα με προφυλακτικά

Στο αυτοσχέδιο οινοποιείο που έχει στήσει στο σπίτι του, ο Ορέστες Εστεβέζ έχει περισσότερα από 500 γυάλινα πεντόλιτρα δοχεία γεμάτα με χυμό σταφυλιών, στα οποία προσθέτει επίσης τζίντζερ και ιβίσκο. Μετά κλείνει το λαιμό κάθε δοχείου με ένα προφυλακτικό και ο παράδοξος τρόπος οινοποίησης αρχίζει. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης των φρούτων, απελευθερώνεται αέριο το οποίο παγιδεύεται στα προφυλακτικά και τα κάνει να στέκονται όρθια. Και τότε ένα γλυκό άρωμα πλανάται στα δρομάκια της ταπεινής γειτονιάς Ελ Τσέρο στην Αβάνα. Μόλις τα προφυλακτικά πέσουν και πάλι, ο Εστεβέζ καταλαβαίνει ότι η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί και προχωράει στην εμφιάλωση.

«Όταν βάζεις ένα προφυλακτικό σε ένα μπουκάλι γίνεται ακριβώς ό,τι και με τον άνδρα», λέει ο Εστεβέζ, «Σηκώνεται, το κρασί είναι έτοιμο, στη συνέχεια ολοκληρώνεται η διαδικασία.» Συνολικά, η διαδικασία διαρκεί περίπου ένα μήνα με 45 ημέρες. Μόλις το εμφιαλώσει, ο Εστεβέζ διαθέτει το κρασί του σε σπίτια και εστιατόρια. Πουλάει κατά μέσο όρο 50 μπουκάλια την ημέρα για 10 κουβανικά πέσος (περίπου 3,75 ευρώ) το μπουκάλι, οπότε είναι μια απόλαυση προσιτή στους Κουβανούς.

Το οινοποιείο του, «El Canal», παράγει κάθε χρόνο χιλιάδες λίτρα κρασί αρωματισμένο ακόμη και με γκουάβα, νεροκάρδαμο και τεύτλα. Παλιότερα ήταν παράνομο, κρυμμένο στην πίσω αυλή του σπιτιού, ο 65χρονος Κουβανός, όμως που κάνει εδώ και δεκαετίες κρασί με αυτόν τον τρόπο, φρόντισε να το νομιμοποιήσει το 2000, όταν η κουμμουνιστική Κούβα άρχισε να επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μετά από μια καριέρα στο στρατό και τις υπηρεσίες ασφάλειας ο Ορέστες Εστεβέζ είναι πλέον οινοποιός. Κάνει τη δουλειά μαζί με τη σύζυγο, τον γιο τους και έναν ακόμη βοηθό και διαθέτει 300 δοχεία των 20 λίτρων.

Και το «El Canal» έχει μετατραπεί πλέον σε ατραξιόν της γειτονιάς Ελ Τσέρο. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορείς να δεις τους γείτονες του Εστεβέζ να πίνουν το κρασί τους σε ποτήρια από πράσινο γυαλί καθισμένοι στο πεζοδρόμιο, γράφει το ABC News. Το πιο αξιοσημείωτο θέαμα, ωστόσο, είναι τα προφυλακτικά που φουσκώνουν σιγά-σιγά καθώς προχωράει η ζύμωση του φρουτώδους μείγματος μέσα στα γυάλινα δοχεία.

Δεν είναι ο μόνος. Στην Κούβα, που είναι διάσημη για το ρούμι της, υπάρχουν δεκάδες μικρά αυτοσχέδια οινοποιεία τα οποία χρησιμοποιούν προφυλακτικά για να ταπώνουν τα δοχεία τους. Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης τα τρυπούν 1-2 φορές με μια καρφίτσα για να επιτρέψουν την αργή απελευθέρωση του αερίου της ζύμωσης αντικαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τις εξελιγμένες βαλβίδες των δεξαμενών που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα οινοποιεία.

The post Στην Κούβα το καλό κρασί θέλει προφυλακτικό… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα