Στη Βαρκελώνη ο Ραχόι για πρώτη φορά μετά την κρίση

Στη Βαρκελώνη μετέβη ο ισπανός πρωθυπουργός για πρώτη φορά αφότου η περιφέρεια της Καταλονίας τέθηκε υπό την εποπτεία της Μαδρίτης, μία ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, με βασικό αίτημα την αποφυλάκιση των αυτονομιστών ηγετών.

Από το βήμα συγκέντρωσης του δεξιού Λαϊκού Κόμματός (PP) ενόψει των περιφερειακών εκλογών που προκήρυξε για τις 21 Δεκεμβρίου, ο Ραχόι είπε πως ήρθε πλέον η ώρα «να ανακτήσουμε την Καταλονία της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Στο

πλαίσιο αυτό κάλεσε τις ισπανικές επιχειρήσεις «να μην εγκαταλείψουν» την Καταλονία (την ώρα που περίπου 2.400 εξ αυτών το έχουν ήδη πράξει από την αρχή της κρίσης), αλλά και τους ισπανούς πολίτες να μην μποϊκοτάρουν τα καταλανικά προϊόντα.

Η παρουσία του ισπανού πρωθυπουργού στην καταλανική πρωτεύουσα έρχεται ένα μόλις 24ωρο μετά την ογκώδη πορεία 750.000 Καταλανών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (φωτογραφίες κάτω REUTERS/Albert Gea), ζητώντας την αποφυλάκιση των αυτονομιστών ηγετών.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, οι διαδηλωτές έφεραν κίτρινες κορδέλες στο πέτο τους, γεμίζοντας ασφυκτικά τη λεωφόρο Μαρίνα, η οποία εκτείνεται από την παραλία έως την εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια. Συγγενείς των κρατουμένων ηγούνταν της πορείας.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αυτονομιστικού κόμματος Οριόλ Τζουνκέρας παραμένει στη φυλακή, όπως και όσα από τα μέλη της έκπτωτης κυβέρνησης δεν έχουν διαφύγει στο Βέλγιο (κατά το παράδειγμα του Κάρλες Πουτζδεμόν).

«155 ο αριθμός του Κτήνους» γράφει το πλακάτ των διαδηλωτών (από το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος βάσει του οποίου ήρθη η αυτονομία της Καταλονίας)/ Reuters

Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κάποιες ενδείξεις διάσπασης στο στρατόπεδο των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας καθώς η ρεπουμπλικανική Αριστερά του φυλακισμένου Τζουνκέρας φαίνεται ότι εγκαταλείπει τη συμμαχία με το κόμμα του Πουτζδεμόν που προτίμησε την ασφάλεια των Βρυξελλών, προκρίνοντας τη συνεργασία με το κομμάτι του σοσιαλιστικού κόμματος που τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

The post Στη Βαρκελώνη ο Ραχόι για πρώτη φορά μετά την κρίση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα