Σοκ στο SPD: Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί και αφήνει στον Σουλτς το κόμμα

Είναι μια απόφαση σοκ. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο δραστήριος και χειμαρρώδης ηγέτης του SPD, αποχωρεί από τη διεκδίκηση του χρίσματος του κόμματος για την καγκελαρία. Δεν θα βρεθεί απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ στις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, τη θέση του παίρνει ο Μάρτιν Σουλτς.

Financial Times προεξόφλησαν ότι αυτή η απόφαση του Γκάμπριελ αναμένεται να προκαλέσει τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες νέα σύγχυση και υπογράμμισαν ότι αυτή η εξέλιξη σημειώνεται ενώ ήδη πολλά παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα βρίσκονται σε μια επίπονη φάση αβεβαιότητας.

Ο Γκάμπριελ, είναι ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού. Αποσύρεται από τη διεκδίκηση του χρίσματος υπέρ του πρώην πλέον προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα αναλάβει και πρόεδρος του SPD.

O 57χρονος πολιτικός αποκάλυψε την απόφασή του σε συνέντευξή του στο Stern που θα δημοσιευτεί αύριο, Τετάρτη. Ωστόσο το περιεχόμενο της συνέντευξης επιβεβαιώθηκε από δύο ανώτερα στελέχη του SPD στους Financial Times.

«Αν έβαζα τώρα (για καγκελάριος) θα αποτύγχανα και μαζί μου θα αποτύγχανε και το κόμμα. Ο Μάρτιν Σουλτς έχει εμφανώς καλύτερες προοπτικές» είπε ο Γκάμπριελ στο Stern.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο κόμμα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στο υπουργείο Οικονομίας θα αντικαταστήσεθ τον Γκάμπριελ η Μπριγκίτε Τσίπρις, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

H αλήθεια είναι ότι μολονότι ο Γκάμπριελ εμφανιζόταν ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι δημοσκοπήσεις ήταν απογοητευτικές. Το SPD δεν είχε καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, την οποία ως τώρα καρπώνεται το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Τα τελευταία γκάλοπ δίνουν στους Σοσιαλδημοκράτες ένα ποσοστό περί το 20%, ενώ ο συνασπισμός CDU/CSU αγγίζει το 35% και δεν υποχωρεί κάτω από το 32%.

Σε προσωπικό επίπεδο ο πιο λαϊκός Σουλτς, 61 ετών, εμφανίζεται να είναι πιο δημοφιλής από τον Γκάμπριελ. Και αυτό του δίνει κάποιες ελπίδες να τα πάει καλύτερα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς, αποχώρησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προ ημερών και δεν είχε κρύψει τη φιλοδοξία του για έναν μεγαλύτερο ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Αναμενόταν εξάλλου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ που θα αναλάβει όπως όλα δείχνουν, πρόεδρος της χώρας. Τώρα, τη θέση του Σταϊνμάγερ θα αναλάβει ο Γκάμπριελ, αφήνοντας στον Σουλτς την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του απέναντι στην ανίκητη Ανγκελα Μέρκελ.

The post Σοκ στο SPD: Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί και αφήνει στον Σουλτς το κόμμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα