Σκάρλετ Τζοχάνσον/ Η Νο1 επικερδής ηθοποιός όλων των εποχών

17:16 5/7/2016 - Πηγή: Protagon

«Δεν μπορείς να λες πολλές εξυπνάδες μπροστά σε μία εκπληκτικά όμορφη γυναίκα, η οποία είναι πιο έξυπνη από σένα» είχε δηλώσει ο Γούντι Αλεν όταν γύριζε μαζί της την ταινία «Match Point» στο Λονδίνο.

Προφανώς είναι πολύ έξυπνη η 32χρονη νεοϋορκέζα, μισό-δανή και μισο-εβραία Σκάρλετ Τζοχάνσον. Και σίγουρα δεν είναι «καμένη», όπως καταλήγουν να είναι πολλά παιδιά θαύματα.

Η Σκάρλετ υπήρξε ένα τέτοιο παιδί. Γεννήθηκε το 1984 από γονείς που είχαν κάποια σχέση με την τέχνη. Ο πατέρας της ήταν αρχιτέκτονας, ο παππούς της σεναριογράφος και σκηνοθέτης, η μητέρα της παραγωγός

κινηματογράφου.

A photo posted by Scarlett Ingrid Johansson (@scarlettingridjohansson) on Feb 15, 2016 at 7:40pm PST

Η Σκάρλετ από μικρή γύριζε, κατόπιν επιμονής της μητέρας της, όλα τα κάστινγκ για να παίξει σε διαφημίσεις, σε σήριαλ ή σε ταινίες. Η διαφήμιση την απέρριψε σφόδρα οπότε γρήγορα η μητέρα της άλλαξε προσανατολισμό και επικέντρωσε τις προσπάθειές της στον κινηματογράφο.

Ολα αυτά ξέρουμε πως δεν είναι καθόλου ασφαλή, όταν έχεις να κάνεις με παιδιά. Η αποδοχή και η απόρριψη στις μικρές ηλικίες μπορούν να σημαδέψουν μια ολόκληρη ζωή.

Επίσης μπορεί να «κάψουν» καλλιτεχνικά το παιδί, με αποτέλεσμα όταν μεγαλώσει να μην μπορεί να συνεχίσει την παιδική καριέρα και να καταστραφεί με κάθε τρόπο – πρώτο κρούσμα είναι συνήθως τα ναρκωτικά. Θυμηθείτε την περίπτωση του Μακόλεϊ Κάλκιν ή της Ντρου Μπάριμορ.

A photo posted by Scarlett Ingrid Johansson (@scarlettingridjohansson) on Feb 11, 2015 at 5:34am PST

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον απέχει πολύ από αυτές τις εικόνες ‒ παραπέμπει περισσότερο στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Είναι άραγε θέμα σωστών συμβουλών από την οικογένεια; Σωστού μάνατζερ; Καλλιέργειας; Προσωπικότητας; Εξυπνάδας; Δυναμισμού και αυτοπεποίθησης;

Στον κινηματογράφο έπαιξε για πρώτη φορά το 1994, δέκα ετών. Ανά διετία ως το 2001 έπαιζε και σε μία ταινία – η πιο γνωστή από αυτές είναι «Ο γητευτής των αλόγων» (1998) του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Και ξαφνικά, το 2003, σε ηλικία 19 ετών κάνει μια απίστευτα δυνατή στροφή ενηλικίωσης, με δύο ταινίες-σταθμούς που ανέδειξαν το ταλέντο της, τη σέξι νεανική ομορφιά της, το κουλ στιλ της και την καθιέρωσαν ως νεαρή σταρ αξιώσεων, fashion icon και ηθοποιό των μεγάλων βραβείων. Οι δύο πρώτες ταινίες της ως ενήλικη προβλήθηκαν το 2003 και ήταν «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» και «Χαμένοι στη μετάφραση» – για τη δεύτερη κέρδισε το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ως Καλύτερη Ερμηνεύτρια Α’ Ρόλου.

A photo posted by Scarlett Ingrid Johansson (@scarlettingridjohansson) on Jul 5, 2015 at 10:14pm PDT

Ακολούθησαν ταινίες που σκιαγραφούσαν το προφίλ της, ως ποιοτικής αλλά όμορφης και σέξι ηθοποιού, που αρέσει σε άντρες και γυναίκες – στους άντρες επειδή είναι σέξι και στις γυναίκες επειδή είναι γεματούλα και τα πόδια της είναι λίγο στραβά.

Συνεργάστηκε άλλες δύο φορές με τον Γούντι Αλεν στις ταινίες «Vicky Cristina Barcelona» (2008) και «Scoop» (2006). Το 2006 έπαιξε επίσης στην κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου νουάρ μυθιστορήματος «Μαύρη Ντάλια» του Τζέιμς Ελροϊ και στο «Prestige» του Κρίστοφερ Νόλαν. Ακολούθησε η ιστορική ταινία «Η άλλη ερωμένη του βασιλιά» (2008) με συμπρωταγωνίστρια την άλλη νεαρή ποιοτική και γοητευτική σταρ του Χόλιγουντ, Νάταλι Πόρτμαν. Ετσι το αστέρι της Σκάρλετ είχε ήδη δημιουργηθεί προτού κλείσει η δεκαετία του 2000, μέσα σε 5 μόλις χρόνια!

Μετά άρχισε η εξαργύρωση: ταινίες περιπέτειας, ταινίες blockbuster, ταινίες που τινάζουν τη μπάνκα στον αέρα, όπως «Iron Man 2» (2010), «Οι εκδικητές» (2012, 2015), «Captain America: O στρατιώτης του χειμώνα» (2014, 2016). Και στον αντίποδα, θέατρο στο Μπρόντγουεϊ, όπως το «A view from the Bridge» του Αρθουρ Μίλερ το 2010 –για το οποίο κέρδισε βραβείο Tony καλύτερης ερμηνείας– και η «Λυσσασμένη γάτα», του Τενεσί Γουίλιαμς, το 2013.

A photo posted by Scarlett Ingrid Johansson (@scarlettingridjohansson) on Nov 22, 2014 at 4:33am PST

Επίσης όμως η Σκάρλετ Τζοχάνσον, δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με το τραγούδι. Μάλιστα έχει στο ενεργητικό της δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ «Anywhere I Lay My Head» (2008) και «Break Up» (2009) – έχει συνδέσει το όνομά της καλλιτεχνικά με ιερά ονόματα όπως Ντέιβιντ Μπόουι και Τομ Γουέιτς.

Οσο για τους τίτλους, όσον αφορά την εμφάνισή της, δεν της λείπουν: τα ανδρικά περιοδικά την έχουν ίνδαλμα και σε όλες τις λίστες με τις πιο σέξι γυναίκες του κόσμου. Συγκεκριμένα το αμερικανικό Esquire την έχει ανακηρύξει δύο φορές «Πιο σέξι γυναίκα εν ζωή» (2006, 20013) και το Playboy την έχει χαρακτηρίσει ως «Πιο σέξι διασημότητα» (2007). Η ίδια αυτό δεν φαίνεται να το πυροδοτεί άμεσα. Είναι σαν να το αφήνει να γίνεται μόνο του.

Το εξαργυρώνει όμως με τον καλύτερο τρόπο από τις γυναίκες – έχει συνεργαστεί για τις καμπάνιες των οίκων Louis Vuitton, Calvin Klein, L’ Oréal, Mango και επίσης, είναι το επίσημο πρόσωπο της σειράς καλλυντικών του ιταλικού οίκου Dolce & Gabbana. Αλλά είναι και το πρόσωπο στις διαφημίσεις της σαμπάνιας Moët & Chandon.

A photo posted by Scarlett Ingrid Johansson (@scarlettingridjohansson) on Sep 15, 2014 at 6:28am PDT

Επιλογές πρώτης γραμμής – αυτό χαρακτηρίζει την 13χρονη ενήλικη πορεία της Σκάρλετ Τζοχάνσον στον χώρο του θεάματος. Επιλογές που γίνονται με σκέψη, νηφαλιότητα, εξυπνάδα, οξυδέρκεια, φιλοδοξία.

Στη λίστα των πιο επικερδών ηθοποιών όλων των εποχών στο Χόλιγουντ, η 32χρονη Τζοχάνσον είναι η πρώτη από τις γυναίκες και βρίσκεται στη δέκατη θέση. Αμέσως επόμενη, έρχεται η Κάμερον Ντίαζ, στη 19η θέση. Νούμερο 1 είναι ο Χάρισον Φορντ.

Βέβαια οι ταινίες που φιγουράρουν στις δέκα πρώτες θέσεις είναι όλες περιπέτειες blockbusters – η Τζοχάνσον βρίσκεται εκεί για τους «Εκδικητές». Το θέμα όμως είναι πως έχει πολλά άλλα πράγματα να επιδείξει ως καλλιτέχνης, οπότε πλέον μπορεί να εισπράττει ελεύθερα. Και να διαθέτει μέρος των εισπράξεων σε διάφορες ακτιβιστικές δράσεις και στην ενίσχυση των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οσο για εκείνη την κλισέ υπόθεση με τις γυμνές φωτογραφίες που έστελνε στον Ράιαν Ρέινολντς (πρώην σύζυγό της) και που εκείνος ο χάκερ έκλεψε από το κινητό της και διακίνησε στο διαδίκτυο… το FBI εντόπισε τον ένοχο (Κρίστοφερ Τσάνεϊ) και το Αμερικανικό Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 10 χρόνια φυλάκιση. Chapeau!

A photo posted by Scarlett Ingrid Johansson (@scarlettingridjohansson) on Jan 30, 2015 at 6:52pm PST

Υ.Γ. To 2014 η Σκάρλετ Τζοχάνσον απέκτησε ένα κοριτσάκι, ονόματι Ρόουζ, από τον σύζυγό της, γάλλο ιδιοκτήτη διαφημιστικής εταιρείας, Ρομέν Ντοριάκ. Δεν δήλωσε ποτέ δημοσίως την ακριβή ημερομηνία γέννησης.

The post Σκάρλετ Τζοχάνσον/ Η Νο1 επικερδής ηθοποιός όλων των εποχών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα