Ρόδο της Ιεριχούς, το αμάραντο

Το «Ρόδο της Ιεριχούς» ή αλλιώς «ρόδο της Παναγίας» ή ακόμα και «το φυτό της Νεκρανάστασης» είναι ένα μοναδικό φυτό που έχει την ικανότητα να επιβιώνει στην έρημο ξεραμένο, σαν μια καφέ μπάλα, και να ανοίγει και να πρασινίζει με ελάχιστο νερό, για χιλιάδες χρόνια. Λέγεται ότι συντρόφευε την Παναγία στο μοναχικό της ταξίδι από τα Ιεροσόλυμα στην Αίγυπτο και γι’ αυτό τον λόγο εκείνη το ευλόγησε να είναι αθάνατο και να ανθίζει κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Λατρευόταν από την εποχή της αρχαίας Αίγυπτου

ως προστασία στον χώρο από όλων των ειδών τα δηλητήρια, ενώ το νερό που βρεχόταν από το ρόδο χρησιμοποιούταν κατόπιν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στο Μεξικό συγκαταλέγουν το ρόδο στα ταφικά έθιμα και συμβολίζει το αθάνατο της ψυχής. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι ναυτικοί άνοιγαν το ρόδο ως έθιμο, για να ευχαριστήσουν την Παναγία που τους προστάτευε να γυρίσουν ασφαλείς από το ταξίδι.

wikimedia.org

Στην Κρήτη και στη Γερμανία δίνεται ακόμα σαν δώρο σε κάθε ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί. Τοποθετούν το ρόδο κάτω από το κρεβάτι του ζευγαριού, για να έχει η γυναίκα εύκολο τοκετό, και όταν γεννηθεί το παιδί ανοίγουν το ρόδο στο όνομά του, για να έχει καλή τύχη και μακροζωία. Το ρόδο της Ιεριχούς συνδεόταν συχνά με τη μαγεία και το παραφυσικό, ήταν πάντα σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας ενώ η εικόνα του ανοιχτού ρόδου υπήρξε ακόμα και έμβλημα των σταυροφόρων.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.

The post Ρόδο της Ιεριχούς, το αμάραντο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
rodo ierichous
Τυχαία Θέματα