Προς αλλαγή πλεύσης για την Κίνα «δείχνει» ο Τραμπ

Ανατροπή στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας και της Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες φέρνουν οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς να έχει αναλάβει ακόμη και με δεδομένες τις προεκλογικές δηλώσεις του που προετοίμαζαν το έδαφος για έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η πολιτική της «Μίας Κίνας» (One China) μπορεί να αναθεωρηθεί. Και με τη συνήθη μέθοδό του, είπε ότι αυτό θα γίνει μέσα από ένα παζάρι.

Μιλώντας την Κυριακή

στο Fox News επισήμανε: «Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε δεσμευμένοι από την πολιτική της «Μίας Κίνας» εκτός αν κάνουμε μια συμφωνία με την Κίνα που θα αφορά άλλα πράγματα, όπως το εμπόριο».

Προχώρησε λέγοντας ότι η Κίνα δεν είναι και τόσο συνεργάσιμη με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, τον χειρισμό της έντασης στην Θάλασσα της Κίνας, όπου το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια κλιμακώνει τις διεκδικήσεις του, ή στις ισοτιμίες του γιουάν, για το οποίο οι ΗΠΑ για χρόνια έλεγαν ότι είναι τεχνητά υποτιμημένο.

Η αναφορά του αφορούσε την πολιτική που τηρούν οι ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η Ούασινγκτον έχει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και όχι με την Ταϊβάν, η οποία κατά το Πεκίνο είναι αποσχισθείσα επαρχία του κινεζικού κράτους.

Το Πεκίνο δια των επίσημων μέσων ενημέρωσης απάντησε σε οργισμένο ύφος, επισημαίνοντας ότι η πολιτική δεν μπορεί να γίνει θέμα συναλλαγής.

«Ακούστε καλά κύριε Τραμπ, η πολιτική δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ανέφερε άρθρο γνώμης σε κρατικό μέσο, στο οποίο γινόταν λόγος για «παιδιάστικη κίνηση» ενώ τον καλούσε «να μάθει διπλωματία».

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ μέσα στον περίπου ένα μήνα μετά την εκλογή του (και πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του) έχει αμφισβητήσει έμπρακτα την πολιτική της χώρας του, την οποία σε μερικές εβδομάδες θα κληθεί να εφαρμόσει ή ακόμα και να διαμορφώσει εκ νέου.

Μετά την εκλογή του, ο Τραμπ μίλησε με την πρόεδρο της Ταϊβάν προκαλώντας εκνευρισμό στο Πεκίνο. Ηταν ο πρώτος εκλεγμένος ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που μιλά απευθείας με τον ομόλογό του στην Ταϊβάν, σημειώνει το BBC.

Κατά τον Τραμπ εξάλλου, δεν είναι η Κίνα που θα αποφασίσει με ποιον θα μιλά. Οπως εξήγησε στο Fox με το γνωστό στιλ του: «Ηταν πολύ καλό τηλεφώνημα. Σύντομο. Και γιατί κάποια άλλη χώρα να είναι σε θέση να πει ότι δεν μπορώ να δεχτώ ένα τηλεφώνημα;»

The post Προς αλλαγή πλεύσης για την Κίνα «δείχνει» ο Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα