Πώς πολεμά η καγκελάριος την αλαζονεία της εξουσίας

19:44 6/9/2017 - Πηγή: Protagon

Μαθήματα σεμνότητας και απλής πολιτικής παραδίδει η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Corriere della Sera εν όψει των γερμανικών εκλογών. Η πολιτικός που βρίσκεται επί δώδεκα έτη στην εξουσία και που είναι εκ νέου υποψήφια μιλάει στην ιταλική εφημερίδα για το πώς αντιμετωπίζει την πολιτική και την εξουσία.

Η καγκελάριος δηλώνει ότι παρά τα πολλά χρόνια που βρίσκεται στην κορυφή του γερμανικού

κράτους δεν έχει αναπτύξει σχέση εξάρτησης από την εξουσία. Παραδέχεται ότι ως πέρσι τον Νοέμβριο δεν είχε καταλήξει αν θα ήταν και πάλι υποψήφια. «Σε καμία στιγμή δεν θεώρησα ότι το να θέσω υποψηφιότητα είναι κάτι αυτονόητο. Ελαβα την απόφασή μου αφού πρώτα έκρινα ότι έχω την απαραίτητη δύναμη να το πράξω και αφού σκέφτηκα δεν έχω χάσει ακόμα την περιέργειά μου για τον κόσμο, για τις αλλαγές που συντελούνται στη ζωή και στη χώρα και για τις προκλήσεις της πολιτικής. Το να μην θεωρεί κάποιος ότι τα ξέρει όλα, νομίζω πως είναι καθοριστικό». Και αποκαλύπτει τη συνταγή της κατά της αλαζονείας που φέρνει συχνά η εξουσία: «Διαβάζω στον Τύπο αυτά που λένε και γράφουν οι επικριτές μου».

Και προσθέτει: «ως καγκελάριος βρίσκομαι -ορθώς- κάτω από μικροσκόπιο των πολιτών και των Μέσων Ενημέρωσης. Είναι λοιπόν απαραίτητο οι σύμβουλοί μου να μου λένε πάντοτε αυτό που πραγματικά σκέπτονται. Ενας ακόμα καλός δείκτης των διαθέσεων της κοινής γνώμης είναι το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους της εκλογικής μου περιφέρειας. Οταν βρίσκομαι εκεί – και το κάνω συχνά- κανείς δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι συναντά την καγκελάριο. Οι πολίτες μου λένε μιλούν για ό,τι δουλεύει καλά και για ό,τι δουλεύει λιγότερα καλά».

Σε κρίση η δυτική Δημοκρατία;

Η καγκελάριος υπερασπίζεται τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρά το σκάνδαλο των «πειραγμένων» αποτελεσμάτων για τις εκπομπές καυσαερίων και τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση σκοπός της είναι να ενισχύσει αυτόν τον τόσο σημαντικό για την οικονομία της Γερμανίας κλάδο.

Σε ερώτηση για το αν η απαξιωτική στάση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στα Μέσα Ενημέρωσης είναι ένδειξη ότι η δυτική Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση απαντά: «Εύχομαι πως όχι». Τονίζει δε ότι όλες της οι ενέργειες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στη Γερμανία και στην Ευρώπη. «Η περίπτωση της Πολωνίας αλλά και της Ουγγαρίας δείχνει ότι το δημοκρατικό σύστημα οφείλει να έχει αντίβαρα. Είμαι βέβαιη ότι τέτοια αντίβαρα υπάρχουν και είναι ακόμα πιο ισχυρά στις ΗΠΑ» αναφέρει με νόημα.

Υπερασπίζεται τη μεταναστευτική πολιτική της και στην εξ δεξιών κριτική που ασκεί το ξενοφοβικό AfD απαντά ότι ναι μεν το κόμμα της είναι υπέρ του αυστηρού ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, αλλά σκοπός της είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, χτυπώντας τα κυκλώματα των διακινητών και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

The post Πώς πολεμά η καγκελάριος την αλαζονεία της εξουσίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα