Πέρασε από το Κογκρέσο η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ

Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το νομοσχέδιο που προβλέπει τη βαθύτερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος από την εποχή Ρίγκαν – τη δεκαετία του ‘80.

Το προτεινόμενο σύστημα, μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση του συντελεστή για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο 20% – δηλαδή κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες – αλλαγές στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών στο εξωτερικό, σταδιακή κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για τους πλουσιότερους, και κατάργηση του αποκαλούμενου

εναλλακτικού φόρου ο οποίος «χτυπά» πλούσια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές.

Συνολικά, οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα κατά σχεδόν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας, γεγονός που προβληματίζει δημοσιονομικά συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, αφού γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο με απόσυρση μέρους του συστήματος περίθαλψης Obamacare.

Η ψηφοφορία στη Βουλή έγινε -εν πολλοίς- σε κομματικές γραμμές, με 227 ψήφους υπέρ έναντι 205 κατά. Δεκατρείς Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές καταψήφισαν, ενώ κανένας Δημοκρατικός δεν τάχθηκε υπέρ.

Η συζήτηση στη Γερουσία ωστόσο αναμένεται να είναι σαφώς πιο δύσκολη, πρωτίστως διότι το νομοσχέδιο προβλέπει και κατάργηση της αφαίρεσης των πολιτειακών φόρων από την ομοσπονδιακή φορολόγηση σε ορισμένες πλούσιες πολιτείες – όπως η Νέα Υόρκη – γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων. Ήδη πέντε εξ αυτών έχουν ταχθεί κατά και μπορούν να τορπιλίσουν το νομοσχέδιο ή να οδηγήσουν σε σημαντικές τροποποιήσεις.

Παρά τις προκλήσεις που έπονται πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή χαιρέτισαν τη νίκη τους, αφού αυτή η επιτυχία στη φορολογική μεταρρύθμιση -εάν συμβεί- θα συνιστά την πρώτη μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Congratulations to the House of Representatives for passing the #TaxCutsandJobsAct — a big step toward fulfilling our promise to deliver historic TAX CUTS for the American people by the end of the year! https://t.co/8FjefMj6hh

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 16, 2017

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τραμπ συνεχάρη τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πέρασμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «μεγάλο βήμα μπροστά προς την υλοποίηση της υπόσχεσής μας για ιστορικές περικοπές φόρων».

The post Πέρασε από το Κογκρέσο η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα