Παύση διαπραγμάτευσης, στην Ουάσιγκτον με την πλάτη στον τοίχο

Σύγκλιση στα «μεγάλα θέματα», αλλά και πολλά μικρά θέματα που μένουν ανοιχτά γιατί δεν υπήρχε χρόνος να συζητηθούν άφησε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές που διακόπηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Τουλάχιστονα αυτή ήταν η κυβερνητική γραμμή ανάλυσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν δραματικά – με την άτυπη συμφωνία για προκαταρκτική συμφωνία για σήμερα Τρίτη να έχει παρέλθει. Επόμενο χρονικό ορόσημο το Πάσχα,

το οποίο όλες οι πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδας θέτουν σαν όριο για το τέλος των διαπραγματεύσεων. Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε για ανάγκη συμφωνίας «γύρω από το Πάσχα» ενώ δέχτηκε τη σύνδεση της αξιολόγησης με μια δεύσμευση των δανειστών για το χρέος.

Ενδεικτικό του οριακού της κατάστασης δεν είναι άλλο από τα ίδια τα λόγια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος στις αρχές του Φεβρουαρίου στη Βουλή δήλωνε: «Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο». Και, μαντέψτε, ο Μάιος σχεδόν έφτασε…

Η παύση των συνομιλιών γίνεται για να μεταβούν οι δύο πλευρές στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που γίνεται αυτήν την εβδομάδα. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν από την Δευτέρα 18 Απριλίου με επόμενο ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας, όπως το προσδιόρισε ο κ. Τσακαλώτος, το Eurogroup την Παρασκευή 22 Απριλίου.

Σε δηλώσεις του, μετά τα μεσάνυχτα, ο υπουργός επισήμανε ότι «συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο».

Οπως το προσδιόρισε ο κ. Τσακαλώτος, οι θεσμοί θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ «για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου».

Πρόσθεσε ότι «θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο staff level agreement σε αυτή τη φάση.

Σε ό,τι αφορά το ποια ακριβώς είναι αυτά τα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων, ο κ. Τσακαλώτος δεν τα προσδιόρισε μεν, κυβερνητικές πηγές δήλωναν πάντως ότι υπάρχουν σημεία επαφής στα δημοσιονομικά και το φορολογικό.

Η πλευρά των θεσμών δε θα ήταν αρνητική σε κλιμακωτή διαδικασία υλοποίησης προαπαιτούμενων. Αντίθετα, η Αθήνα επιδιώκει να κλείσουν όλα τα μέτωπα ώστε να δοθεί ανάσα στις επενδύσεις, στην αγορά με εκταμίευση οφειλών αλλά κυρίως στις τράπεζες που βλέπουν και πάλι το σενάριο της περυσινές χρονιάς να απειλεί την ύπαρξή τους.

Πριν από τη διακοπή, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί πολύωρη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, όπου κυριάρχησε η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Από την πλευρά της κυβέρνησης γινόταν λόγος για πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πάλι χωρίς οριστική συμφωνία.

Με την πλάτη στον τοίχο

Δημοσιονομικά, Ασφαλιστικό αλλά και το ζήτημα του χρέους –όπου ο στόχος για αναδιάρθρωση απέχει αρκετά – φέρνουν την ελληνική πλευρά και πάλι με την πλάτη στον τοίχο.

Αν η πλευρά της ΕΕ στο φόντο της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ, αποδεχτεί τη διατύπωση του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του Ταμείου για ακόμα πιο σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του Δημοσίου, απαιτήσεις που προχωρούν πιο βαθιά από τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στο μέτωπο του διαλόγου –παρασκηνιακές ή μη- θα συνεχιστούν και οι πολιτικές ζυμώσεις θα κορυφωθούν.

The post Παύση διαπραγμάτευσης, στην Ουάσιγκτον με την πλάτη στον τοίχο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα