Οι υπέροχες καινούργιες κορόνες της Νορβηγίας

Η Νορβηγία είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, με εκπληκτική φύση, πράσινους λόφους, παγωμένα βουνά, δαντελένια φιορδ, γραφικά ψαροχώρια και όμορφες πόλεις.

Οικονομικά, το 1994 ενσωματώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ισότιμη με τα άλλα κράτη μέλη χωρίς όμως να είναι μέλος της, χάρη στη Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που δημιουργήθηκε μετά από συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Διατηρεί λοιπόν το νόμισμά της που είναι η νορβηγική

κορόνα (krone) και η οποία πρόσφατα σχεδιάστηκε από την αρχή αλλάζοντας εντελώς εικόνα. Τα νέα πανέμορφα νορβηγικά χαρτονομίσματα που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στην αγορά μέσα στο 2017 έχουν γενικό θέμα «Η θάλασσα». Δεν είναι τυχαίο.

Η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta προέβλεπε ένα αφηρημένο σχέδιο με pixel στη μία πλευρά των χαρτονομισμάτωνΗ πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta για το τραπεζογραμμάτιο των 500 κορονών

Η δαντελωτή αλλά και δύσβατη ακτογραμμή της χώρας έχει διαμορφώσει την ταυτότητα των Νορβηγών τόσο σε ατομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και η χρήση των θαλάσσιων πόρων σε συνδυασμό με τη χρήση της θάλασσας ως αρτηρία μεταφοράς, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της νορβηγικής κοινωνίας, γράφει το kottke.or, ένα από τα πιο παλιά blogs του web.

Για κάθε χαρτονόμισμα επιλέχθηκε το δικό του ιδιαίτερο υπό-θέμα:

Για το τραπεζογραμμάτιο των 50 Kroner, «Η θάλασσα που μας ενώνει»Για το τραπεζογραμμάτιο των 100 Kroner, «Η θάλασσα που μας οδηγεί έξω στον κόσμο»Για το τραπεζογραμμάτιο των 200 Kroner, «Η θάλασσα που μας τρέφει»Για το τραπεζογραμμάτιο των 500 Kroner, «Η θάλασσα που μας δίνει την ευημερία»Για το τραπεζογραμμάτιο 1000 Kroner, «Η θάλασσα που μας μεταφέρει»Ο Aslak Gurholt Rønsen με το σχέδιο που αναπαράγεται με παιδική ματιά στη μία πλευρά του χαρτονομίσματος ήταν ανάμεσα στους 8 φιναλίστ

Στον διαγωνισμό που έγινε το 2014 συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες. Μάλιστα, μεταξύ των 8 φιναλίστ ήταν και το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta με έδρα στο Όσλο και στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στα έργα του οποίου συγκαταλέγεται το εκπληκτικό κτίριο της Όπερας του Όσλο που θυμίζει παγόβουνο σε φιορδ, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, το Μουσείο για την 11η Σεπτεμβρίου και το Μνημείο του World Trade Center στην Νέα Υόρκη. Οι σχεδιαστές του Snøhetta πρότειναν τραπεζογραμμάτια που στη μία τους πλευρά θα είχαν ένα αφηρημένο σχέδιο με pixel, τελικά όμως επιλέχθηκε η σχεδιαστική φιλοσοφία του γραφείου Metric Design by Terje Tønnessen.

Η Τράπεζα της Νορβηγίας δημοσίευσε όλα τα σχέδια των φιναλίστ, μπορείτε να τα δείτε εδώ ακόμη και αν δεν μιλάτε νορβηγικά. Είναι όλα πραγματικά έργα τέχνης, ανάμεσά τους ξεχωρίζει χωρίς αμφιβολία η ιδέα του Aslak Gurholt Rønsen με το σχέδιο που αναπαράγεται με παιδική ματιά στη μία πλευρά του χαρτονομίσματος.

Το πορτρέτο του διάσημου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ κοσμεί το χαρτονόμισμα των 1000 κορονών που κυκλοφορεί προς το παρόν στη Νορβηγία

Τα νέα χαρτονομίσματα θα αντικαταστήσουν εκείνα της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000 που φιλοξενούσαν κορυφαίες προσωπικότητες της νορβηγικής κουλτούρας. όπως ο φυσικός Κρίστιαν Μπίρκελαντ, η τραγουδίστρια της όπερας Κίρστεν Φλαγκσταντ και ο ζωγράφος Έντβαρτ Μουνκ.

Δεν είναι, λοιπόν, η πρώτη φορά που η τέχνη έχει ενσωματωθεί στις κορόνες, γράφει η ιστοσελίδα The Atlantic. Το χαρτονόμισμα των 1000 κορονών για παράδειγμα που κυκλοφορεί μέχρι στιγμής έχει στη μία πλευρά του ένα πορτρέτο του Μουνκ και στη άλλη μια εικόνα από το εξπρεσιονιστικό έργο του μεγάλου ζωγράφου, «Ο ήλιος».

The post Οι υπέροχες καινούργιες κορόνες της Νορβηγίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα