Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά πορτογάλος υπουργός

Δεν έχει κοπάσει η θύελλα -και ας έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα- από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το πώς ξόδεψε ο ευρωπαϊκός Νότος τα λεφτά του («σε ποτά και γυναίκες»).

Την σκυτάλη των αναφορών για τον ολλανδό πολιτικό, αλλά κυρίως για το μέλλον του στη θέση του προέδρου του Eurogroup, παίρνουν πλέον και συνάδελφοί του, μετά τους ηγέτες που τον καταδίκασαν.

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ κάλεσε μάλιστα σε δηλώσεις του τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του

Eurogroup, γιατί αυτό «θα είναι το καλύτερο για την Ευρώπη και το καλύτερο που μπορεί να κάνει».

Μιλώντας στο Bloomberg, διευκρίνισε ακόμη ότι «μόλις έχασε στις εκλογές και νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να κατηγορεί τους άλλους για τις δικές του αποτυχίες», αναφερόμενος στο γεγονός ότι το κόμμα στο οποίο ανήκει ο Ντάισελμπλουμ καταποντίστηκε στις πρόσφατες εκλογές.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να επιτρέψουμε να διαιρεθεί το Eurogroup με αυτόν τον τρόπο και για αυτόν τον λόγο αυτό το άτομο πρέπει να φύγει», πρόσθεσε ο Καμπράλ.

«Ενα από τα χειρότερα πράγματα που έχουν κάνει Ευρωπαίοι σε υπεύθυνες θέσεις στο παρελθόν είναι να μην είναι ηγέτες και ότι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους κατηγορώντας άλλες χώρες. Αυτός είναι ο τρόπος να καταστραφεί η Ευρώπη», συμπλήρωσε ακόμη.

Η θέση του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του συμβουλίου των υπουργών ήταν υπό αμφισβήτηση ούτως ή άλλως λόγω της κακής επίδοσης του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου, από τις οποίες οι Εργατικοί βγήκαν καταβαραθρωμένοι, με πολύ μικρότερη δυνατότητα παρέμβασης στο μετεκλογικό σκηνικό.

Μετά ήλθε και η απαξιωτική -κατά γενική ομολογία- αναφορά του στις χώρες του Νότου η οποία αναζωπύρωσε τις εντάσεις: «Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα χρήματα σε γυναίκες και ποτά και μετά να ζητώ τη βοήθειά σας», είπε, προκαλώντας οργή.

Η κατακραυγή οδήγησε τον Ντάισελμπλουμ σε αναδίπλωση, αλλά όχι ακριβώς συγγνώμη. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι λυπάται για όσους προσβλήθηκαν, αλλά δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Πιθανοί αντικαταστάτες του είναι ο Πίτερ Καζιμιρ από τη Σλοβακία ή ο Λούις ντε Γκίντος από την Ισπανία.

The post Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά πορτογάλος υπουργός appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα