«Οχι» των αντεισαγγελέων στη Θάνου για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

19:02 8/2/2017 - Πηγή: Protagon

Ομόφωνα «όχι» είπε η Διοικητική Ολομέλεια των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου στο θέμα που έχει ανακύψει, μετά την πρόταση της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλικής Θάνου για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί, περιλαμβανομένης και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αποφάσισαν ότι: «Η Ολομέλεια ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ΄άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων

θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».

Συνολικά, στη Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έλαβαν μέρος 12 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί από τους 17 που υπηρετούν στην Εισαγγελία, με πέντε από αυτούς να απουσιάζουν δικαιολογημένα για λόγους υγείας η υπηρεσιακούς λόγους.

Με δεδομένη την ομόφωνη απόφαση των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών που απέρριψαν το ενδεχόμενο ρύθμισης στον παρόντα χρόνο του θέματος παρατάσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών, όπως είχε τεθεί δημόσια αλλά και προς δικαστική κρίση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, τοποθετήθηκαν και για τη μελλοντική περίπτωση, όποτε η συνταγματική αναθεώρηση δρομολογηθεί και γίνει.

Τι θα συμβεί με το ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης;

Στην ολομέλεια τέθηκε όμως και το θέμα ποια θα είναι η στάση των ανώτατων εισαγγελέων όταν και εφόσον ανοίξει ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο εισηγητής, Κ. Παρασκευαϊδης είχε την άποψη ότι όταν τεθεί θέμα αναθεώρησης, το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας πρέπει να εξεταστεί θετικά. Με τη γνώμη του εισηγητή τάχθηκαν 6 αντεισαγγελείς, ενώ οι υπόλοιποι 6 υποστήριξαν ότι το θέμα αυτό στην παρούσα χρονική στιγμή είναι άκαιρο. «Οταν η Βουλή των Ελλήνων κινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, θα εκφέρουμε με υπευθυνότητα την άποψή μας για το κεφάλαιο αυτό. Στο στάδιο αυτό οποιαδήποτε τοποθέτηση για την αύξηση του ορίου ηλικίας είναι άκαιρη», δήλωσαν κάθετα 6 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Της γνωμοδότησης των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου έπεται η απόφαση των Αρεοπαγιτών, οι οποίοι θα ακούσουν την εισήγηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου αλλά και του αρεοπαγίτη Γ. Σακκά. Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια των Αρεοπαγιτών είχε αναβληθεί γιατί δεν ήταν έτοιμη η αντιπρόεδρος και εισηγήτρια κυρία Κιουρτσόγλου – η οποία, τελικώς, αντικαταστάθηκε.

The post «Οχι» των αντεισαγγελέων στη Θάνου για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα