«Οχι» από το Συμβούλιο Εφετών στην έκδοση των δύο τούρκων στρατιωτικών

Με την έκδοση απόφασης για τους δύο τελευταίους στρατιωτικούς ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος εκδίκασης της υπόθεσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αλλά η υπόθεση φαίνεται ότι είναι περίπλοκη.

Για τους τελευταίους δύο στρατιωτικούς, στη συνεδρίαση της Πέμπτης το Συμβούλιο των Εφετών της Αθήνας αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση και να απορρίψει

το αίτημα της Αγκυρας η οποία επιμένει ότι και οι οκτώ στρατιωτικοί πρέπει να εκδοθούν ως πραξικοπηματίες στην Τουρκία. Ωστόσο το ίδιο, δηλαδή τη μη έκδοση, αποφάσισε και για τους τρεις πρώτους στρατιωτικούς, αλλά καθώς ασκήθηκε έφεση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, το θέμα της έκδοσής τους έχει παραπεμφθεί στον Αρειο Πάγο.

Επομένως, τρεις στρατιωτικοί θα εκδοθούν στην Τουρκία, σύμφωνα τουλάχιστον με τη δικαστική απόφαση, δύο έχουν αποφύγει την έκδοση, σύμφωνα με την απόφαση της Πέμπτης, ενώ τρεις υποθέσεις εκκρεμούν στον Αρειο Πάγο.

Δεν είναι σαφές αν θα ασκηθεί έφεση και στην τελευταία απόφαση για τη μη έκδοση των δύο στρατιωτικών. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα παραπεμφθούν και αυτές οι υποθέσεις στον Αρειο Πάγο. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει, μέσα σε οκτώ ημέρες, να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δικαστικής φάσης για το αίτημα έκδοσής τους οι τούρκοι στρατιωτικοί εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ευχαριστούν τους έλληνες πολίτες για τη «συμπάθεια και την συμπαράστασή τους» ενώ αναφέρουν ότι είναι χαρούμενοι με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου, όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειες μας ευχαριστούμε όλους τους έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και συμπαράστασή τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στην τελευταία συνεδρίαση, η αγόρευση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Βούλγαρη ήταν συγκλονιστική.

«Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη;», ρώτησε.

«Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει.Ανήκουμε στην Ευρώπη. προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη. Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν,αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης», είπε.

«Ακούσαμε ότι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θ; τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε;»

Τόνισε ότι βαρέθηκε να ακούει για διεθνείς σχέσεις και απευθυνόμενος στους δικαστές υπογράμμισε ότι «εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας».

Αν δεν πείστηκαν από τον εισαγγελικό λειτουργό, τότε οι δικαστές ίσως πείστηκαν από τις μαρτυρίες των ίδιων των στρατιωτικών οι οποίοι περιέγραψαν τι τους περιμένει στην Τουρκία και γιατί κατέφυγαν στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές κατά του Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου», είπε ο Φιράντ Μεσούντ.

Θα υποστώ βασανιστήρια, υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Εχω τις αγωνίες μου για την οικογενειά μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας», είπε ο Ουγκούρ Οκάν.

The post «Οχι» από το Συμβούλιο Εφετών στην έκδοση των δύο τούρκων στρατιωτικών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα