Ο Ντράγκι αποφάσισε παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017

«Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την παρουσία της στις αγορές μέχρι να δει ισχυρές ενδείξεις ότι εκπληρώνονται οι στόχοι νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαιώνοντας τα χαρμόσυνα για τις αγορές νέα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων

θα επεκταθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017. Οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν ως τον Μάρτιο του 2017 με μηνιαίο ρυθμό 80 δισ. ευρώ, ενώ από τον Απρίλιο ως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους οι μηνιαίες αγορές θα περιοριστούν στα 60 δισ. ευρώ.

Οι περισσότεροι από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτιμούσαν ότι η τράπεζα θα χαλαρώσει τους όρους που έχει επιβάλει για τις αγορές ομολόγων, για να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Προειδοποιούσαν μάλιστα ότι αν η Τράπεζα απογοήτευε τις αγορές, παρουσιάζοντας κάτι κατώτερο των προσδοκιών τους, κινδύνευε να οδηγήσει και πάλι σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων, όπως συνέβη πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Τελικά η τράπεζα δεν τους απογοήτευσε. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την επεκτατική πολιτική αλλά και να μεταδώσουμε την αίσθηση ότι η παρουσία της ΕΚΤ θα διατηρηθεί στις αγορές για πολύ μεγάλη χρονική περίοδο», τόνισε ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση. Απέρριψε τις αναφορές ότι με την απόφαση να μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών η κεντρική τράπεζα ουσιαστικά δρομολόγησε τη διαδικασία για σταδιακή αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει («tapering»). Σημείωσε μάλιστα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι το ύψος των αγορών, επιστρέφοντας και πάλι στο επίπεδο των 80 δισ. ευρώ το μήνα.

Μάλιστα, η τράπεζα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσης ή και ενίσχυσης της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος του 2017, σε περίπτωση που κριθεί ότι αυτό απαιτείται για την υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα που «κυριαρχεί» παντού στην Ευρώπη, όπως σχολίασε ο κ. Ντράγκι. Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», που θα συνδυάζονται με πιο φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική, όπου είναι δυνατό, παρά τις έντονες πολιτικές πιέσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης την τροποποίηση του προγράμματος αγορών τίτλων. Το εύρος των τίτλων όσον αφορά την ωρίμανση διευρύνεται μειώνοντας την ελάχιστη υπολειπόμενη λήξη από τα δύο χρόνια στο ένα έτος. Και οι αγορές χρεογράφων με απόδοση στη λήξη κάτω από το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων θα επιτρέπονται, εφόσον είναι αναγκαίο.

«Αν χρειαστεί, το πρόγραμμα θα παραταθεί εκ νέου, μέχρι ο πληθωρισμός να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ. Αφησε παράλληλα «ανοιχτό» το ενδεχόμενο τροποποιήσεων, ως προς τους όρους μεγέθους και διάρκειας, σε περίπτωση που αλλάξουν οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προοπτικές που ισχύουν τώρα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει χρονικό «παράθυρο» περίπου ενός έτους για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η ευρωτράπεζα πάντως έχει αποσαφηνίσει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων δεν προϋποθέτει απλώς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και «καθαρότητα» όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι προσφέρεται από τα βραχυχρόνια μέτρα που συμφώνησε τη Δευτέρα το Eurogroup.

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ όσων υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται σταδιακά και όσων υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και συνεπώς θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της ως προς τα επιτόκια, εκτιμώντας πως θα παραμείνουν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα για μακρά περίοδο.

The post Ο Ντράγκι αποφάσισε παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017 appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα