Αισιόδοξος και με μηνύματα ενότητας ο Τσίπρας στη Θράκη

Βέβαιος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά και χωρίς νέα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «δεν υπογράφει λευκά χαρτιά, όπως προηγούμενες

κυβερνήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο». Διαμήνυσε επιπλέον ότι «παράλογες απαιτήσεις δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση περνάει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως είπε, επόμενο βήμα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι είμαστε κοντά στο επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν «πολύ αισιόδοξες για την πορεία των δημοσιονομικών», ενώ διευκρίνισαν ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν προχωρήσει πολύ και διαβεβαίωσαν ότι «νέα μέτρα δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση», παραπέμποντας και στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και παρέπεμψαν και στις δηλώσεις του ίδιου πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν κανονικά το 2019.

H περιοδεία στη Θράκη

Η περιφερειακή ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στη Θράκη, σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής περιοδείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους νομούς Εβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Η περιοδεία του, που ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή, θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τα εγκαίνια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εκεί τόνισε πως «η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει ένας ισχυρός διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Παρατήρησε πως, παρά την κρίση που διέρχεται η χώρα τα τελευταία χρόνια, το λιμάνι αναπτύσσεται με εξωστρέφεια, με το βλέμμα στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον Εύξεινο Πόντο και στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αναβάθμισης του λιμανιού, την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και τη δημιουργία πλωτής αποθήκης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των δύο προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει την ασφάλεια στα κέντρα φιλοξενίας. «Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια», τόνισε.

Αμέσως μετά την Αλεξανδρούπολη μετέβη στη Φιλύρα της Ροδόπης, την έδρα του Δήμου Αρριανών, που αριθμεί 57 χωριά, κυρίως ορεινά, με μουσουλμανικό πληθυσμό. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας» τόνισε μιλώντας εκεί ο Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αγωνιστεί «για να μην επιστρέψουμε σε λογικές που διχάζουν».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα στους μαθητές του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Φιλύρας (ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/ITNIMENEWS)

«Είμαστε όλοι έλληνες πολίτες με ίδια δικαιώματα, ίσοι απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας» υπογράμμισε, στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά όσων «χαίρονται να μιλούν με κηρύγματα μίσους, να χωρίζουν τους πολίτες σε μειονότητες και πλειονότητες και να μιλούν για τις διαφορές ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σε ξένους και γηγενείς». Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που κομπάζουν ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο οι προοδευτικές ιδέες ηττώνται. «Εμείς», συμπλήρωσε, «είμαστε εδώ για να θυμίζουμε ότι αξίες, όπως η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός, η ειρηνική συμβίωση δεν μπορούν να ηττηθούν ποτέ».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι πολίτες της Θράκης πρέπει να είναι ασφαλείς και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους πολίτες των υπόλοιπων περιοχών. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η περιοχή είναι από τις πιο φτωχές της Ευρώπης και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σκληρή δουλειά ώστε να αλλάξει αυτή η αρνητική πρωτιά. «Πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, να δώσουμε κίνητρα για την παραγωγή, για την κτηνοτροφία, για να μπορέσει η ανάπτυξη που έρχεται το 2017 να εξειδικευτεί εκεί που η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη», είπε.

Αλληλοσεβασμός, αλληλεγγύη και ειρηνική συμβίωση είναι ανάγκες της ίδιας της ζωής. Χαιρετισμός στη Φιλύρα, Ροδόπης. https://t.co/aQtx25IhM3

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 25 Νοεμβρίου 2016

Τέλος, υποσχέθηκε ότι όχι μόνο «θα διανύουμε πιο συχνά την απόσταση που χωρίζει τη Φιλύρα από την Αθήνα, αλλά θα αγωνιστούμε για να μικρύνουμε την απόσταση».

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ξάνθη, όπου επισκέφθηκε το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο, το Μουσικό Γυμνάσιο και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά». «Βλέπω, όλοι σας εδώ είσαστε με ένα κινητό στο χέρι και με βιντεοσκοπείτε τούτη την ώρα. Ισως σε λίγο να το ανεβάσετε και στο Facebook και να μπορέσουν να δουν και άλλοι συνομήλικοί σας σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή που συναντιόμαστε», είπε μιλώντας στους μαθητές και μαθήτριες στο σχολείο Ξάνθης.

ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/ITNIMENEWS

Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, αλλά και να φωτογραφηθεί με μαθητές και μαθήτριες, που του ζήτησαν αρκετές φορές να βγουν μαζί μια σέλφι. Στη συνέχεια επισκέφθηκε και ήπιε καφέ σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της πόλης.

Ο Πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν ήρθα για ομιλίες εδώ. Εδώ ήρθα για να σας πω πόσο νοιαζόμαστε για τα παιδιά που πάνε στα σχολεία σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Και πιστεύουμε ότι όλοι οι πολίτες και όλα τα παιδιά σε κάθε γωνιά της χώρας έχουν ένα ιερό δικαίωμα: Το δικαίωμα στη γνώση». Κατόπιν μετέβη στο Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής, όπου είχε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Θράκης, στα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή.

Στις 6.30 μ.μ. ο κ. Τσίπρας αναμένετο να εγκαινιάσει την 24η Πανελλήνια Εμπορική Εκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής και στις 7.30 μ.μ. θα μιλούσε σε πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο «Arcadia». Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας.

ΝΔ κατά ΕΡΤ και κυβέρνησης: «Αντιγράφουν πρακτικές Βορείου Κορέας»

Η κάλυψη της περιοδείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Σε σχετική ανακοίνωση, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως στην ΕΡΤ «πανικοβλημένοι από τα αδιέξοδα που δημιούργησαν και την κατάρρευσή τους στην κοινωνία αντιγράφουν πρακτικές Βορείου Κορέας. Ας καταλάβουν και οι ίδιοι ότι με τέτοιες πρακτικές εκτίθενται όλο και πιο πολύ στα μάτια της δημοκρατικής ελληνικής κοινωνίας». Η ΝΔ ουσιαστικά χρέωσε στην ΕΡΤ πως έδειξε από το πρωί της Παρασκευής υπερβάλλοντα ζήλο για την προβολή της περιοδείας του Πρωθυπουργού.

Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της πόλης, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα που τους απασχολούν. Υπεύθυνη του γραφείου θα είναι η 28χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Διοικητικά το γραφείο θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Η έναρξης λειτουργίας του γραφείου του Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Θόδωρος Καράογλου έκαναν λόγο για επικοινωνιακή φούσκα, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να μη φανεί ασυνεπής ως προς τις υποσχέσεις που έδωσε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Υποστήριξαν ότι θα ήταν πιο χρήσιμο και ωφέλιμο ο Πρωθυπουργός «να αφήσει στην άκρη τα εγκαίνια γραφείων άνευ αρμοδιοτήτων και να επανασυστήσει αυτόνομο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, ενισχύοντάς το με αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες όπως εκείνες που απέκτησε τον Ιούνιο του 2012».

The post Αισιόδοξος και με μηνύματα ενότητας ο Τσίπρας στη Θράκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
τσιπρας, θρακη, μηνυματα, αλέξης τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, νέα, συριζα, κομοτηνη, ελλαδα, θεσσαλονικη, αλεξανδρουπολη, tap, https, αθηνα, ξανθη, facebook, σχολεια, εκθεση, υπουργοι, νεα δημοκρατια, ΕΡΤ, εκλογες, ΔΕΘ, protagon, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, γκιουλεκας, ομαδα διας, κλειστα σχολεια, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, βημα, γωνια, δουλεια, εδρα, εμπορικη, θεμα, νεα μετρα, οδικος χαρτης, παιχνιδια, προγραμμα, ωρα, protagon, αλληλεγγυη, βλεμμα, βορεια, γινει, γραφεια, δειτε, δηλωσεις, δυναμικο, ευκαιρια, ειπε, εκθεση, εκτιμηση, εξωστρεφεια, ερχεται, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδια, υφυπουργος, κυβερνηση, κινητο, κηρυγματα, κομβος, λευκα, λυκειο, λογο, μακεδονια, ματια, ξενοδοχειο, ομαδα, ουσιαστικα, ωφελιμο, παιδια, πιο πολυ, πρωι, κτηνοτροφια, ρυθμιση, σαββατο, συνεχεια, συγκεντρωση, συλλυπητήρια, σχολειο, ισχυρος, χερι, κωνσταντινος, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, helexpo, ηρθα, https, χωρα, υπουργειο, κωστας, πηγες, protagon.gr, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα