Ο Τραμπ ψάχνει λεφτά για τις καταστροφές του Χάρβεϊ

11:19 2/9/2017 - Πηγή: Protagon

Μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση της καταιγίδας Χάρβεϊ στο Τέξας τα φαινόμενα έχουν κοπάσει, αλλά το πλήρες μέγεθος της καταστροφής μόλις τώρα γίνεται ορατό. Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες προσωρινά άστεγοι και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων που χρειάζονται αποκατάσταση.

Ο επίσημος απολογισμός μιλά για τουλάχιστον 47 θανάτους και 43.000 άτομα που διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια.

Σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

θα επισκεφτεί άλλη μια φορά την τελευταία εβδομάδα το Τέξας. Αν και στην προηγούμενη επίσκεψη απέφυγε να επισκεφτεί τους πληγέντες (για να μην παρεμποδίσει το έργο των συνεργείων διάσωσης, όπως είπε), αυτή τη φορά θα μιλήσει μαζί τους και με εθελοντές διασώστες.

Ακόμη, ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την εκταμίευση ενός ποσού 7,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άμεση ανακούφιση των πλημμυροπαθών και την ανοικοδόμηση.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο Μικ Μαλβέινι, από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, σημείωσε ότι εάν δεν αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού θα υπάρξουν προσκόμματα όσον αφορά την υποβολή αιτημάτων για την περαιτέρω χρηματοδότηση των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων και της ανοικοδόμησης.

Το όριο δανεισμού αναμένεται ότι θα έχει καλυφθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τη λήξη του οικονομικού έτους 2017. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να αποφασίσει την αύξηση του ορίου.

Η επιστροφή στις πλημμυρισμένες κατοικίες δεν είναι καθόλου εύκολη (REUTERS/Carlo Allegri)

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης μπορεί να φτάσει τα 125 δισ. δολάρια, έχει δηλώσει από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ.

Τουλάχιστον 500.000 νοικοκυριά έχουν ζητήσει βοήθεια για άμεση αποκατάσταση ζημιών και οικοσκευής. Ακόμη, εκτιμάται ότι περίπου το 80% των Τεξανών δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη για πλημμύρες.

Κάποιοι από τους πληγέντες έχουν επιστρέψει στις κατοικίες τους, σε άλλες περιοχές ωστόσο το πρόβλημα όχι απλά παραμένει, αλλά και τα νερά έχουν ανέβει και άλλο.

Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ενώ το νερό από την πλημμύρα μπορεί να είναι μολυσμένο με λύματα ή χημικά. Άλλες παραμένουν για ημέρες χωρίς ηλεκτρικό.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία από τις συνέπειες του Χάρβεϊ εστιάζεται στο εργοστάσιο χημικών προϊόντων της εταιρείας Arkema βορειοανατολικά του Χιούστον.

Αργά την Παρασκευή φαίνονταν φλόγες και μια στήλη μαύρου καπνού λίγο πάνω από το εργοστάσιο, η οποία οφείλεται στα οργανικά υπεροξείδια που είναι αποθηκευμένα σε αυτό. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα χημικά δεν μπορούν να ψυχθούν, με αποτέλεσμα να αναφλεγούν ή να προκαλέσουν έκρηξη.

We’re flying over a massive fire burning at the Arkema chemical plant in Crosby, Texas.

Watch live on Facebook: https://t.co/SSdBgznk8I pic.twitter.com/w75rFrwgK1

CNN (@CNN) September 1, 2017

Ο καπνός που εκλύεται μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, στο δέρμα και στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι αρχές ανέμεναν αυτή την αντίδραση και έχουν εκκενώσει την περιοχή του πλημμυρισμένου εργοστασίου, αλλά και κατοίκους που ζουν κοντά σε αυτό.

Συνολικά, στο εργοστάσιο βρίσκονται εννέα εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν περί τους 225 τόνους οργανικού υπεροξειδίου, το ένα εκ των οποίων κάηκε την Πέμπτη.

The post Ο Τραμπ ψάχνει λεφτά για τις καταστροφές του Χάρβεϊ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα