Ο Θεοδωράκης και το φάντασμα της Δευτέρας

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να γεράσω βουλευτής. Μπήκα γιατί είχα ένα όραμα. Αν αποφασίσουν στο συνέδριο κάποιον άλλο για αρχηγό, θα παραδώσω το κόμμα». Το πρωί της Τετάρτης, στο πλατό του ΑΝΤ1, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είχε καμία διάθεση για υπεκφυγές. Το Ποτάμι, το κόμμα που ιδρύθηκε τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια, οδεύει προς ένα κρίσιμο συνέδριο το προσεχές Σαββατοκύριακο και θα πρέπει να βρει απαντήσεις σε πολλά – υπαρξιακά, ηγεσίας και γενικότερης πολιτικής. Ο ίδιος ο ιδρυτής του άφησε δε από την αρχή της

τηλεοπτικής του συνέντευξης ορατό το ενδεχόμενο από τη Δευτέρα, ανάλογα με το τι θα πούν τα στελέχη του κινήματος, να είναι εκτός πολιτικής. «Δεν θα συνεχίσω μια πολιτική καριέρα ενός άλλου κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

«Τις αποφάσεις στο Ποτάμι τις παίρνουν οι εθελοντές και τα στελέχη» είπε ο κ. Θεοδωράκης. «Αρα την Κυριακή το μεσημέρι θα ξέρετε ποιες θα είναι οι αποφάσεις των 1.200 στελεχών από όλη την Ελλάδα. Εγώ δημιούργησα, παρέα με πολλούς ανθρώπους, ένα Κίνημα το οποίο έχει σκοπό η ηγετική ομάδα να είναι πάντα υπό την αίρεση τον στελεχών του. Το συνέδριο είναι καθοριστικό αλλά τα καλά συνέδρια δεν κάνουν τα καλά κόμματα. Τα καλά κόμματα γεννιούνται από τις ιδέες. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε αξίες, έχουμε ιδέες, έχουμε λύσεις και πιστεύουμε ότι αυτό η κοινωνία ήδη το αντιλαμβάνεται» σημείωσε.

«Το Ποτάμι έχει πάρα πολλά περιθώρια -περισσότερα από όσα φαίνονται- και να αντιπαλέψει την κυβερνητική πολιτική, αλλά και όλον αυτό το λαϊκισμό και τον συντηρητισμό που υπάρχει στη χώρα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας» τόνισε ο ίδιος δίνοντας το πολιτικό στίγμα. Οσον αφορά στη συμπόρευση των δυνάμεων του λεγόμενου μεσαίου χώρου, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε:

«Ποιοι να πάμε και πού να πάμε; Αυτά είναι τα ερωτήματα που όλοι πρέπει να απαντήσουν. Ποια Ελλάδα έχουμε στο μυαλό μας; Σε ποια χέρια; Με τι πολιτικές; Ή μας ενδιαφέρει μόνο να νιώσουμε ασφαλείς κάτω από μια κοινή στέγη; Η κοινωνία δε λέει “θέλω κάτι στον ενδιάμεσο χώρο”, η κοινωνία λέει “θέλω μια καλύτερη ζωή”. Σε αυτό λοιπόν να απαντήσουμε και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους. Στο συνέδριό μας θα περιγράψουμε με σαφήνεια πώς εννοούμε εμείς τη σύγχρονη προοδευτική παράταξη και με χαρά θα περιμένουμε τις απαντήσεις όλων όσων δηλώνουν ή είναι σύμμαχοί μας».

«Η πολιτική δεν είναι μόνο τα νούμερα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων αλλά το να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Είπαμε αλήθειες, οι οποίες τώρα επιβεβαιώνονται, και θα συνεχίσουμε να τις λέμε, αδιαφορώντας αν το Ποτάμι είναι στο 2%, στο 4% ή στο 8%. Η εκτίμησή μου είναι ότι στο τέλος της ημέρας το Ποτάμι θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές» προσέθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος είχε θέσει κάποτε στόχο 10% για το κόμμα του.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν ξεκάθαρος: «Α la carte στήριξη δεν υπάρχει. “Ψήφισέ μου το Ασφαλιστικό για να σπαταλάω εγώ εκατομμύρια στις ΔΕΚΟ με ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τις διοικήσουν”. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θέλει η κυβέρνηση να μοιραστεί με τις δημιουργικές, υπεύθυνες δυνάμεις της Βουλής την ευθύνη για μια δύσκολη πορεία; Αυτή είναι η δική μας η θυσία γιατί θα μπορούσαμε να είμαστε απ’ έξω και να πετροβολάμε. Αυτό που έκανε για χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε πως είμαστε εδώ να βοηθήσουμε, με την προϋπόθεση πως υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο».

Μιλώντας για τα άλλα κόμματα και το πολιτικό στίγμα του Ποταμιού ο επικεφαλής του κινήματος είπε:

«Υπάρχει ιδεολογικό στίγμα σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει ιδεολογικό στίγμα σε αυτή την κυβερνητική πολιτική; Αυτός είναι ένας φερετζές. Λες “κάνω μια συντηρητική πολιτική αλλά δηλώνω αριστερός”. Το να δηλώνεις λοιπόν κάτι που είναι ψέμα, εμείς δεν το συνηθίζουμε. Εμείς λέμε πολύ απλά ότι το μέλλον της χώρα βρίσκεται στο κέντρο».

Οσο για τη Νέα Δημοκρατία, μετά και την εκλογή στην ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Πρέπει να το αποδείξει στην πράξη ο κ. Μητσοτάκης το μεταρρυθμιστικό προφίλ γιατί το κόμμα του είναι ένα συντηρητικό κόμμα που βαρύνεται με πολλές από τις επιλογές που έφεραν τη χώρα στην κρίση και στη χρεοκοπία. Μπορεί να λέμε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεγάλα λάθη αλλά δεν ξαφνιαζόμαστε, έχουν συμβεί αυτά τα λάθη και από τους προηγούμενους. Τα σκάνδαλα έχουν συνέχεια, το κράτος έχει συνέχεια, το βαθύ κομματικό κράτος έχει συνέχεια. Αυτό είναι το κύριο μέλημα τους. Τα δικά μας παιδιά, οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, οι επιχειρηματίες μας. Όλα αυτά όμως δεν τα εφηύρε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στοιχεία της πολιτικής και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Για να ξαναγεννηθεί η Ελλάδα θα χρειαστεί μια γενναία αυτοκριτική από τους ανθρώπους που θέλουν σήμερα να διεκδικήσουν την εξουσία. Βλέπω και ακούω τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, να λένε ότι “και εμείς πρέπει να απολογηθούμε για μερικά πράγματα”. Πρέπει να πουν στον ελληνικό λαό ότι με και οι ίδιοι απέτυχαν να διαχειριστούν τα προβλήματα της χώρας» είπε και συνέχισε:

«Είναι καθαρτήριο η συγγνώμη. Αν ο Τσίπρας έβγαινε και έλεγε “είπα ψέματα στους αγρότες, οι υποσχέσεις μου πάνω στο τρακτέρ και στους συνταξιούχους ήταν λάθος”. Αν το πει ένας ηγέτης αυτό η κουβέντα ξεκινάει από μια καινούρια βάση. Δεν μπορεί να έχεις ξεγελάσει τον κόσμο, να τους έχεις προδώσει και για να σφυρίζεις αδιάφορα σα να μη συμβαίνει τίποτα».

«Ο κ. Τσίπρας γέλαγε στη Βουλή όταν λέγαμε “φέρε μία συμφωνία τώρα να την υπογράψουμε γιατί καταρρέει η οικονομία” και έλεγε τη μνημειώδη φράση – την πιο αποτυχημένη δήλωση διαπραγματευτή- ότι “δεν υπάρχει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση”. Εάν ένας πολιτικός δεν έχει σχέση με το χρόνο δεν είναι πολιτικός. Το κύριο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίζει ένας πολιτικός είναι η επίλυση των προβλημάτων σε σχέση με το χρόνο. Εάν διογκώνονται τα προβλήματα μετά δε λύνονται».

The post Ο Θεοδωράκης και το φάντασμα της Δευτέρας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα