Ο «σκοπευτής με το καλάσνικοφ» και ο φόβος για νέες επιθέσεις

Tην Οργάνωση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, που έχει επιτεθεί δυο φόρες στο παρελθόν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από το χθεσινοβραδινό χτύπημα στη Χαριλάου Τρικούπη εν αναμονή της βαλλιστικής έρευνας.

Όσο για τον δράστη της επίθεσης οι άνδρες των ΜΑΤ που εκτελούσαν υπηρεσία την ώρα της επίθεσης, μιλούν για έναν 30αρη με σκούρα ρούχα, ο οποίος με την υποστήριξη τουλάχιστον ενός ακόμα ατόμου, έτρεξε κατά πάνω τους με προτεταμένο χέρι μέσω της οδού Ανδρέα

Μεταξά. Εξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πυροβόλησε με πυροβόλο όπλο – πιθανότατα καλάσνικοφ- πέντε με έξι φορές από απόσταση 30-40 μέτρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον λεγόμενο «σκοπευτή με το καλάσνικοφ», ο οποίος μετά από ολιγοετή εκπαίδευση, έχει μεταμορφωθεί σε εκτελεστή της οργάνωσης.

Σύμφωνα με μαρτυρία, ο ένοπλος διέφυγε μετά το χτύπημα με μοτοσυκλέτα που οδηγούσε συνεργός του, άλλες μαρτυρίες ωστόσο λένε ότι έφυγε πεζός κάτι που σημαίνει ότι το κρησφύγετο της οργάνωσης πρέπει να είναι κοντά στην περιοχή πιθανότατα στα στενά των Εξαρχείων.

Στόχος ήταν οι δύο σκοποί της διμοιρίας, που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και Διδότου. Οπως οι ίδιοι κατέθεσαν, αντιλήφθηκαν έγκαιρα τον δράστη και πρόλαβαν να καλυφθούν, αποφεύγοντας τα χειρότερα.

«Μία σφαίρα πέρασε δίπλα από το αυτί μου» φέρεται να είπε, στην πρώτη κατάθεσή του στην αστυνομία, ο σκοπός έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, είδε ένα άτομο στη συμβολή της Διδότου με την Ζωοδόχου Πηγής και μετά τρεις λάμψεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον τελευταίο καιρό υπήρχαν πληροφορίες για ένοπλη επίθεση και γι αυτό είχε δοθεί εντολή στους αστυνομικούς των διμοιριών για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας.

«Στόχος ήταν οι αστυνομικοί και όχι τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι βολές ήταν στο ύψος του κεφαλιού. Ουδείς μετά την επίθεση έδωσε εντολή να καταδιωχθούν οι δράστες» κατήγγειλε στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Δημοσθένης Πάκος.

Από τη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ανδρέα Μεταξά περισυνελέγησαν τρεις κάλυκες. Μία από τις σφαίρες διαπέρασε στύλο φωτεινού σηματοδότη, ίχνη βολίδας εντοπίστηκαν σε τοίχο καταστήματος ρούχων στην περιοχή, ενώ μία ακόμη εξοστρακίστηκε σε δέντρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών που μετέχουν στην προανάκριση, η επίθεση θεωρείται απάντηση στην πρόσφατη σύλληψη από την Αντιτρομοκρατική του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου για την επίθεση με παγιδευμένο φάκελο κατά του Λουκά Παπαδήμου (και άλλων αξιωματούχων), ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι για νέες επιθέσεις ανάλογου χαρακτήρα.

Η επίθεση, σημειώνουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις δύο προηγούμενες επιθέσεις κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη έγινε στις 25 Μαΐου 2014 και την ευθύνη είχε αναλάβει με προκήρυξή της η «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Η δεύτερη συνέβη στις 10 Ιανουαρίου 2017 με πυροβολισμούς κατά της κλούβας των ΜΑΤ που σταθμεύει έξω από την Χ. Τρικούπη, κατά την οποία είχαν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί.

Η ίδια οργάνωση είχε πυροβολήσει κατά της πρεσβείας του Μεξικού στις 31 Ιανουαρίου του 2016 ενώ πριν από ένα χρόνο παραμονές της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, πέταξαν χειροβομβίδα κατά του φρουρού της γαλλικής πρεσβείας απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο, τραυματίζοντας τον ελαφρά στο πόδι.

«Γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω. Δεν θα ανεχθούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της αστυνομίας και των απλών πολιτών», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, την παραίτηση του οποίου ζητεί η αντιπολίτευση.

The post Ο «σκοπευτής με το καλάσνικοφ» και ο φόβος για νέες επιθέσεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα