Ο ποδοσφαιριστής που σώζει ζωές μέσα στα γήπεδα

12:25 7/3/2017 - Πηγή: Protagon

Εχει περάσει πάνω από μία εβδομάδα όμως σίγουρα εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν έχουν φύγει στιγμή από το μυαλό του Φρανσίς Κονέ. Εξάλλου πρόκειται για κάτι που δύσκολα ξεχνάς. Ηταν το 29ο λεπτό του αγώνα μεταξύ της Μποέμιανς και της Σλοβάτσκο για το τσεχικό πρωτάθλημα…

Ο τερματοφύλακας της γηπεδούχου, Μάρτιν Μπέρκοβιτς, βγαίνοντας από την περιοχή του συγκρούστηκε με συμπαίκτη του και έπεσε αναίσθητος στο χορτάρι. Ο αντίπαλος ποδοσφαιριστής, Φρανσίς Κονέ, αντιλήφθηκε γρήγορα ότι ο Μπέρκοβιτς κινδύνευε αφού του είχε γυρίσει η γλώσσα. Χωρίς να χάσει χρόνο, πήδηξε πάνω του και έβαλε το χέρι του

στόμα του κρατώντας την γλώσσα του. Με αυτόν τον τρόπο του έσωσε τη ζωή.

«Είδα τον τερματοφύλακα ξαπλωμένο με την πλάτη στο χορτάρι και μπορούσα να διακρίνω τα άσπρο μέρος των ματιών του. Σκέφτηκαν ότι στην καλύτερη περίπτωση είχε λιποθυμήσει» δήλωσε ο Κονέ στον guardian μετά το περιστατικό περιγράφοντας τη συνέχεια των κινήσεών του. «Εβαλα το ένα μου πόδι πάνω στο στήθος του για να τον ακινητοποιήσω. Επειτα έβαλα τα δάχτυλά μου στο στόμα του. Επρεπε να σιγουρευτώ ότι δεν είχε καταπιεί την γλώσσα του. Οι συμπαίχτες του έτρεξαν και τον γύρισαν στα πλάγια ενώ εγώ κρατούσα την γλώσσα του. Με δάγκωσε λίγο αλλά δεν πειράζει. Ολα τελείωσαν σε λίγα δευτερόλεπτα και αφού ο Μπέρκοβιτς προσπάθησε να μιλήσει, κατάλαβα ότι ήταν καλά».

Το τραγικό μάλιστα είναι ότι μία μερίδα οπαδών των γηπεδούχων πέρασε τα πρώτα λεπτά του αγώνα φωνάζοντας χυδαία ρατσιστικά συνθήματα κατά του Κονέ. Μετά την ενέργειά του όμως να βοηθήσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα, όλοι τον αποθέωσαν. Ακόμα και οι γιατροί της αντίπαλης ομάδας χαρακτήρισαν καθοριστική την ενέργεια του Κονέ για τη ζωή του Μπέρκοβιτς.

Ο Κονέ μπορεί να μην έχει ιατρική εκπαίδευση, έχει όμως μακρά εμπειρία από αντίστοιχους τραυματισμούς. Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπου ο Αφρικανός μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά από στόχος ρατσιστικών συνθημάτων σε ήρωα, δεν ήταν το μοναδικό στην καριέρα του. Τέσσερις φορές ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έχει παρέμβει για να σώσει τη ζωή συμπαίκτη ή αντιπάλου του. Στην Ταϊλάνδη και ενώ ο ίδιος ήταν 18 ετών είδε έναν συμπαίκτη του να καταρρέει μετά από τραυματισμό στο κεφάλι εν ώρα γυμναστηρίου. «Επρεπε να τραβήξω την γλώσσα του που είχε φτάσει στον λαιμό του» θυμήθηκε ο Κονέ.

Ο Κονέ σε προπόνηση της ομάδας του

Η δεύτερη φορά που ο ποδοσφαιριστής έσωσε συνάδελφό του ήταν στην Αφρική. «Δύο παίκτες είχαν συγκρουστεί κεφάλι με κεφάλι. Τότε πραγματικά είχα δώσει μάχη για να κρατήσω τη γλώσσα του ενός» δήλωσε ο Κονέ. Οσο για το τρίτο παρόμοιο περιστατικό, συνέβη μόλις πριν δύο χρόνια. Ακόμα και ο ίδιος ο Κονέ δυσκολεύεται να πιστέψει πόσες φορές του έχει συμβεί να εμπλακεί σε αντίστοιχες απόπειρες να σώσει άλλους αθλητές .

«Είναι παράξενο. Οταν συνέβη για πρώτη φορά δεν το είπα στην μητέρα μου γιατί δεν ήθελα να την τρομάξω. Την δεύτερη φορά της το είπα και εκείνη με προειδοποίησε ότι θα συνέβαινε ξανά και έπρεπε να προσέχω. Να μην τρέξω ποτέ μακριά αν κάτι άσχημο συμβεί στο χορτάρι» είπε ο Κονέ που γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού αλλά αγωνίζεται για την εθνική ομάδα του Τόγκο.

Μετά το τελευταίο περιστατικό, ο Κονέ έλαβε αρκετά μηνύματα από οπαδούς της αντίπαλης ομάδας που του ζητούσαν συγνώμη για τη στάση τους απέναντί του στην αρχή του αγώνα. «Δύο από αυτούς παραδέχτηκαν ότι άκουγαν ρατσιστικά συνθήματα μέχρι τη στιγμή που είδαν έναν Αφρικανό να σώζει τη ζωή του τερματοφύλακα της ομάδας τους» δήλωσε ο ποδοσφαιριστής. Ο τερματοφύλακας Μπέρκοβιτς, που την γλίτωσε φθηνά με ένα σπασμένο δόντι, ευχαρίστησε δημοσίως τον Κονέ και τον προσκάλεσε σπίτι του για φαγητό. Οσο για τον «σωτήρα των γηπέδων», δεν δηλώνει περήφανος για την πράξη του. Απλά ευχαριστεί τον Θεό που βρισκόταν εκεί για να βοηθήσει..

The post Ο ποδοσφαιριστής που σώζει ζωές μέσα στα γήπεδα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα