Ο Ομπάμα σε ρόλο fixer στο Λονδίνο

Ο δεσμός της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο ισχυρός που έχουν οι Αμερικανοί με κάποια ευρωπαϊκή χώρα – o Γουίνστον Τσόρτσιλ το είχε διατυπώσει δημοσίως και ξεκάθαρα ήδη από το 1946 όταν είχε κάνει λόγο για «ειδική σχέση» ανάμεσα στους δύο λαούς. Υπάρχει ασφαλώς ο «γονιδιακός» παράγοντας – οι πρώτοι άποικοι στη βόρεια Αμερική ήταν Αγγλοι, ασχέτως αν κάποια στιγμή στράφηκαν κατά της μητέρας πατρίδας στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα -, οι WASP (Λευκοί, ΑγγλοΣάξονες, Προτεστάντες) παραμένουν διακριτή και πανίσχυρη

φυλετική οντότητα στο χωνευτήρι των ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αιώνων καθώς και μια συμμαχία που τους έφερε να πολεμούν μαζί σε όλα τα μεγάλα θέατρα μαχών του 20ου και του 21ου αιώνα.

Και τώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται τη Γηραιά Αλβιόνα, τα όσα θα πει έχουν ξεχωριστή σημασία. Εχουν ξεχωριστή σημασία τόσο επειδή τα λέει ο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και λόγω της χρονικής συγκυρίας.

Σε δύο μήνες, 23 Ιουνίου, είναι το δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που αναγκάζει τον ισχυρότερο πολιτικό του πλανήτη να ασχοληθεί με αυτό και να… πατρωνάρει την απόφαση των Βρετανών.

Ο Ομπάμα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, λίγο έξω από το Λονδίνο δηλαδή, το βράδυ της Πέμπτης, και το ξημέρωμα της Παρασκευής βρήκε όλους τους Βρετανούς να έχουν άρθρο του στα χέρια τους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε σε ειδική στήλη που είχε ετοιμάσει η Daily Telegraph για το πόσο σημαντική είναι η παραμονή της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ως φίλος σας, επιτρέψτε μου να σας πω πως η ΕΕ κάνει τη Βρετανία ακόμη πιο Μεγάλη», είναι ο τίτλος του, με τον Ομπάμα να κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μαζί, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρατανία και ΕΕ έχουμε μετατρέψει αιώνες πολέμων στην Ευρώπη σε δεκαετίες ειρήνης», αναφέρει μεταξύ άλλων, στο ιδιαίτερα συναισθηματικό άρθρο του.

Μάλιστα, ο Ομπάμα θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Ντέιβιντ Κάμερον και να συζητήσουν από κοντά για τις τρέχουσες εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκακιέρα, αλλά και να συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ B’, η οποία χθες Πέμπτη γιόρτασε τα 90α γενέθλιά της. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται γεύμα των οικογενειών τους, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι σύμμαχοι του Ομπάμα

Την ίδια ώρα, Ντέιβιντ Κάμερον και Γκόρντον Μπράουν συνεχίζουν να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προς τον βρετανικό λαό για τα οφέλη που θα έχει η παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Τόσο ο νυν πρωθυπουργός, όσο και ο προκάτοχός του ζητούν από όσους συμμετέχουν στην καμπάνια υπέρ της παραμονής να δώσουν ακόμη περισσότερο από το… είναι τους.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον διάλεξε τη Sun για να αρθρογραφήσει. Και όπως καταλαβαίνετε, τα όσα έγραψε δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους προαναφερθέντες πολιτικούς. «Μπορούμε να πάρουμε ξανά στα χέρια μας τον έλεγχο των συνόρων μας και τα χρήματα που παράγουμε; Ναι, μπορούμε», γράφει, παραφράζοντας το διάσημο σύνθημα του Ομπάμα «Yes, we can». Μάλιστα, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «υποκριτή» τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο γνωστός άγγλος σκιτσογράφος ΜΑΤΤ, για την επίσκεψη Ομπάμα

Κοινώς, μύλος.

Οπως σημειώνει και ο Πίτερ Σπίγκελ στην στήλη του στους Financial Times, η παρουσία Ομπάμα στο Λονδίνο δεν έχει ληφθεί από όλους με το καλύτερο τρόπο, αφού θεωρείται ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Ειδικά από την στιγμή που στο πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου είναι και το να δώσει συνέντευξη Τύπου στην Downing Street το απόγευμα της Παρασκευής. Ο Σπίγκελ σημειώνει πως εδώ και δύο χρόνια, ο Λευκός Οίκος κάνει τα πάντα για να δυναμώσει τη φωνή της Βρετανίας μέσα στην ΕΕ ώστε να μπορέσει να δει ο μέσος πολίτης της χώρας πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει λόγο στα όσα γίνονται στη Γηραιά Ηπειρο.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

The post Ο Ομπάμα σε ρόλο fixer στο Λονδίνο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα