Ο Μαδούρο αύξησε κατά 50% τον κατώτατο μισθό για τους Βενεζουελάνους

18:17 9/1/2017 - Πηγή: Protagon

Μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Με την αύξηση της τάξεως του 50% ο κατώτατος μισθός ανέρχεται πλέον στα 40,68 μπολίβαρ, δηλαδή περίπου στα 60 δολάρια, σύμφωνα με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, ή 12 δολάρια στη μαύρη αγορά.

«Για να ξεκινήσει καλά η χρονιά, έχω αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων», ανέφερε στην εβδομαδιαία εκπομπή που παρουσιάζει

στη δημόσια τηλεόραση. Το 2016, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τον πρόεδρο κατά 30% τον Απρίλιο, στη συνέχεια 40% τον Οκτώβριο.

«Σε περιόδους οικονομικού πολέμου και επιθέσεις της μαφίας, πρέπει να προστατεύσουμε την απασχόληση και τα εισοδήματα των εργαζομένων», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για «οικονομικό πόλεμο» των πολιτικών του αντιπάλων και των επιχειρηματιών. Το ύψος τής διατροφικής βοήθειας που δίνεται μαζί με τον μισθό παραμένει αμετάβλητο, περίπου στα 93 δολάρια.

Βέβαια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι το 2017 ο ετήσιος πληθωρισμός της Βενεζουέλας θα αγγίξει το 1.600%. Πρόκειται, σαφώς, για μια μικρή λεπτομέρεια για τον Μαδούρο, ο οποίος αποδίδει αυτούς τους φρενήρεις ρυθμούς του πληθωρισμού στον «πολιτικό και οικονομικό πόλεμο που δέχεται η χώρα». Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε τις αυξήσεις, η αντιπολίτευση υποστήριζε πως το μέτρο «αντί να επιλύει την κατάσταση, την επιδεινώνει».

Πάντως, πρόκειται για την πέμπτη αύξηση, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, σε μισθούς και συντάξεις, ενώ η χώρα πλήττεται από τον πληθωρισμό, κατάσταση που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Και παρά τις αυξήσεις, κοίτα να δεις αχαριστία, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση -που δημοσιοποίησε η Datanalisis- σχεδόν το 80% των κατοίκων της Βενεζουέλας αποδοκιμάζει την πολιτική του αρχηγού του κράτους.

The post Ο Μαδούρο αύξησε κατά 50% τον κατώτατο μισθό για τους Βενεζουελάνους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα