Ο Φρανσουά Φιγιόν παίζει το τελευταίο χαρτί του

12:15 5/3/2017 - Πηγή: Protagon

Το -ενδεχομένως τελευταίο- χαρτί του, αυτό της έμπρακτης υποστήριξης από τους ψηφοφόρους, παίζει ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος, κόντρα στις δικαστικές έρευνες σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του, δηλώνει ανυποχώρητος και ότι θα κριθεί μόνο από τον γαλλικό λαό.

Σήμερα Κυριακή, ο Φιγιόν επρόκειτο να μιλήσει σε υποστηρικτές του, σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Τροκαντερό, κοντά τον Πύργο του Αϊφελ.

Χθες Σάββατο, ημέρα των γενεθλίων του, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του σε άλλη συγκέντρωση «μην ενδώσουν στις πιέσεις, να μην δειλιάσουν», γιατί όπως είπε επιχειρούν

«να τους φοβίσουν». Πάντως, αν και το επιτελείο του Φιγιόν ανέμενε να συγκεντρωθούν περίπου 3.000 υποστηρικτές, ένα μεγάλο μέρος της αίθουσας στην οποία μιλούσε έμεινε άδειο.

Είναι αυτό ένδειξη ότι τον εγκαταλείπουν οι οπαδοί του; Δημοσκοπικά κρατά δυνάμεις, αν και έχει πέσει στην τρίτη θέση (με κάτω από 20%) πράγμα που αποκλείει την συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την 7η Μαΐου.

Οι συνεργάτες του όμως τον έχουν εγκαταλείψει μαζικά από την Τετάρτη όταν σε δημόσια παρέμβαση είπε ότι δεν παρατάει τον αγώνα. Ο ένας μετά τον άλλο οι άνθρωποι της καμπάνιας του, με τελευταίο τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Πατρίκ Στεφανινί, παραιτούνται, αποχωρούν και αποστασιοποιούνται.

Την Παρασκευή το politico.eu έγραφε μάλιστα ότι υπάρχουν σκέψεις να παραιτηθεί και ο ίδιος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αν η συγκέντρωση της Κυριακής δεν είναι αντάξια των προσδοκιών.

Ο Φιγιόν σε συγκέντρωση το Σάββατο σε προάστιο του Παρισιού (REUTERS/Philippe Wojazer)

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων τη Δευτέρα, προκειμένου να «γίνει εκτίμηση της κατάστασης». «Είναι ξεκάθαρο. Θέλουν να τον αποτελειώσουν, είναι πόλεμος», είπε στο AFP πρώην υπουργός που παραμένει πιστός στο Φιγιόν.

Την ίδια ώρα, φήμες θέλουν τον Αλέν Ζιπέ έτοιμο να αναλάβει αυτός υποψήφιος για την προεδρία σε περίπτωση παραίτησης, ενώ ξεκαθαρίζει μέσω διαρροών ότι δεν θα κάνει «πραξικόπημα κατά του Φιγιόν».

Η Πενελόπ Φιγιόν σπάει τη σιωπή της

Η Πενελόπ Φιγιόν δηλώνει σε συνέντευξή της την Κυριακή ότι συμβούλευσε τον σύζυγό της να παραμείνει έως το τέλος στην κούρσα των προεδρικών εκλογών, ωστόσο «εκείνος είναι που θα αποφασίσει» τι θα πράξει.

«Μόνο εκείνος μπορεί να γίνει πρόεδρος. Το ότι το αντέχει όλο αυτό είναι απόδειξη ενός μεγάλου θάρρους. Είναι ο μόνος υποψήφιος που έχει την εμπειρία, το όραμα, το σχέδιο και την απαραίτητη αποφασιστικότητα για να ηγηθεί της Γαλλίας».

Η κυρία Φιγιόν απέρριψε εκ νέου τις καταγγελίες στο επίκεντρο του σκανδάλου ότι εργαζόταν εικονικά στο γραφείο του συζύγου της, εισπράττοντας υψηλούς μισθούς. «Εργαζόμουν πραγματικά για αυτόν, ασκώντας διάφορα καθήκοντα», δήλωσε στην Journal du Dimanche. «Χρειαζόταν κάποιον να κάνει δουλειές για αυτόν. Εάν δεν το έκανα εγώ, θα πλήρωνε κάποιον άλλον, έτσι αποφασίσαμε να το κάνω εγώ», υποστήριξε

Όλα αυτά την ώρα που αυξάνεται το ποσοστό των Γάλλων που θα ήθελαν να αποχωρήσει ο Φρανσουά Φιγιόν από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας της χώρας. Έρευνα στην Journal du Dimanche από το Ifop δείχνει ότι το 71% των ψηφοφόρων επιθυμεί την παραίτηση του υποψηφίου. Είναι ένα ποσοστό αυξημένο κατά έξι μονάδες σε σχέση με τα μέσα Φεβρουαρίου.

The post Ο Φρανσουά Φιγιόν παίζει το τελευταίο χαρτί του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα