Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο στην Ιταλία – Πληροφορίες για 30 νεκρούς

Χιονοστιβάδα, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συνδέεται με τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που χθες «χτύπησαν» τα κεντρικά της Ιταλίας, καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano στην περιοχή Φαρίντολα, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γκραν Σάσσο, στην ευρύτερη περιοχή της Πεσκάρα.

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί», δήλωσε λίγο πριν τις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο Αντόνιο Κροκέτα, ένας από τους επικεφαλής των ομάδων διάσωσης που επιχειρεί στο ξενοδοχείο. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ανασύρθηκε ο πρώτος νεκρός,

ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάσει τους 30, καθώς τουλάχιστον 22 ήταν οι ένοικοι.

Οι διασώστες κατόρθωσαν να ανασύρουν το πτώμα του άτυχου άνδρα μετά από πέντε ώρες προσπαθειών. Ο δήμαρχος της Φαρίνταλα Ιλάριο Λακέτα δήλωσε ότι το ξενοδοχείο έχει θαφτεί κάτω από τρία μέτρα χιόνι, ενώ τόνισε πως αν οι σεισμοί και η χιονοστιβάδα που ακολούθησε είχαν συμβεί την Κυριακή, τότε μέσα στο κτίριο θα βρίσκονταν περισσότερα από 200 άτομα. Ο ίδιος έκανε λόγο για «διπλή τραγωδία», καθώς στην περιοχή επικρατεί ο χειρότερος χιονιάς των τελευταίων 50 χρόνων, ενώ οι σεισμοί επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση.

Τα οχήματα της πολιτικής προστασίας, των πυροσβεστών και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δυσκολεύτηκαν πολύ να φτάσουν στο ξενοδοχείο, εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης στην περιοχή. Οταν έφτασαν τελικά οι διασώστες, λίγο μετά τις 4 το πρωί (τοπική ώρα), ανακοίνωσαν ότι δεν ακούγονταν φωνές από τους πελάτες και τους εργαζόμενους που είχαν εγκλωβιστεί εκεί, αλλά φαινόταν φως.

Αργότερα εντόπισαν δύο άτομα που είδαν τη χιονοστιβάδα να έρχεται και σώθηκαν μπαίνοντας μέσα σε ένα αυτοκίνητο, έξω από το ξενοδοχείο. Ο ένας υποφέρει από υποθερμία και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για τους πελάτες του ξενοδοχείου που κατόρθωσαν να ειδοποιήσουν τις Αρχές μέσω μηνυμάτων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης.

Για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες η Ιταλία έρχεται αντιμέτωπη με ισχυρούς σεισμούς, ενώ παράλληλα αρκετές περιοχές στα κεντρικά της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία.

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην τοποθεσία Καστέλ Καστάνια, έξω από την πόλη Τέραμο, όταν η στέγη του σπιτιού του υποχώρησε εξαιτίας του σεισμού και της μεγάλης πίεσης του χιονιού, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Καλυμμένο από χιόνι το Μοντερεάλε του Αμπρούτσο, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού

Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι ο στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν. «Αυτή η επανάληψη των ισχυρών σεισμών είναι ανησυχητική για τον κόσμο που έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο πολύ», δήλωσε από το Βερολίνο. Μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Συνολικά υπήρξαν 10 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε ακτίνα 10 χλμ γύρω από το Αματρίτσε, καθώς και δεκάδες μετασεισμοί. Το καμπαναριό της εκκλησίας Σαντ Αγκοστίνο, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές πέρυσι, κατέρρευσε.

Στο Μοντερεάλε πολλοί πέρασαν τη νύχτα στο τοπικό γήπεδο

Ο σεισμός του περασμένου Αυγούστου κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ η περιοχή έχει υποστεί πάνω από 45.000 μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων και ένας σεισμός 6,6 βαθμών τον Οκτώβριο, ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος στην Ιταλία τα τελευταία 36 χρόνια.

Οι σεισμοί του 2016 άλλαξαν την μορφολογία του εδάφους σε πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατεβάζοντας την υψομετρική στάθμη ορισμένων περιοχών γύρω από το επίκεντρο του σεισμού έως και 70 εκατοστά, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

The post Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο στην Ιταλία – Πληροφορίες για 30 νεκρούς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα