Ο εφιάλτης του τσουνάμι χτυπά τη Νέα Ζηλανδία

Ο σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα, 13.00 ώρα Ελλάδος) στην κεντρική Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα οι μετασεισμοί που τον ακολούθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, τον θάνατο των οποίων επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κι.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ενημέρωσε για τσουνάμι ύψους ως και πέντε μέτρων και προειδοποίησε

τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές και να καταφύγουν σε υψηλότερα σημεία με όποιο μέσο διαθέτουν. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το φαινόμενο εκτιμάται πως θα διαρκέσει αρκετές ώρες ακόμα.

Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές εγκατέλειψαν τις εστίες τους προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. «Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο», δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας. «Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα», είπε.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91 χλμ βόρεια βορειοανατολικά του Κράισττσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει την ζωή σε 185 ανθρώπους. «Εχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα» είπε ο Ντιον Ροζάριο, συντονιστής στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών.

New Zealand Earthquake: 5 Crucial Facts You Need to Know https://t.co/9wX3rPLVv6 pic.twitter.com/UJpq2FMhEJ

— CitizenSlant (@CitizenSlant) November 13, 2016

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι ερευνά πληροφορίες σχετικά με την κατάρρευση κτηρίου στην πόλη Καϊκούρα. Πολλές περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, προβλήματα καταγράφονται και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, ενώ δρόμοι έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων.

Η ακτογραμμή της Νέας Ζηλανδίας, από το Κράιστσερτς ως το Ουέλινγκτον θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές που απειλούνται περισσότερο από το τσουνάμι – με σκούρες μπλε γραμμές υποδεικνύονται οι ευπαθείς.

Highest waves are expected between Marlborough and Banks Peninsula. There is a threat for all NZ coast. Stay off beaches. #eqnz pic.twitter.com/bkEbyKkCsd

— MCDEM (@NZcivildefence) November 13, 2016

Οι Αρχές ανέφεραν πως τα πρώτα κύματα δεν είναι απαραίτητα τα μεγαλύτερα. Ενώ αρχικά δεν υπήρχε προειδοποίηση για τσουνάμι, τελικά εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση στις 14.00 ώρα Ελλάδος.

The tsunami warning will remain in place until a cancellation message is issued by us. The threat is real. Stay off beaches. #eqnz pic.twitter.com/UhfM9LaRiy

— MCDEM (@NZcivildefence) November 13, 2016

Νωρίτερα την Κυριακή, η Αννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε αρχικά στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι, στο Νότιο Νησί.

Μικρότερα αλλά «πολύ επικίνδυνα» κύματα χτύπησαν τις ακτές πλησίον του Γουέλινγκτον, σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολογικό ιστότοπο, το Weather Watch.

FIRST FOOTAGE: Earthquake strikes New Zealand. pic.twitter.com/bV3IdiGFkR

— nzherald (@nzherald) November 13, 2016

Ο Ρίτσαρντ Μακλίν, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Ουέλινγκτον, δήλωσε ότι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα νότια παραλιακά προάστια της πόλης εξαιτίας της απειλής για τσουνάμι. Σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald, κατοικίες στο Τσέβιοτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

The post Ο εφιάλτης του τσουνάμι χτυπά τη Νέα Ζηλανδία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα