Ντιμπέιτ: Σφοδρή αντιπαράθεση – Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Μακρόν

01:32 4/5/2017 - Πηγή: Protagon

Τέσσερις μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του κρίσιμου δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οι δύο υποψήφιοι βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στο πλατό του τηλεοπτικού σταθμού TF1. Tο βλέμμα τους είναι προφανές ότι ήταν στραμμένο στους αναποφάσιστους, οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Ετσι, λοιπόν, σε υψηλούς τόνους διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης η τηλεμαχία μεταξύ των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου της Γαλλίας,

με τον Κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν να κατηγορεί την αντίπαλό του για σωρεία ψεμάτων σημειώνοντας πως είναι «παράσιτο του συστήματος». Aπό την πλευρά της, η υποψήφια της Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, τον χαρακτήρισε «υποψήφιο της ελίτ» και εκπρόσωπο της «άγριας παγκοσμιοποίησης».

Μακρόν και Λεπέν διασταύρωσαν τα ξίφη τους, μεταξύ άλλων, σε ευρωπαϊκά ζητήματα, θέματα τρομοκρατίας, αλλά και στην Οικονομία, παρουσιάζοντας το όραμά τους για την επόμενη ημέρα της Γαλλίας.

Ποιο είναι αυτό;

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι όραμά του είναι η αναβίωση του πνεύματος της «γαλλικής κατάκτησης» και περιέγραψε τις προτάσεις του για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα επανεκκινήσουν, όπως είπε, τη γαλλική οικονομία.

Η κυρία Λεπέν επανέλαβε ότι επιθυμεί την εισαγωγή ενός «έξυπνου προστατευτισμού» και την αποχώρηση της Γαλλίας από το Ευρώ. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Μακρόν ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την ασφάλεια και είναι επιεικής με τον «ισλαμικό φονταμεταλισμό». Ο Κεντρώος υποψήφιος απάντησε ότι οι προτάσεις της αντιπάλου του, όπως το κλείσιμο των συνόρων της Γαλλίας, θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Ταυτόχρονα, την κατηγόρησε ότι η στρατηγική της «είναι, απλώς, να λέει πολλά ψέματα».

(REUTERS/Eric Feferberg/Pool)

Η συζήτηση στη συνέχεια στράφηκε στον τομέα της εργασίας από τους συντονιστές δημοσιογράφους του ντιμπέιτ οι οποίοι ζήτησαν από τους υποψηφίους να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους σε ένα θέμα το οποίο αφορά πολύ μεγάλο ποσοστό της γαλλικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε: «Το πρόβλημα της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια η μεγάλη αποτυχία της Γαλλίας είναι ο τομέας της ανεργίας. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης με τέτοια ποσοστά ανεργίας ειδικά στους νέους. Η πρότασή μου είναι η επιστροφή στην απλότητα. Τα συστήματά μας σήμερα είναι και πολύπλοκα και γραφειοκρατικά και κυρίως κατανέμουν με τρόπο άδικο τα φορολογικά βάρη στους αδύναμους. Ζητήματα υπάρχουν φυσικά και στη φορολογία των επιχειρήσεων η οποία είναι επίσης σε ορισμένα σημεία της ακατανόητη και εξαιρετικά αρνητική σε επενδύσεις. Η φορολογία των επιχειρήσεων είναι στόχος μας να μειωθεί τουλάχιστον 6 μονάδες με παράλληλες δεσμεύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων για προσλήψεις αορίστου χρόνου».

Τι απάντησε η Λεπέν; «Ο κ. υπουργός Οικονομίας -ο οποίος υπηρέτησε πιστά για 4 χρόνια τις πολιτικές Ολάντ, τις οποίες σήμερα κατακεραυνώνει- δεν έκανε το παραμικρό για να υπάρξει λύση στα προβλήματα που σήμερα ισχυρίζεται πως μπορεί να λύσει. Κι αυτό είναι λογικό καθώς ο κ. Μακρόν προέρχεται από έναν πολιτικό χώρο όπου παραδοσιακά είναι μόνο λόγια και υποσχέσεις αλλά την κρίσιμη στιγμή ένα είναι το έργο τους… η αποχή. Δεν είναι επίσης κρυφό πως οι πολιτικές σας ποτέ δεν είχαν ως στόχο την ανάπτυξη της χώρας, ποτέ ο Γάλλος δεν ήταν στο επίκεντρο. Είναι πολιτικές που έχουν μόνο στόχο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου που υπηρετούν. Οι δικές μας προτάσεις έχουν ως μόνο στόχο να γίνει η Γαλλία άμεσα και όχι μακροπρόθεσμα μία χώρα της οποίας όλοι οι πολίτες θα έχουν εργασία με τρόπο δίκαιο και δικαιώματα. Η πρότασή μας είναι εντελώς διαφορετική από όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί στην Ευρώπη, η πολιτική μας έχει στόχο της Γαλλία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε τα «υπόλοιπα» της Ευρώπης και των Τραπεζιτών – Φίλων του κ. Μακρόν όπως ο κ. Ντράγκι».

Οι δύο μονομάχοι ποζάρουν πριν από την τηλεμαχία (REUTERS/Eric Feferberg/Pool)

Σε ερώτηση για την τρομοκρατία και πώς σκοπεύουν οι δύο υποψήφιοι να αμυνθούν στην απειλή, η κυρία Λεπέν σημείωσε: «Είναι τεράστιο θέμα το οποίο φυσικά απουσιάζει εντελώς από το πρόγραμμα Μακρόν. Προσωπικά, από την 1η ημέρα, εάν εκλεγώ, θα εκδιώξω από τη χώρα κάθε στοιχείο μουσουλμανικού εξτρεμισμού. Επίσης, οι άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα θα κληθούν άμεσα να επιλέξουν. Θα αυξηθούν άμεσα όλα τα μέτρα ασφαλείας σε κάθε γωνιά της χώρας. Τα σώματα ασφαλείας με τη σημερινή τους εικόνα είναι απίθανο να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή και αυτό έχει δυστυχώς πληρωθεί δύο φορές τα τελευταία 2 χρόνια με γαλλικό αίμα».

«Είναι η προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια, ό,τι κι αν μας καταλογίζει η κυρία Λεπέν. Εννοείται πως θα υπάρξει ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και η ανάπτυξη σχεδίου πρόληψης των τρομοκρατικών απειλών από όπου κι αν προέρχονται. Είναι απίθανο όμως να διώκουμε κάθε άνθρωπο ο οποίος τυγχάνει να είναι μουσουλμάνος ή έχει καταγωγή από κάποια μουσουλμανική χώρα. Δεν είναι λύση η απέλαση τόσων ανθρώπων μαζικά. Δεν το θέλουμε, δεν είναι στις αρχές του λαού μας. Σας ανακοινώνω λοιπόν πως υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας συντονισμού η οποία θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες και τα σώματα και η πρόληψη θα είναι μία λύση μόνιμη και όχι παροδική. Η έξοδος από την ΕΕ, που φέρνει και πάλι ως λύση η κυρία Λεπέν, δεν θα μας δώσει απολύτως κανένα πλεονέκτημα καθώς μας είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου για να αντιμετωπίσουμε την εξτρεμιστική βία. Σημειώνω, επίσης, πως η Γαλλία δεν θα σταματήσει να μάχεται την τρομοκρατία και εκτός των συνόρων μας στο Ιράκ και τη Συρία», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.

Κλείνοντας το «μάτι» σε όσους πλησιάζουν τη σύνταξη, η Λεπέν δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει στα 60 την ηλικία συνταξιοδότησης. Με τη σειρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει στα 62 το ηλικιακό όριο αλλά πως σκοπεύει να επιτρέψει στις εταιρίες «ευελιξία» στο ωράριο 35 ωρών ανά εβδομάδα.

Η Λεπέν, προς το τέλος της τηλεμαχίας έφτασε μια… ανάσα από τη συκοφαντική δυσφήμιση, λέγοντας ότι ο κεντρώος υποψήφιος διατηρεί offshore λογαριασμούς – κάτι που δεν έχει καταλογιστεί ποτέ στον Μακρόν. Μόλις μερικά λεπτά νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον κεντρώο υποψήφιο ότι έχει στηθεί «στα γόνατα μπροστά στη Γερμανία και τις τράπεζες».

Ποιο είναι το ρεζουμέ του τελευταίου ντιμπέιτ πριν από τις κάλπες; Ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε την ανωτερότητά του στα οικονομικά θέματα -ένα φλέγον ζήτημα της γαλλικής εκλογικής αναμέτρησης- αλλά και την ψυχραιμία του απέναντι στις επιθέσεις της Λεπέν οι οποίες ξεπέρασαν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας.

Αυτό, βέβαια, μένει να φανεί στις εκλογές. Προς το παρόν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 19%. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί, όμως, ότι τις τελευταίες ημέρες η ακροδεξιά Μαρίν κερδίζει έδαφος.

The post Ντιμπέιτ: Σφοδρή αντιπαράθεση – Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Μακρόν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα