Αποφυλάκιση του Ακη Τσοχατζόπουλου αποφάσισε το Εφετείο

12:25 5/4/2017 - Πηγή: Protagon

Με με οριακή πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ έναντι δύο κατά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να αποφυλακιστεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Η εισαγγελέας είχε προτείνει νωρίτερα την ίδια ημέρα, Τετάρτη, την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού με περιοριστικούς όρους. Κατά την εκδίκαση του πέμπτου κατά σειρά αιτήματος αποφυλάκισης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ,

ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, η εισαγγελέας έκανε λόγο για υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του.

Οπως υποστήριξε η ίδια, «ο κατηγορούμενος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ενώ η μετεγχειρητική του πορεία είναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται βλάβη της υγείας του λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του».

Ο πρώην υπουργός, σε γραπτή δήλωση που κατέθεσε τη Δευτέρα 3 Απριλίου, από το νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται έπειτα από εγχείρηση καρδιάς, προειδοποίησε ότι εάν συμβεί κάτι με την υγεία του, τότε το φταίξιμο θα βαρύνει όλους εκείνους που αρνήθηκαν την αποφυλάκισή του. «Επειδή η εξέλιξη της υγείας μου τα τελευταία πέντε χρόνια, καθιστά αδύνατη την παρουσία μου στο Δικαστήριο την 5.4.2017, αισθάνομαι την επιτακτική ανάγκη να δηλώσω ότι, οτιδήποτε συμβεί αυτή τη κρίσιμη στιγμή στην υγεία μου, θα χαρακτηρίσει άμεσα τη λειτουργία των δημοκρατικών και πολιτειακών θεσμών της Ελλάδας», ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Μάλιστα, οι δικηγόροι του κ. Τσοχατζόπουλου επικαλέστηκαν σχετική μαρτυρία του διευθυντή της β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γιώργου Οικονομόπουλου, για να δείξουν ότι η κατάσταση της υγείας του πελάτη τους είναι εξόχως βεβαρημένη.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομόπουλο, ο πρώην υπουργός πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. «Ο ασθενής έπρεπε να χειρουργηθεί εκτάκτως, αλλά δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε λόγω των διαφόρων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Προχωρήσαμε σε περαιτέρω εξετάσεις και εν συνεχεία έγινε τριπλή στεφανιαία παράκαμψη», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή και επισφαλής».

Πρόσθεσε ότι «η φυλακή λόγω μικροβίων, είναι κίνδυνος θάνατος για αυτόν» και ότι «ένας άνθρωπος που έχει αυτά τα προβλήματα, πρέπει να βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον και όχι να μένει σε ένα κελί». Ο ίδιος τόνισε ότι «στην ηλικία του κ. Τσοχατζόπουλου θα του έδινα έξι μήνες για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση η υγεία του. Δεν είναι εύκολο. Θέλει προσοχή για τον ασθενή, ο οποίος χρειάζεται βοήθεια για την καθημερινότητά του».

Σε δίκη εννέα άτομα για την προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπονται σε δίκη εννέα κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για την προμήθεια ενός ακόμη εξοπλιστικού προγράμματος, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

Πρόκειται για τα ρώσικα αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς που φέρουν την επωνυμία «ΟSA AMK». Η σύμβαση για την προμήθεια των ρώσικων αντιαεροπορικών συστημάτων, ύψους 93,67 εκατ. δολαρίων, υπογράφηκε το 1998, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου με επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο και αναπληρωτή του τον Αντώνη Κάντα.

Είναι άλλη μία υπόθεση που είχε αποκαλύψει ο τελευταίος στην απολογία που είχε κάνει ενώπιον των τότε ανακριτών κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλο τον Δεκέμβριο του 2013. Ο Κάντας είχε υποστηρίξει ότι πήρε μίζα 1,7 εκατ. δολαρίων για την εν λόγω σύμβαση.

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατά περίπτωση, είναι ο τότε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, ο αναπληρωτής του Αντώνης Κάντας, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Καμάρης, οι επίσης τραπεζίτες Σπύρος Μεταξάς και Φάνης Λυγινός. Για τον τελευταίο, παραμένει σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του.

Στο βούλευμα οι δικαστές αποφαίνονται να μην γίνει κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε δύο άτομα ενώ παύουν την ποινική δίωξη για επιμέρους πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα λόγω παραγραφής, για όλους τους κατηγορούμενους.

The post Αποφυλάκιση του Ακη Τσοχατζόπουλου αποφάσισε το Εφετείο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα