Με κοινή σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Βόρεια και Νότια Κορέα

Οι Χειμερινοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 9 έως τις 27 Φεβρουαρίου, στην πόλη Πιόνγκτσανγκ, της Νότιας Κορέας.

Η μεγάλη, ιστορική είδηση είναι ότι Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν να κατέβουν στους Αγώνες με μία, κοινή σημαία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC, έγινε γνωστό ότι θα διεκδικήσουν κάποιο μετάλλιο στο χόκεϊ επί πάγου γυναικών, με ομάδα παικτριών και από τη Βόρεια και από τη Νότια Κορέα.

Διαπραγματευτές από

τις δύο χώρες κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από λίγες ημέρες και η συμφωνία επετεύχθη στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων κατανόησης στο χωριό Πανμουντζόμ, το οποίο βρίσκεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, στη μεθόριο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι ομάδα νοτιοκορεατών αθλητών θα μεταβεί στη Βόρεια Κορέα για προπονήσεις, ενώ μία νοτιοκορεατική ομάδα ψυχαγωγίας θα οργανώσει πολιτισμική εκδήλωση σε βορειοκορεατικό χειμερινό θέρετρο.

Θα πρόκειται για την πρώτη κοινή εμφάνιση Νότου και Βορρά σε τελετή έναρξης διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης τα τελευταία 11 χρόνια. Είχαν προηγηθεί εννέα κοινές παρουσίες σε διοργανώσεις μικρότερης εμβέλειας, όπως οι Πανασιατικοί Αγώνες.

Ετσι κι αλλιώς, οι δύο πλευρές είχαν δύο χρόνια να επικοινωνήσουν σε ανώτατο επίπεδο, ενώ το τελευταίο διάστημα το «ρήγμα» μεταξύ τους είχε μεγαλώσει λόγω των πυρηνικών δοκιμών του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και από τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ.

Ο προπονητής χόκεϊ της Νότιας Κορέας, αλλά και οι συντηρητικές εφημερίδες της χώρας, έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την προοπτική κοινής ομάδας, λέγοντας ότι μπορεί να πλήξει τις πιθανότητες της χώρας να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο.

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό βλέπει την εξέλιξη αυτή και η Ιαπωνία, η οποία τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να «τυφλωθεί» από την προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να «γοητεύσει» την παγκόσμια κοινότητα.

Η… ολυμπιακή συνεργασία Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία δεν αναμένεται να προβάλει ενστάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Αθλητισμού είπε ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες με τη ΔΟΕ το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Πάντως, την Τετάρτη, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης ανακοίνωσε πως η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει στην αποστολή ομάδας περίπου 230 ανθρώπων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

The post Με κοινή σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Βόρεια και Νότια Κορέα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα