Μα, €110 εκατ. για Πογκμπά; Τα λάθη πληρώνονται ακριβά

10:28 9/8/2016 - Πηγή: Protagon

Με συνολικό κόστος 234 εκατ. ευρώ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πυροδότησε -τα ξημερώματα της Τρίτης- τη μεγαλύτερη μετεγγραφική βόμβα στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Τον Πολ Λαμπίλ Πογκμπά τον ζαχάρωναν, εδώ και δυο χρόνια, σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης. Στην πράξη, μόνο δυο μπορούσαν να τον πληρώσουν. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν πρόλαβε να συγκεντρώσει τα χρήματα. Επρεπε -πρώτα- να πουλήσει κάποιο αστέρι της. Ετσι, ο πιο περιζήτος παίκτης του καιρού

μας κατέληξε στην αγκαλιά του Ζοσέ Μουρίνιο. Του προπονητή που συμμάχησε με τον «διάβολο» για να τον αποκτήσει.

Τα ποσά προκαλούν ίλιγγο. Η Γιουνάιτεντ συμφώνησε να καταβάλει στη Γιουβέντους 110 εκατ. ευρώ (μαζί με ένα μπόνους πέντε εκατομμυρίων που θα πληρώσει σίγουρα), καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε η Ρεάλ από το 2013 (101 εκατ. ευρώ για τον Γκάρεθ Μπέιλ). Το 2009, ο ίδιος ισπανικός σύλλογος είχε δώσει 94 εκατ. ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι Μαδριλένοι και οι Καταλανοί (Μπαρτσελόνα) είχαν πραγματοποιήσει έξι από τις δέκα ακριβότερες μετεγγραφές, όμως ο σύλλογος του Μάντσεστερ επανήλθε στο παζάρι με κρότο. Η προηγούμενη πιο δαπανηρή κίνηση της Γιουνάιτεντ ήταν η απόκτηση του Ανχελ Ντι Μαρία από τη Ρεάλ (το 2014, με 75 εκατομμύρια ευρώ).

Μία από τις πρώτες φωτογραφίες του Γάλλου με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο ίδιος ο Πογκμπά, μόλις στα 23 του, έγινε ο τέταρτος πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη. Στα επόμενα πέντε χρόνια θα εισπράξει 100 εκατ. ευρώ. Δυο φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό του Πρωταθλητή Ελλάδας (Ολυμπιακού). Τα τετραπλάσια -και βάλε- από αυτά που κέρδιζε στο Τορίνο. Μόνον ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λιονέλ Μέσι και ο Νεϊμάρ (μετά την πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του) πληρώνονται καλύτερα.

Τις συνολικές ετήσιες αποδοχές του διεθνούς γάλλου χαφ ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά -στα 24 εκατ. ευρώ- η εταιρεία αθλητικών ειδών που τον «ντύνει». Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Adidas του πρόσφερε δεκαετές συμβόλαιο συνεργασίας, το οποίο θα τον κάνει πλουσιότερο κατά 40.000.000 ευρώ (4.000.000 ευρώ ετησίως). Την ημέρα που εγκαινιάστηκε η συμφωνία, ο Πογκμπά φόρεσε τα νέα παπούτσια που σχεδιάστηκαν στα αγαπημένα του χρώματα -το μαύρο και το χρυσό- τα οποία φέρουν χαραγμένο το μήνυμα του παίκτη: «I’m Here to Create» (είμαι εδώ για να δημιουργήσω).

Είναι πολλά τα λεφτά. Από την ίδια εταιρεία, ο Μέσι αμείβεται με 18 εκατ. ευρώ για συμβόλαιο επτά ετών. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία με τη Nike (2014-2019), έναντι 19,6 εκατ. ευρώ. Και ο Νεϊμάρ, επίσης με τη Nike (2013-2022), με αντάλλαγμα 8,6 εκατ. ευρώ.

Στο πρόσωπο του Πογκμπά, η χορηγός εταιρεία δεν είδε μόνον έναν ταχύτατα ανερχόμενο αθλητή, αλλά και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Δεν θα το τολμούσαν πολλοί, αυτό που έκανε στα 19 του: γύρισε την πλάτη στο ασφαλές επαγγελματικό περιβάλλον της Γιουνάιτεντ, και πήδησε στο κενό της αβεβαιότητας. Επειδή προτιμούσε να παίζει μπάλα. Να αισθάνεται οτι τον εμπιστεύονται, οτι τον υπολογίζουν.

Η Γιουνάιτεντ ανέλαβε να πληρώσει και την προμήθεια του ατζέντη του, του δαιμόνιου Μίνο Ραϊολα, ύψους περίπου 24.000.000 ευρώ. Ο ιταλο-ολλανδός μάνατζερ θα εισπράξει, επιπλέον, ένα πριμ 4.500.000 ευρώ από τη Γιουβέντους. Αν κάνουμε την πρόσθεση, λοιπόν, ο Πογκμπά θα κοστίσει στη Γιουνάιτεντ -σε βάθος πενταετίας- 234 εκατ. ευρώ.

Τα αξίζει, ο παίκτης, αυτά τα λεφτά; Αμφίβολο. Αν και με τη φανέλα της Γιουβέντους έκανε εξαιρετικά παιχνίδια, δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα. Στο Euro, με τη Γαλλία, πολλοί προσδοκούσαν να γίνει ο ηγέτης της: ο Πλατινί του 1984 ή ο Ζιντάν του 1998. Αλλά -περισσότερο από το δικό του- έλαμψε το άστρο του Γκριεζμάν, που δεν κόστισε ούτε το 1/3. Η Γιουνάιτεντ προεξοφλεί οτι ο Πογκμπά θα γίνει ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Για την ώρα, είναι μόνον ο ακριβότερος.

Ο Πογκμπά δεν κατάφερε να οδηγήσει την Γαλλία στην κορυφή της Ευρώπης (REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic)

Για τα πλούσια προσόντα του, πάντως, δεν υπήρξε -ποτέ- η παραμικρή αμφιβολία. Στα 16 του είχε ξετρελάνει τους σκάουτερς της Γιουνάιτεντ, που τον είδαν να παίζει στη Χάβρη. Οταν επέστρεψαν στο Μάντσεστερ, η αναφορά τους για τον μικρό έμοιαζε με ερωτική εξομολόγηση. Τότε -το 2009- οι Αγγλοι έδωσαν σκληρή μάχη για να τον κάνουν δικό τους. Οι Γάλλοι υποστήριξαν πως η Γιουνάιτεντ «έκλεψε» τον ποδοσφαιριστή με τον παραδοσιακό τρόπο: δελεάζοντας τους γονείς του. Οι «κακές γλώσσες» της εποχής έλεγαν πως 87.000 λίρες και μια πολυτελής κατοικία, τους έπεισαν να φέρουν το παιδί τους στο Μάντσεστερ. Η Χάβρη έφτασε μέχρι τη FIFA, η Γιουνάιτεντ κατέβαλε μια μικρή αποζημίωση, και το ζήτημα τακτοποιήθηκε.

Στην ομάδα Νέων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Πογκμπά έμεινε δυο χρόνια. Το 2011, στα 18 του, είχε έρθει η ώρα της προαγωγής. «Εχει πολλές δυνατότητες, θα του δώσουμε τις ευκαιρίες για να δούμε αν μπορεί να αγωνιστεί βασικός», έλεγε ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον στις προγραμματικές του δηλώσεις για τη σεζόν 2011-2012. Μόνο που, αυτές οι ευκαιρίες ήταν μόλις 71 λεπτά συμμετοχής στην Premier League και άλλα 28′ στο Europa League. Τρεις εμφανίσεις, όλες κι όλες, σε μια ολόκληρη αγωνιστική περίοδο.

Ο νεαρός Γάλλος «τα έδινε όλα» στις προπονήσεις, εισέπραττε πολλά «μπράβο» και ακόμη περισσότερες υποσχέσεις, όμως ο Φέργκιουσον έστεκε παγερά αδιάφορος απέναντί του. Στις 31 Δεκεμβρίου 2011, ανήμερα των 70ων γενεθλίων του προπονητή του, ο Πογκμπά σιγουρεύτηκε οτι δεν έχει μέλλον στο «Ολντ Τράφορντ». Ο σερ Αλεξ δεν τον έβαλε να παίξει ούτε στο ματς με την τελευταία της βαθμολογίας, την Μπλάκμπερν. Ο Σκόουλς είχε αποσυρθεί, ο Φλέτσερ ήταν τραυματίας, οι Ρούνεϊ, Εβανς και Γκίμπσον τιμωρημένοι για πειθαρχικά παραπτώματα, όμως ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας έμεινε -πάλι- στον πάγκο.

Ο εμβληματικός τερματοφύλακάς της, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, είχε απορήσει από την πρώτη στιγμή: «Καλά, τυφλοί είναι στη Γιουνάιτεντ; Τι ακριβώς δεν έβλεπαν στο παιδί;»

Το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι του 2012. Αν και ο Φέργκιουσον δεν «τον πήγαινε», η Γιουνάιτεντ του πρότεινε να παραμείνει, με αποδοχές περίπου 30.000 ευρώ την εβδομάδα. Θα γινόταν ο πιο ακριβοπληρωμένος από τους ποδοσφαιριστές που δεν έπαιζαν στην πρώτη ομάδα, όμως ο Πογκμπά είχε πάρει την απόφασή του. Απαρνήθηκε τα χρήματα και την «ασφάλεια» αυτού του μεγάλου συλλόγου, γιατί ήθελε να παίζει. Σε μια ομάδα που θα πιστεύει σ’ αυτόν.

Εκνευρισμένος από τις διαπραγματεύσεις που καθυστερούσαν, ο Φέργκιουσον διέταξε την αποπομπή του. Ο νεαρός Γάλλος έκλαψε, στο γραφείο του προπονητή του, όταν εκείνος του ανακοίνωσε οτι δεν πρόκειται να ξαναπαίξει στο «Ολντ Τράφορντ». Η Γιουνάιτεντ τον άφησε ελεύθερο, φροντίζοντας να εξασφαλίσει μια συμβολική αποζημίωση. Μόλις 950.000 ευρώ. Οταν ο πολυνίκης πρώην προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» ρωτήθηκε -από δημοσιογράφους- τι τρέχει με τον Πογκμπά, δεν κατάφερε να κρύψει την περιφρόνησή του για τον γάλλο χαφ: «Πιο πολύ με νοιάζει αν θα συνεχίσει ο Σκόουλς, παρά ένας 19χρονος για τον οποίο πρέπει να παζαρεύω σκληρά με τον ατζέντη του».

Στη Γιουβέντους ο Πογκμπά «έλαμψε» από τις πρώτες προπονήσεις. Ο εμβληματικός τερματοφύλακάς της, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, είχε απορήσει από την πρώτη στιγμή: «Καλά, τυφλοί είναι στη Γιουνάιτεντ; Τι ακριβώς δεν έβλεπαν στο παιδί;». Εστω για μια και μοναδική φορά, το μάτι του σερ Αλεξ είχε λαθέψει. Ενάμισι χρόνο μετά, το 2014, το λάθος είχε αρχίσει να φαίνεται ξεκάθαρα. Ο Πογκμπά της Γιουβέντους είχε γίνει -δίπλα στον Πίρλο- ένας από τους πιο ξεχωριστούς μέσους των ευρωπαϊκών γηπέδων. Η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είχε, ήδη, εκτοξευθεί στα 34 εκατομμύρια ευρώ. Αν και το συμβόλαιό του έληγε το 2016, γύρω από τ’ όνομά του είχε ήδη στηθεί ένας τρελός χορός εκατομμυρίων, τον οποίο άνοιξαν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Πογκμπά ενημερώνει τους πάντες ότι επέστρεψε στο Μάντσεστερ:)

REUNITED: https://t.co/VFkDJ05zuf#POGBACKhttps://t.co/y68rpT0dob

Manchester United (@ManUtd) August 8, 2016

Τον Ιανουάριο του 2014, όταν ακόμη ήταν βοηθός του Αντσελότι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ζινεντίν Ζιντάν το είχε πει όσο πιο ευγενικά μπορούσε, οτι στην περίπτωση του Πογκμπά ο Φέργκιουσον έκανε μεγάλο λάθος: «Η λέξη λάθος δεν είναι έννοια που μπορεί να συνδεθεί με τον Αλεξ Φέργκιουσον, όμως πιστεύω πως δεν έκανε καλά που άφησε τον Πογκμπά να φύγει. Πάει να γίνει ένας από τους καλύτερους χαφ στην Ευρώπη. Ηταν ο φυσικός διάδοχος του Πολ Σκόουλς. Κάποιος που, γύρω του, θα μπορούσαν να χτίσουν την ομάδα».

Λέγεται οτι ο σκωτσέζος τεχνικός δυσκολευόταν να καταλάβει, σε ποια θέση ακριβώς παίζει ο Γάλλος. Διαθέτει τρομερά σωματικά προσόντα, απίστευτη αντοχή, είναι ταχύς και μαρκάρει υπέροχα. Αμυντικό χαφ, επομένως; Ναι, αλλά -από την άλλη- έχει φοβερά δυνατό σουτ. Σκοράρει συχνά. Επιβάλλεται να παίζει κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Αρα, τι; Δημιουργικός μέσος; Μάλλον όχι, διότι δεν έχει τόσο ανεπτυγμένη αίσθηση του χώρου, και δεν πασάρει γρήγορα στους συμπαίκτες του. Ο Φέργκιουσον είχε μπερδευτεί, όμως ο Κόντε το έκανε πολύ απλό: τον έβαζε να παίζει παντού, στη μεσαία γραμμή, ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής. Κι ο Πολ τα έκανε όλα: έκοβε, οργάνωνε, σκόραρε. Αντίθετα με τον Φέργκιουσον, ο ιταλός τεχνικός της Γιουβέντους εστίασε στα σπάνια προσόντα του παίκτη – δεν τον ενδιέφερε να λύσει το μυστήριο της θέσης στην οποία αγωνίζεται.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Leading», το οποίο κυκλοφόρησε το 2015, ο Σκωτσέζος έδωσε τη δική του εκδοχή, για το τι δεν πήγε καλά στη συνεργασία του με τον Πογκμπά: Υπάρχουν ένας ή δύο ποδοσφαιρικοί μάνατζερ που, απλώς, δεν συμπαθώ. Ο Μίνο Ραϊόλα, ο ατζέντης του Πολ (Πογκμπά), είναι ένας από αυτούς. Δεν του είχα εμπιστοσύνη, από την πρώτη στιγμή που τον συνάντησα. Είχαμε τριετές συμβόλαιο με τον Πολ και υπήρχε οψιόν ανανέωσης, για έναν ακόμα χρόνο. Θέλαμε να υπογράψουμε μαζί του. Ο Ραϊόλα, όμως, εμφανίστηκε ξαφνικά στη σκηνή, και το πρώτο μας ραντεβού κατέληξε σε φιάσκο. Αυτος κι εγώ ήμασταν σαν το λάδι και το νερό. Ο Ραϊόλα κατάφερε να επηρεάσει τον Πογκμπά και την οικογένειά του, κι έτσι τον έπεισε να υπογράψει στη Γιουβέντους.

Μετά το Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, η ομάδα του Μάντσεστερ απέκτησε άλλη μία φίρμα (REUTERS/Charles Platiau)


Εκτοτε, ο Ραϊόλα ήταν ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η πόρτα της άνοιξε πάλι -φέτος- χάρη στον Ζοσέ Μουρίνιο. Αν και «κολλητός» του Μέντες -του άλλου τρανού μάνατζερ των καιρών μας- ο πορτογάλος προπονητής το είδε έξυπνα το πράγμα. Ο ιταλο-ολλανδός ατζέντης εκπροσωπούσε τον πιο περιζήτητο ελεύθερο παίκτη (Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς), τον πιο περιζήτητο γενικώς (Πολ Πογκμπά), και μερικούς ακόμη ποδοσφαιριστές που είχε βάλει στο μάτι (όπως ο Χένρικ Μιχταριάν, ο οποίος ήδη υπέγραψε στη Γιουνάιτεντ). Δεν ήταν ώρα, ούτε για αντιπάθειες, ούτε για εγωϊσμούς. Στις μπίζνες, το αμοιβαίο συμφέρον είναι το πιο ισχυρό κίνητρο.Μετά τον Πογκμπά και τον Ραϊόλα -που τσέπωσε την ηγεμονική του μίζα- ο άλλος μεγάλος κερδισμένος αυτού του deal είναι ο πωλητής. Η Γιουβέντους γνώριζε από την αρχή, πως η ώρα του αποχωρισμού της με τον Πογκμπά δεν θα αργούσε. Οι φιλοδοξίες του παίκτη, σύντομα θα την υπερέβαιναν. Το ίδιο κι εκείνες του ατζέντη του. Ο Ραϊόλα μετακινεί διαρκώς τους πελάτες του, για να εισπράττει τις προμήθειες. Το μόνο που επεδίωξε η «Γιούβε», ήταν να κρατήσει τον ποδοσφαιριστή έως το τέλος του Euro. Με την ελπίδα οτι η αξία του θα ανέβαινε κι άλλο.

Αυτό δεν συνέβη, όμως ο ιταλικός σύλλογος κατάφερε κάτι που δεν έχει προηγούμενο: η τιμή πώλησης, να είναι καθαρό κέρδος μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ασύλληπτη επιτυχία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς οτι -με τα λεφτά του Πογκμπά- η Γιουβέντους αποπλήρωσε το καινούργιο της γήπεδο, το «Juventus Stadium» (κόστισε περίπου 100 εκατ. ευρώ), και της έμειναν 10 εκατομμύρια… ρέστα.

Ο παλαίμαχος αμυντικός των «κόκκινων διαβόλων», Γκόρντον ΜακΚουίν, είχε πει πως μόνον ένα δρόμο μπορεί να ακολουθήσει όποιος εγκαταλείπει τη Γιουνάιτεντ: τον κατήφορο. Πρώτα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, έπειτα ο Πικέ και -τώρα- ο Πογκμπά, τον έβγαλαν ψεύτη. Αυτή την αλαζονεία να μην είχαν οι Βρετανοί…

Αν και το απωθημένο του ήταν να αγωνιστεί -κάποτε- στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ο Γάλλος επιστρέφει στο «Ολντ Τράφορντ» για να ζήσει εκεί, όλα όσα ονειρευόταν στα 16 του που το πρωτοπάτησε. Μόνο που, πλέον, είναι πιο ώριμος, πιο δυνατός, πιο έμπειρος, πιο διάσημος και κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πιο ακριβός. Η Γιουνάιτεντ έκανε ένα ολέθριο σφάλμα, και τα λάθη πληρώνονται.

The post Μα, €110 εκατ. για Πογκμπά; Τα λάθη πληρώνονται ακριβά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
λαθη, premier league, europa league, manchester united, επρεπε, καιρος, ελλαδα, ολυμπιακος, χαφ, εταιρεία, adidas, νέα, nike, euro, γαλλια, fifa, αλεξ, league, europa, καλοκαιρι, σεν, https, μυστήριο, deal, juventus, απωθημένο, protagon, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, ζλαταν, ηγετης, παιχνιδια, ρεαλ, τα νεα, φωτογραφιες, χορος, χρωματα, ωρα, adidas, nike, protagon, αγκαλια, αξιζει, αλεξ, ανχελ ντι μαρια, αποζημιωση, βιβλιο, βομβα, γινει, γηπεδο, γονεις, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, ευρω, ελπιδα, εβδομαδα, εμειναν, εννοια, εξι, εξομολογηση, επρεπε, επτα, επιτυχια, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζινταν, ζοσέ μουρινιο, ιδια, ιδιο, κινηση, κι αλλο, λαδι, λαθος, λεφτα, λιονελ μεσι, μαυρο, ματι, μεσι, μίζα, μυστήριο, μικρο, μαρια, νερο, ξημερωματα, ομαδα, οικογενεια, ολλανδος, ονομα, οψιον, παιδι, παζαρι, παπουτσια, περιβαλλον, πικε, ροη, πορτα, ραντεβου, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ροναλντο, σεζον, σεν, συντομα, συλλογοι, τιμη, τορινο, φιρμα, φιασκο, φορα, χαφ, χρονικα, ψευτη, απωθημένο, deal, εξυπνα, εμφανισεις, euro, europa, fifa, https, league, manchester united, premier league, protagon.gr, σκηνη, τρελος, βοηθος
Τυχαία Θέματα