Κομμένο το σαλάμι στο Τορίνο

09:54 4/8/2016 - Πηγή: Protagon

Η προώθηση της χορτοφαγικής διατροφής στο Τορίνο, η ανάλογη εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία καθώς και η μείωση της παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων είναι μερικές από τις προτεραιότητες της Κιάρα Απεντίνο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η νέα δήμαρχος της πόλης του ιταλικού βορά παρουσιάζοντας το πολιτικό πρόγραμμα το οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Πολύγλωσση επιχειρηματίας (δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση εξοπλισμών

λέιζερ), παντρεμένη και μητέρα μιας μικρής κόρης, η κυρία Απεντίνο είναι το νέο αστέρι του κόμματος των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε το 2009 ο λαϊκιστής Μπέπε Γκρίλο, κωμικός ηθοποιός, μπλόγκερ και σχολιαστής από τη Γένοβα και το οποίο κερδίζει έδαφος στις τοπικές εκλογές. Είναι η τρίτη γυναίκα δήμαρχος του Τορίνο -μετά τη Μαρία Μανιάνι Νόγια (1987) και την Τζιοβάνα Κατανέο Ιντσίζα (1992)- η οποία εξελέγη τον Ιούνιο με ποσοστό 55% των ψήφων. Το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα προκάλεσε έκπληξη στην Ιταλία αφού είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 23 χρόνια που το Τορίνο δεν εξέλεξε αριστερό δήμαρχο.

Η νέα δήμαρχος του Τορίνο κατα τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της

Η Κιάρα Απεντίνο δεν είναι η μοναδική χορτοφάγος στο κόμμα των Πέντε Αστέρων. Ο Μπέπε Γκρίλο επαινεί συχνά τη χορτοφαγία στο μπλογκ του ενώ ο Λουίτζι ντι Μάϊο, μέλος του Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο ιταλικό κοινοβούλιο, γιόρτασε πρόσφατα τα 30στά γενέθλιά του με μια τούρτα χορτοφαγική. Όπως γράφει η Daily mail στο 62 σελίδων πολιτικό μανιφέστο της κυρίας δημάρχου αναφέρεται ότι: «Η προώθηση της vegan και vegetarian διατροφής είναι μια θεμελιώδης πράξη για την προστασία του περιβάλλοντός μας, της υγείας των πολιτών μας και την καλή διαβίωση των ζώων μας». Τα επόμενα πέντε χρόνια, εξάλλου, οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στα οφέλη της χορτοφαγίας: «Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από τους κλάδους της ιατρικής, της διαιτολογίας και της πολιτικής θα βοηθήσουν στην προώθηση μιας κουλτούρας σεβασμού στα σχολεία μας, διδάσκοντας τα παιδιά πώς να τρώνε καλά και ταυτόχρονα να προστατεύουν τα δικαιώματα του πλανήτη γη και των ζώων» ανακοίνωσε επίσης η κυρία δήμαρχος.

Τοπικά αλλαντικά σε παραδοσιακή ιταλική σαλουμερία

Ωστόσο, η πρωτοβουλία της έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις δεδομένου ότι το Τορίνο είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Πιεμόντε, μιας περιοχής διάσημης για το κρέας και τα αλλαντικά της και όπου επίσης γεννήθηκε το κίνημα Slow Food. Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει αναρίθμητα πιάτα όπως το Brasato al Barolo (κρέας που έχει σιγομαγειρευτεί μέσα στο πιο διάσημο κόκκινο κρασί της περιοχής) και το Carne Cruda (λεπτοκομμένες φέτες από ωμό βοδινό κρέας ραντισμένες με λαδολέμονο) από τη απόλαυση των οποίων το κοινό, είναι σίγουρο, ότι θα αρνηθεί να παραιτηθεί. Στο Twitter εξάλλου έχουν ήδη αρχίσει τα αρνητικά σχόλια και οι διαμαρτυρίες. Η κυρία δήμαρχος κατηγορείται ότι θέλει να φτιάξει μια πόλη – νηπιαγωγείο: «Αν δείξεις ανυπακοή [στην ατζέντα της δημάρχου] στο Τορίνο θα πας για ύπνο χωρίς δείπνο» έγραψε κάποιος ενώ, η Ελενα Κόντα, κάτοικος της πόλης δήλωσε στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα The Local ότι «σπουδαία πιάτα όπως το ραγού από αγριογούρουνο και το φιλέτο από Κιανίνα (μια από τις πιο παλιές φυλές βοοειδών που εκτρέφονται στην Iταλία) έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα μενού των εστιατορίων μιας πόλης που ήταν ανέκαθεν διάσημη για τα κρέατα, τα κρασιά και τα τυριά της».

Γεγονός είναι πάντως ότι τα τελευταία χρόνια στο Τορίνο οι φανατικοί της vegan και vegetarian δίαιτας πολλαπλασιάζονται, τα χορτοφαγικά εστιατόρια έχουν φτάσει ήδη τα 30, υπάρχουν επίσης πολλές αγορές βιοκαλλιεργητών ενώ από το 2001 γίνεται κάθε χρόνο με χρηματοδότηση του Δήμου το «VegFestival» ένα πολύ δημοφιλές φεστιβάλ για χορτοφάγους. Γενικά εξάλλου οι κάτοικοι του Τορίνο –ίσως επειδή η περιοχή έχει πολλά προβλήματα ρύπανσης- είναι συνειδητοποιημένοι περιβαλλοντικά.

Η νέα σύμβουλος για το περιβάλλον Στεφανία Τζιανούτσι, χορτοφάγος εδώ και 20 χρόνια, η οποία διορίστηκε από την Κιάρα Απεντίνο δήλωσε πάντως στην Corriere ότι ο στόχος τους δεν είναι να προκαλέσουν βλάβες σε τοπικά εστιατόρια και επιχειρήσεις: «Σεβόμαστε απόλυτα την γαστρονομική μας παράδοση και τα εστιατόριά μας και δεν έχουν τίποτα εναντίον της βιομηχανίας κρέατος». Η πρωτοβουλία του Δήμου του Τορίνο ο οποίος για πρώτη φορά ανακοινώνει δράσεις σχετικές με θέματα διατροφικά στηρίζεται σε πολυάριθμες εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (FAO) οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στον πλανήτη και στην υγεία μας η (υπερβολική) κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

The post Κομμένο το σαλάμι στο Τορίνο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα