Ανοίγει ξανά ο φάκελος της αυτοκτονίας Τσαλικίδη μετά την ευρωκαταδίκη της Ελλάδας

Η υπόθεση της αυτοκτονίας του τεχνικού της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία δικαίωσε τους γονείς και τον αδελφό του.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Ελλάδα δεν ερεύνησε επαρκώς τις συνθήκες του θανάτου ενώ επιδίκασε υπέρ των συγγενών του Τσαλικίδη αποζημίωση 50.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ για τα

δικαστικά έξοδα.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Αντώνης Λιώγας ζήτησε τη δικογραφία, που έχει μπει στο αρχείο, για να δει αν μπορεί να υπάρξει για την υπόθεση εκ νέου έρευνα.

Οι συγγενείς του Τσαλικίδη αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή της αυτοκτονίας του στελέχους της Vodafone.

Την Πέμπτη, με ομόφωνη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για ανεπαρκή έρευνα σχετικά με τον θάνατο του τεχνικού.

Ο Τσαλικίδης, υψηλόβαθμο τεχνικό στελέχους της Vodafone, βρέθηκε απαγχονισμένος στην κατοικία του στις 9 Μαρτίου 2005.

Εκείνες τις ίδιες ημέρες είχε αποκαλυφθεί ένα εκτεταμένο κύκλωμα παρακολούθησης μέσα στην εταιρεία, το οποίο στόχευε ανώτατους αξιωματούχους, ακόμη και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Το σκάνδαλο ήλθε στη δημοσιότητα σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

Για τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου έγιναν δύο έρευνες, η πρώτη μεταξύ του 2005-2006 η οποία κατέληξε ότι ο θάνατος προήλθε από απαγχονισμό. Μία συμπληρωματική έρευνα που έγινε το 2012-2014 που επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της πρώτης, ότι δηλαδή επρόκειτο για αυτοκτονία.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνουν τα tanea.gr, οι δύο από τους τρεις ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία του θανάτου δεν είχε εντελώς διασαφηνιστεί.

Οι γονείς του Τσαλικίδη, Παναγιώτης και Γεωργία Τσαλικίδη, και ο αδελφός του Γεώργιος, δεν αποδέχθηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας για αυτοκτονία. Αντίθετα, υποστήριξαν ότι ο θάνατός του ήταν συνδεδεμένος με την ιστορία των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Για το λόγο αυτό προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 19 Νοεμβρίου 2014.

Στην απόφασή τους οι δικαστές μιλούν για «ασυνέπειες» που εντοπίσθηκαν στις εκθέσεις τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης που έγιναν ύστερα από αίτημα των προσφυγόντων. Σε αυτές προστίθενται και άλλες ασυνέπειες, όπως η έλλειψη αυτοκτονικού κινήτρου που επιβεβαιώνεται από την ψυχιατρική έκθεση.

Το ΕΔΑΔ επισημαίνει τελικά ότι υπήρξε παράλειψη των ελληνικών Αρχών να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για τον θάνατο και ότι η Ελλάδα παραβίασε το 2 της ΕΣΔΑ.

The post Ανοίγει ξανά ο φάκελος της αυτοκτονίας Τσαλικίδη μετά την ευρωκαταδίκη της Ελλάδας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα