Η Σάραντον, οι πρόσφυγες της Λέσβου και οι Σιού της Β. Ντακότα

Τον περασμένο χειμώνα ήταν η Σούζαν Σάραντον των προσφύγων στη Λέσβο. Τώρα είναι η Σούζαν Σάραντον του περιβάλλοντος στο Λος Αντζελες και τη Βόρεια Ντακότα. Και αυτή τη φορά έχει στο πλευρό της τον Μαρκ Ράφαλο και άλλους συναδέλφους της από το Χόλιγουντ.

Η 7οχρονη ηθοποιός με τις πέντε υποψηφιότητες για Οσκαρ και τη μεγάλη χολιγουντιανή καριέρα, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μια κατ’ εξοχήν πολιτική προσωπικότητα της βιομηχανίας του θεάματος και μια υπερδραστήρια ακτιβίστρια. Ετσι τώρα, αναλαμβάνει να προστατεύσει το περιβάλλον στη Βόρεια

Ντακότα και να συνδράμει σε αυτό που πολίτες του Λος Αντζελες αποκάλεσαν «επανάσταση του κλίματος».

Αυτή τη φορά πρόκειται για μια τραγωδία του περιβάλλοντος. Ενας αγωγός αργού πετρελαίου στα υπέροχα λιβάδια της Βορείου Ντακότα όπου ακόμα ζουν μέλη της θρυλικής φυλής των Σιού, που καταγγέλλουν ότι η πολιτεία φρόντισε να μεταφέρει τον αγωγό μακριά από την πρωτεύουσα αλλά δίπλα σε λίμνες και ποτάμια. Και η Σάραντον έσπευσε στο πλευρό τους. Εστω και από απόσταση.

Η Σούζαν Σάραντον στη συγκέντρωση συμπαράστασης που διοργανώθηκε την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος) στο Λος Αντζελες

Η επένδυση είναι της τάξεως των 3,8 δισ. δολαρίων και θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Βόρεια Ντακότα ως το Ιλινόι. Οι επενδυτές θέλουν τον αγωγό να αρχίσει να λειτουργεί άμεσα, από την Πρωτοχρονιά του 2017. Και το περιβάλλον; Τα νερά του ποταμού Μιζούρι; Η Κλιματική Αλλαγή και η κουβέντα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Στη Βόρεια Ντακότα γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το Σάββατο εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους σε αγροτική περιοχή όπου χτίζεται ο αγωγός με συγκρούσεις ακτιβιστών και αστυνομικών που έκανε χρήση δακρυγόνων και συνέλαβε 83 διαδηλωτές. Η εφημερίδα Rapid City Journal έκανε λόγο για ταραχές.

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στη Βόρεια Ντακότα

Αλλά ποιος ασχολείται με ταραχές στη μέση του πουθενά; Μα, οι ευαισθητοποιημένοι και σε θέματα περιβάλλοντος ηθοποιοί του Χόλιγουντ. Την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος), μία μέρα μετά τα επεισόδια και τις συλλήψεις στη Βόρεια Ντακότα, διοργανώθηκε στο Πάρκο ΜακΑρθουρ στο Λος Αντζελες διαδήλωση συμπαράστασης. Παρόντες ήταν ο χολιγουντιανός σταρ Μαρκ Ράφαλο, ο γνωστός συνάδελφός του Εντ Μπίγκλεϊ Τζούνιορ, η Φράνσες Φίσερ, σκηνοθέτες, συγγραφείς και πολύς κόσμος. Και μαζί τους η Σούζαν Σάραντον.

Η ηθοποιός Φράνσες Φίσερ, ο ντοκιμαντερίστας σκηνοθέτης Τζος Φοξ και ο Μαρκ Ράφαλο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

H Σαράντον έχει κάνει εδώ και μερικές εβδομάδες την υπόθεση του αγωγού στη Βόρεια Ντακότα, δική της υπόθεση. Ζητά από τους αμερικανούς πολίτες να τηλεφωνούν στον Λευκό Οίκο και να ζητήσουν από τον Μπαράκ Ομπάμα να κρατήσει την υπόσχεσή του, να σταματήσει το έργο. Μπορεί να τα καταφέρει; Δύσκολο. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και η Βόρεια Ντακότα πολύ μακριά από την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη ή το Λος Αντζελες. Αλλά σίγουρα μπορεί να θυμίσει ότι είναι ώρα για μια επανάσταση του κλίματος.

Σούζαν Σάραντον, Μαρκ Ράφαλο, Τζος Φοξ και ο συγγραφέας Γκρεγκ Πάλαστ ποζάρουν στα παρασκήνια της διαδήλωσης

The post Η Σάραντον, οι πρόσφυγες της Λέσβου και οι Σιού της Β. Ντακότα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα