Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης της «ζούγκλας» του Καλαί

Περισσότεροι από 1.200 αστυνομικοί και άλλοι αξιωματούχοι στη Γαλλία επιβλέπουν την εκκένωση του αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί ή αλλιώς τη «ζούγκλα» του Καλαί, όπως την ονομάζουν. Η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα ακριβώς στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι αρχές αναφέρουν ότι στον καταυλισμό ζουν σε άθλιες συνθήκες περίπου 7.000 άνθρωποι και στόχος είναι να
τους μεταφέρουν σε κέντρα υποδοχής σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας.

LIVE: France set to demolish Calais ‘Jungle’ migrant camp https://t.co/nmylhioIoT pic.twitter.com/8IuPFi5K20

FRANCE 24 (@FRANCE24) October 24, 2016

Πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν νωρίς το πρωί στα σημεία συγκέντρωσης που έχουν καθορισθεί από τις αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων που βρίσκονται επί τόπου.

Γυναίκες και άνδρες παρουσιάστηκαν στις 06.00 τοπική ώρα με τις αποσκευές τους για να επιβιβασθούν στα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στα κέντρα υποδοχής εγκατεσπαρμένα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι οι μετανάστες που αρνούνται να φύγουν καθώς το όνειρό τους είναι να περάσουν στη Μεγάλη Βρετανία. Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από Γάλλους οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην μετεγκατάσταση μεταναστών στις περιοχές τους.

«Μόνο δια της βίας θα φύγουμε από εδώ. Θέλουμε να πάμε στη Βρετανία» δήλωσε στο BBC ένας Αφγανός πρόσφυγας.
Ήδη τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκε ένταση, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς και εκείνοι «απάντησαν», κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μεταδίδει η Deutsche Welle (DW).

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο Κριστιάν Σαλομέ, επικεφαλής της ΜΚΟ Auberge des Migrants, δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα Journal de Dimanche ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες δεν θέλουν να αποχωρήσουν και ότι από τη Δευτέρα μπορεί να δούμε σκηνές έντασης και ανθρωποκυνηγητού, καθώς πολλοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να διαφύγουν και να αναζητήσουν κρυψώνα στα περίχωρα του Καλαί.

Armored police &fires lit by #Calais migrants hours before #JungleCamp gets bulldozed (VIDEO) https://t.co/RHUSc8kOdA pic.twitter.com/YTJqkczTw0

— RT (@RT_com) October 24, 2016

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η αποκαλούμενη «ζούγκλα του Καλαί»,θα αποτελεί παρελθόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, γι αυτό οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από μέρες. Στόχος είναι η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να αποδεχθούν εθελοντικά τη μετακίνηση τους σε μικρότερα κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

Οι αρχές μοίρασαν περίπου 10.000 έντυπα σε διαφορετικές γλώσσες για να εξηγούν πώς ακριβώς πρόκειται να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το πρωί της Δευτέρας.

Αρχικά σε ένα υπόστεγο 3.000 τ.μ. που έχει νοικιάσει η κυβέρνηση, δίπλα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, θα πρέπει κατ΄αρχήν να στοιχηθούν σε τέσσερες σειρές: ανήλικοι, ενήλικες, οικογένειες, άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες. Στη συνέχεια θα τους προταθεί η μετακίνηση με πούλμαν σε ένα από τα 460 κέντρα υποδοχής και προσανατολισμού που προβλέπονται στη γαλλική επαρχία, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο. Για τους ανηλίκους που έχουν οικογένεια στην Αγγλία, οι οποίοι είναι περίπου 1.300, προβλέπεται να παραμείνουν σε κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Καλαί, έως ότου πεισθεί η βρετανική κυβέρνηση να τους δεχθεί.

Περίπου 70 λεωφορεία έχουν είναι σε αναμονή για να μεταφέρουν το κόσμο, ενώ από την Τρίτη θα αρχίσει η καταστροφή των σκηνών και ο καθαρισμός το χώρου. Η όλη επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να διαρκέσει τρεις ημέρες.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να ασκήσει βία, όμως εάν υπάρξουν μετανάστες που αρνηθούν να φύγουν ή υπάρξουν ΜΚΟ που προκαλέσουν προβλήματα, τότε η αστυνομία θα αναγκαστεί να επέμβει.

Η τεράστια αυτή επιχείρηση παρουσιάζεται ως «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα από τη γαλλική κυβέρνηση. Θα επιτρέψει τη διάλυση της μεγαλύτερης παραγκούπολης της Γαλλίας, που δημιουργήθηκε εδώ και 18 μήνες και κατοικείται από πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία και τρέφουν το όνειρο να διασχίσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.Τροφοδοτώντας την ανασφάλεια και αγανάκτηση των τοπικών πληθυσμών, ο καταυλισμός του Καλαί εξελίχθηκε σε απόστημα που δηλητηριάζει τη συζήτηση για τη μετανάστευση προκαλώντας ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Η πλειονότητα αυτών που ζουν στη «ζούγκλα» του Καλαί πολύ συχνά συγκρούονται με οδηγούς φορτηγών, καθώς επιχειρούν να μπουν στις καρότσες των οχημάτων τους και να περάσουν παράνομα στη Βρετανία. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν συγκρουστεί και με την αστυνομία.

Η Βρετανία από την πλευρά της κατασκευάζει ένα τείχος μήκους ενός χιλιομέτρου και κόστους σύμφωνα με πληροφορίες 2,2 εκατ. ευρώ σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα των ροών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα