Η λέξη της χρονιάς στην Αυστρία έχει 51 γράμματα!

20:05 3/1/2017 - Πηγή: Protagon

Λίγο οι τεράστιες γερμανικές λέξεις που απλώς κολλάνε άλλες λέξεις μεταξύ τους, λίγο η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, λίγο η πρόθεση να σχολιάσουν το σύγχρονο πολιτικό χάος… Ολα αυτά μαζί, ανέδειξαν στην Αυστρία για φέτος μια λέξη με 51 γράμματα ως εκείνη που εκφράζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το 2016.

Πρόκειται για τη λέξη Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Αναβολητησεπαναληψηστουδευτερουγυρουτωνπροεδρικωνεκλογών. Προέρχεται από τις λέξεις «Αναβολή», «της», «επανάληψης», «του», «δεύτερου», «γύρου», «των», «προεδρικών»

και «εκλογών. Και όπως είναι προφανές αναφέρεται στην αναβολή της διεξαγωγής του δεύτερου και ιδιαίτερα κρίσιμου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου στην Αυστρία.

«Η συγκεκριμένη λέξη προκάλεσε το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη, σημειώνουν αστειευόμενοι οι Financial Times, καθώς έφερνε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο κάποιος να δοκιμάσει μια μέρα να συμπεριλάβει ολόκληρη τη γερμανική γλώσσα σε μια λέξη» (σ.σ.: ναι, πρόκειται για την παραδοσιακή βρετανική ειρωνεία για τους Γερμανούς).

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω στην οριακή πολιτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη. Και στην Αυστρία την περασμένη χρονιά αυτή η οριακή πολιτική κατάσταση έγινε πιο εμφανής από οπουδήποτε αλλού (σ.σ.: εκτός ίσως από την ίδια τη Βρετανία). Γι’ αυτό και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη καθώς ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο υποψήφιος του κόμματος της Ελευθερίας έφτασε μια ανάσα από το να είναι ο πρώτος εκλεγμένος ακροδεξιός ηγέτης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον περασμένο Μάιο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Χόφερ έχασε παρά τρίχα από τον Αλεξάντερ Φαν Ντερ Μπέλεν, τον ανεξάρτητο υποψήφιο που στηρίχθηκε από τους Πράσινους. Το Κόμμα της Ελευθερίας αμφισβήτησε το αποτέλεσμα επικαλούμενο παρατυπίες στις ψήφους των αυστριακών του εξωτερικού που ψήφισαν δια αλληλογραφίας. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκανε δεκτή την ένσταση και όρισε την επανάληψη των εκλογών για τον Οκτώβριο.

Παρ’ όλα αυτά ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την αναβολή των επαναληπτικών εκλογών με το αιτιολογικό ότι η κόλα που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα των επιστολικών ψήφων ξεκολλάει εύκολα. Οι κρίσιμες εκλογές αναβλήθηκαν για τον Δεκέμβριο, η αγωνία πήρε παράταση και οι Αυστριακοί βρέθηκαν πιο διχασμένοι από ποτέ.

Τελικά των Δεκέμβριο και ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν οριακή διαφορά ίδια με εκείνη του Μαΐου ο ακροδεξιός υποψήφιος ηττήθηκε με ένα βολικό 53,8% με 46,2%. Φέρνοντας ανακούφιση σε ολόκληρη την Ευρώπη που στη νίκη του Φαν Ντερ Μπέλεν είδε επιτέλους μια νίκη της μετριοπάθειας, του πλουραλισμού και των αξιών της ελευθερίας. Ολων αυτών δηλαδή που είχαν οι εκπρόσωποί τους υποστεί αλλεπάλληλες ήττες την τελευταία χρονιά σε Ευρώπη και Αμερική.

Την λέξη επέλεξε ειδική επιτροπή στο Αυστρογερμανικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Γκρατς. Πρόκειται για το το δεύτερο σε παλαιότητα πανεπιστήμιο στη χώρα. Και αναδείχθηκε η αυστριακή λέξη για το 2016.

«Ως προς το μέγεθός της και το περιεχόμενό της η λέξη σχολιάζει με μια δόση ειρωνείας τα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς που χαρακτηρίστηκαν από μια εξαντλητική χρονικά καμπάνια, την αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας και την επανάληψή της» σημείωνε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Πρώτη επιλαχούσα αναδείχθηκε η λέξη «Bundesheinzi» (σ.σ.: σε μετάφραση «ομοσπονδοχάινσι») που αποτελεί μια οικεία προσφώνηση του απερχόμενου προέδρου της Αυστρίας Χάινς Φίσερ. Εξάλλου η Αυστρία είναι και αυτή ομοσπονδιακό κράτος, όπως άλλωστε οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε η λέξη «arschknapp» που κυριολεκτικά σημαίνει «σφιχτόκωλος» αλλά μεταφορικά σημαίνει «πολύ κοντά». Και αναφέρεται στην ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους στις πρώτες εκλογές του Μαΐου.

The post Η λέξη της χρονιάς στην Αυστρία έχει 51 γράμματα! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα