Η κυβέρνηση «φρενάρει» τα αναδρομικά των δικαστικών με νέα εγκύκλιο

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε στο Μαξίμου τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων και, πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ, μοίρασε υποσχέσεις για τα μισθολογικά τους.

Την περασμένη εβδομάδα, παρότι η απόφαση είχε ληφθεί αρκετά νωρίτερα, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό πως, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιου Πιτσιλή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση

για τους δικαστές, στο πλαίσιο της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των μισθών τους με αυτούς των βουλευτών, που τυγχάνουν έκπτωσης 25% στον φόρο εισοδήματος τους, κατά τις αποφάσεις του Μισθοδικείου.

Επρόκειτο, λοιπόν, να επιστραφεί στους δικαστικούς όλων των βαθμίδων, καθώς και στους συνταξιούχους δικαστικούς, το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας (2011-1016), δηλαδή επιστροφές φόρων ύψους 2.500 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαθμίδα του λειτουργού.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο (1147/2016), οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προέβαιναν σε εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο μετά την αφαίρεση του 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους.

Σύμφωνα όμως με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, 2 Νοεμβρίου, έναν μήνα μετά την αρχική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, μια νέα εγκύκλιος αλλάζει τα δεδομένα. Οι ενδιαφερόμενοι δικαστικοί θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση και μάλιστα όχι διαδικτυακά, αλλά χειρόγραφα, στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Η νέα απόφαση ορίζει ότι κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν προβλέπεται η έκπτωση της δαπάνης αυτής από το ακαθάριστο εισόδημα και συνεπώς επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και επί του προαναφερόμενου ποσοστού 25%.

Πρακτικά, δηλαδή, οι δικαστικοί γλιτώνουν φόρο εισοδήματος αλλά όχι την έκτακτη εισφορά. Οι τροποποιητικές δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ. χωρίς κυρώσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Η νέα εγκύκλιος για το αφορολόγητο των δικαστικών δίνει συμπληρωματικές διευκρινίσεις επί της αρχικής, αλλά επί της ουσίας την χειροτερεύει.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:

Επιστρέφεται το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας τριετίας και όχι των πέντε προηγούμενων ετών, κατά παράβαση του φορολογικού νόμου.Η επιστροφή θα γίνει μετά από αιτήσεις και δικαιολογητικά και τροποποιητικές δηλώσεις και όχι σε όλους.Το αφορολόγητο ποσό έχει ειδική εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που στην αρχική εγκύκλιο αποφεύγεται.

Η αρχική εγκύκλιος είχε εκδοθεί εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι συμπληρωματικές διευκρινίσεις εκδόθηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο 4339/2015 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

The post Η κυβέρνηση «φρενάρει» τα αναδρομικά των δικαστικών με νέα εγκύκλιο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα