Η κορύφωση του Θείου Δράματος εντός των τειχών

Η Μεγάλη Πέμπτη και η Μεγάλη Παρασκευή αποτελούν την κορύφωση των Παθών του Ιησού, με όλα όσα προηγήθηκαν της Σταύρωσής Του, με τις συγκλονιστικές ώρες στον Σταυρό του μαρτυρίου, αλλά και με την Αποκαθήλωσή Του, την Ταφή Του.

Δείτε πώς κλιμακώθηκε το Θείο Δράμα στον Αγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι -υπό την παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας- και πώς στη Μονή Πεντέλης, κατά την αναπαράσταση της ταφής τού Θεανθρώπου.

Τα 12 Ευαγγέλια στη Σκουφά

Η ανέγερση αυτού του ιερού ναού ξεκίνησε το 1923 και ολοκληρώθηκε

το 1931. Βρίσκεται στην οδό Σκουφά, ακριβώς απέναντι από το Πειραματικό Σχολείο Αθηνών, μεταξύ των οδών Λυκαβηττού και Δημοκρίτου.

Είναι σταυροειδής με μεγάλο τρούλο, διακοσμημένος εξωτερικά με πολλά αρχαιοπρεπή αρχιτεκτονικά στοιχεία. Ο αείμνηστος καθηγητής Αναστάσιος Ορλανδός, διάσημος αρχιτέκτων και βυζαντινολόγος και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών έκανε το σχέδιο του ναού και είχε την επιστασία της ανέγερσής του, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του αρχιτέκτονα Γεωργίου Νομικού. Η τελετή των εγκαινίων του ναού έγινε στις 24 Μαΐου 1931 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο τον Ά.

Πολλοί θεωρούν ότι εκεί η μυσταγωγία εγγίζει απόλυτα την αναπαράσταση του Δράματος.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Η ημέρα του απόλυτου πένθους στην Πεντέλη

Η μονή, που βρίσκεται εγκατεστημένη στους πρόποδες του βουνού, ιδρύθηκε το 1578 από τον επίσκοπο Ευρίπου Τιμόθεο, ο οποίος, διωκόμενος από τους Τούρκους, είχε καταφύγει στην Πεντέλη με σκοπό να ιδρύσει κοινόβιο. Σύμφωνα με την παράδοση, καθώς μαζί με άλλους κληρικούς αναζητούσαν κατάλληλη τοποθεσία, έπεσαν πάνω στον -λευκασμένο από τον ήλιο, τις βροχές και τον χρόνο- σκελετό ενός ασκητή, συνοδευόμενο από μία εικόνα της Παναγίας. Το εύρημα θεωρήθηκε σημαδιακό, οπότε και το συγκεκριμένο σημείο επιλέχτηκε ώστε να κτιστεί εκεί η μονή Πεντέλης.

Η εν λόγω εικόνα της Παναγίας σωζόταν στη μονή έως το 1966, οπότε και κλάπηκε.

Η αποκαθήλωση του Ιησού αποτελεί ένα έθιμο σε αυτή τη Μονή και κάθε χρόνο πλήθος πιστών μεταβαίνει εκεί για την Ταφή – τελείται σε υπερυψωμένο λόφο εντός του περιβόλου του Μοναστηριού.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

The post Η κορύφωση του Θείου Δράματος εντός των τειχών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα