Η κόντρα Τραμπ – Κίνας συνεχίζεται μέσω Twitter

Πρώτα ήρθε το τηλεφώνημα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ – γουέν, χώρα που η Κίνα αντιμετωπίζει ως παράνομα αποσχισθείσα επαρχία της. Ο Τραμπ, διαφοροποιώντας τη γραμμή των ΗΠΑ, που από την προεδρία του Τζίμι Κάρτερ (1979) δεν συνηθίζουν τις απευθείας συνομιλίες με τους ηγέτες της Ταϊβάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο, προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας.

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους

χαρακτηρίζοντας το τηλεφώνημα «κίνηση αβρότητας», καθώς η πρόεδρος ήθελε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του μα φαίνεται πως δεν μπόρεσε να αποτρέψει την αντιπαράθεση, που προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας από την κινεζική πλευρά.

Did China ask us if it was OK to devalue their currency (making it hard for our companies to compete), heavily tax our products going into..

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 4, 2016

Επειτα ήρθε το σχόλιο του Τραμπ στο Twitter, όπου επέκρινε την Κίνα τόσο για τη νομισματική της πολιτική, όσο και για το ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

«Μας ρώτησε η Κίνα αν ήταν εντάξει να υποτιμήσει το νόμισμά της (κάνοντας δυσκολότερο τον ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις μας), να φορολογήσει βαριά τα προϊόντα μας που μπαίνουν στην χώρα του (οι ΗΠΑ δεν τα φορολογούν) ή να χτίσει ένα τεράστιο στρατιωτικό συγκρότημα στη μέση της Νότιας Σινικής Θάλασσας;» ρώτησε ρητορικά στο Twitter. «Δεν νομίζω», ήταν η απάντησή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η ομάδα του Τραμπ δεν έχει έρθει σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πληροφόρηση και συμβουλές προτού συνομιλήσει με ξένους ηγέτες, παρά το γεγονός πως Τραμπ και Πενς έχουν διεξαγάγει έως τώρα 50 συνομιλίες με αρχηγούς ξένων κρατών. Και ενώ ο Πενς προσπαθεί να ρίξει τους τόνους χαρακτηρίζοντας το θέμα με την Κίνα «πολύ κακό για το τίποτα», η αναζήτηση για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζεται.

Ο Μάικ Πενς σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση στον «Πύργο Τραμπ» (REUTERS/Lucas Jackson)

Τα επικρατέστερα ονόματα, σύμφωνα με το Reuters, είναι τέσσερα: Μιτ Ρόμνεϊ, ο ηττημένος ρεπουμπλικανός πρόεδρος στις εκλογές του 2012, ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, ο γερουσιαστής Μπόμπ Κόρκερ και ο απόστρατος στρατηγός και τέως διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους.

Η ανώτατη σύμβουλος του Τραμπ και διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του, Κελιάν Κόνγουεϊ, δήλωσε πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί και με τους υποψήφιους Τζον Χάντσμαν, πρώην πρεσβευτή στην Κίνα και πρώην κυβερνήτη της Γιούτα, τον Ρεξ Τίλερσον διευθύνοντα σύμβουλο της πετρελαιοπαραγωγού ExxonMobi , και τον ναύαρχο εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδη.

Ο Σταυρίδης, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πρύτανης της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς και υποψήφιος για αντιπρόεδρος με τη Χίλαρι Κλίντον, θα συναντηθεί με τον Τραμπ την ερχόμενη Πέμπτη. «Δεν τίθεται θέμα περί θέσης Σταυρίδη στην κυβέρνηση Τραμπ», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπός του Τζούλι Χάνσκομ.

The post Η κόντρα Τραμπ – Κίνας συνεχίζεται μέσω Twitter appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα