Η κλιματική αλλαγή καίει τώρα τα δάση του Βορρά

Ηταν ως τώρα από τις λίγες παρθένες και ανεπηρέαστες από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα περιοχές που είχαν απομείνει: ένας πνεύμονας οξυγόνου και αποθήκη άνθρακα για όλο τον πλανήτη.

Ομως, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει καθόλου ανεπηρέαστα τα τεράστια δάση στον Καναδά, στη Σκανδιναβία και στη Σιβηρία. Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αλμπέρτα του Καναδά την Πρωτομαγιά και συνέχιζε να κατακαίει εκτάσεις επί δύο εβδομάδες, είναι δυστυχώς μια χαρακτηριστική αλλά όχι

μόνη τέτοια περίπτωση…

Παρόλο που και σε αυτά στα βόρεια δάση -όπως και στα μεσογειακά- οι πυρκαγιές είναι ένας μηχανισμός ανανέωσης του οικοσυστήματος, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει αφύσικη ένταση και συχνότητα στις πυρκαγιές, σημειώνουν οι μελετητές που υποδεικνύουν μια ανησυχητική αναδιαμόρφωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στις περιοχές κοντά στον Αρκτικό Κύκλο: Μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας και μικρότεροι χειμώνες που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού οδηγούν σχεδόν νομοτελειακά στην καταστροφή.

Προτού επέλθη η καταστροφή, ο κατάλογος των προβλημάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πράγματι μεγάλος – ειδικά για περιοχές που δεν είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο: ξηρά δέντρα που λόγω της θερμοκρασίας γίνονται εύφλεκτα, ακόμα περισσότερο γιατί είναι πεύκα και έλατα τα οποία καίγονται εύκολα με το ρετσίνι που έχουν.

Η άνοδος της θερμοκρασίας λιώνει ακόμη νωρίτερα την άνοιξη τα χιόνια (και τα φέρνει πιο αργά τον χειμώνα) ενώ αφήνει τα δάση εκτεθειμένα και σε έντομα που ζουν περισσότερο χάρη στον πιο ζεστό καιρό. Είναι δε αρκετά πιθανό ότι η υπερβάλλουσα θερμότητα λόγω της αλλαγής προκαλεί και αύξηση στις αστραπές, άρα περισσότερες πιθανότητες να ξεσπάσει πυρκαγιά σε ένα δάσος με σχεδόν αποξηραμένα δέντρα.

Χωρίς να είναι εύκολη η κατάσβεση μέσα στις απέραντες εκτάσεις ειδικά του Καναδά και της Ρωσίας, οι φωτιές μαίνονται για πολλές ημέρες και καίνε κυριολεκτικά μέχρι να βρεθεί κάτι να τις σταματήσει. Οι New York Times σημειώνουν ότι το 2012 κάηκαν στη Σιβηρία περίπου 280.000 τ.χλμ. μία έκταση περίπου διπλάσια από την Ελλάδα.

Αλλα 20.000 τ.χλμ. κάηκαν μόνο το 2015 στην Αλάσκα, μία έκταση σχεδόν όσο η Πελοπόννησος. Ηταν οι χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων 10.000 ετών στην περιοχή λένε ειδικοί από τις ΗΠΑ. Από την άλλη τα στατιστικά των ρωσικών αρχών υποεκτιμούν κατά πολύ το μέγεθος της εκεί καταστροφής, υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Η πρόσφατη τεράστια πυρκαγιά στον Καναδά, που δεν έχει σβήσει ακόμη και έχει αφανίσει ένα μέρος μια πόλης 90.000 ανθρώπων, έδειξε με σαφήνεια τους κινδύνους.

Πιθανότερη αιτία για την καταστροφική πυρκαγιά του Φορτ ΜακΜάρεϊ ήταν οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σε μια περιοχή με χειμώνα και χιόνια σχεδόν τα τρία τέταρτα του χρόνου, η θερμοκρασία στις αρχές Μαΐου έφτασε τους 25 βαθμούς – μια εξωπραγματική τιμή για την εποχή και την περιοχή.

Το ότι μέσα σε αυτήν την κόλαση κινδύνεψαν να παγιδευτούν πάνω από 20.000 άνθρωποι δείχνει και την ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος.

Η καναδική πόλη βασίζεται δε σχεδόν αποκλειστικά στην εξόρυξη της πετρελαϊκής άμμου, μιας δαπανηρής και περιβαλλοντικά πολύ «βρόμικης» μεθόδου για την άντληση πετρελαίου. Είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση του τι θα μπορούσε να συμβεί και στη Σιβηρία και την Αλάσκα όπου υπάρχει μεγάλη πίεση για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων: το δάσος θα είναι σχεδόν σίγουρα από τους χαμένους.

The post Η κλιματική αλλαγή καίει τώρα τα δάση του Βορρά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα