Η Ιταλία προαναγγέλλει μαζικές απελάσεις οικονομικών μεταναστών

18:00 2/1/2017 - Πηγή: Protagon

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει ένα όραμα για το 2017: να διαχειριστεί το Προσφυγικό και τις μεταναστευτικές ροές με τρόπο που απέφυγε να το κάνει ο προκάτοχός του, δηλαδή, με μαζικές απελάσεις οικονομικών μεταναστών και με τη δημιουργία κέντρων κράτησης. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική απόφαση που λαμβάνει ο Πάολο Τζεντιλόνι στον απόηχο της επίθεσης που πραγματοποίησε ο τυνήσιος τζιχαντιστής στο Βερολίνο.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι εξέδωσε μία δισέλιδη οδηγία προς τα αστυνομικά κέντρα της χώρας, ζητώντας να εντείνουν την προσπάθεια ταυτοποίησης

και απέλασης των οικονομικών μεταναστών που δεν δικαιούνται τη χορήγηση ασύλου. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω της «αυξάνουσας πίεσης του μεταναστευτικού και στο πλαίσιο της αστάθειας που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο».

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη λειτουργία 16 νέων κέντρων κράτησης όπου θα διαμένουν παράτυποι μετανάστες μέχρι να απελαθούν. Αυτό ήθελε να αποφύγει ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αντιστεκόταν στο άνοιγμα κέντρων κράτησης και πίστευε ότι η Ιταλία μπορούσε να υποστηρίξει τους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των Ευρωπαίων.

Αλλά τους τελευταίους μήνες οι πιέσεις από τις προσφυγικές ροές στην Ιταλία αυξήθηκαν σε βαθμό που δεν μπορούν να τις υποστηρίξουν οι υποδομές της χώρας. Μόνο τον περασμένο μήνα οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο, που σημαίνει ότι, συνολικά, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φτάσει στην Ιταλία μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Καθώς οι ροές από τις ακτές στα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της συμφωνίας της ΕΕ με την Αγκυρα, οι πρόσφυγες και μετανάστες περιορίζονται στην «οδό» από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Αλλωστε σε αυτό «βοηθούν» οι διακινητές οι οποίοι απειλούν ακόμη και με όπλα τους ανθρώπους που αρνούνται να επιβιβαστούν σε μία τιγκαρισμένη πλαστική βάρκα.

Σκοπός των ιταλικών αρχών είναι να κρατούνται οι παράτυποι μετανάστες και να απελαύνονται αμέσως μόλις απορριφθούν οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου. Αλλά οι διαδικασίες αργούν και στη χώρα λειτουργούν μόλις τέσσερα κέντρα με 360 κρεβάτια το καθένα. Το 2016 ταυτοποιήθηκαν περίπου 40.000 άτομα που δεν δικαιούνται τη χορήγηση ασύλου. Για τους 30.000 εξ αυτών δόθηκαν οδηγίες απέλασης, αλλά μόνο οι 5.000 έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους.

Καθώς αυξάνονται οι ροές από τη Βόρεια Αφρική, δυστυχώς αυξάνονται και οι πνιγμοί. Υστερα από δύο ναυάγια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των θυμάτων στη Μεσόγειο έχει ξεπεράσει τα 4.400.

The post Η Ιταλία προαναγγέλλει μαζικές απελάσεις οικονομικών μεταναστών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα