Η ιστορία πίσω από το εμπάργκο της Λίβερπουλ στη Sun

Ο επίλογος μιας ιστορίας δημοσιογραφικής απάτης με θύμα τη Λίβερπουλ γράφτηκε χθες (10/2), με την επίσημη ανακοίνωση του δημοφιλούς αγγλικού συλλόγου ότι -στο εξής- θα απαγορεύει την πρόσβαση των δημοσιογράφων της Sun στο «Ανφιλντ» και στο προπονητικό κέντρο «Μέλγουντ», εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το βρετανικό ταμπλόιντ είχε «καλύψει» τα δραματικά γεγονότα του «Χίλσμπορο», το 1989.

Η Νέμεσις άργησε 28 ολόκληρα χρόνια, επειδή το κουβάρι της αλήθειας -και ο βρώμικος ρόλος της Sun

στην υπόθεση- αποκαλύφθηκε σε όλο του το… μεγαλείο μόλις πέρυσι, σε αγγλικό δικαστήριο. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν, ήδη, επιβάλει μποϊκοτάζ στην εφημερίδα, ωστόσο το επίσημο εμπάργκο ήρθε τώρα, μετά τη δικαστική δικαίωση των θυμάτων, των οικογενειών τους και του συλλόγου. Τις προηγούμενες μέρες, η «Fenway Sports Group», η εταιρεία που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Λίβερπουλ, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις οικογένειες των θυμάτων, προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού ποια στάση θα κρατήσουν. Εκείνες υποστήριξαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι ο σύλλογος δεν πρέπει να έχει την παραμικρή σχέση με την εφημερίδα που κατασυκοφάντησε τους οπαδούς του συλλόγου, και δημοσίευσε τα τερατώδη ψεύδη της υπό τον τίτλο «Η Αλήθεια», τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία.

Σε εκείνο το εμετικό της πρωτοσέλιδο, η Sun -επικαλούμενη ανώνυμες αστυνομικές πηγές- έγραφε πως οπαδοί της Λίβερπουλ επιτέθηκαν και ουρούσαν εναντίον των «γενναίων αστυνομικών» που προσπαθούσαν να σώσουν τους τραυματισμένους συντρόφους τους, ότι κάποιοι έκλεβαν χρήματα από τις τσέπες των νεκρών, ότι κάποιοι άλλοι εμπόδιζαν τους διασώστες να δώσουν στους τραυματίες το «φιλί της ζωής». Επιπλέον, η Sun είχε ισχυριστεί -τότε- πως το δυστύχημα είχε προκληθεί από μεθυσμένους οπαδούς.

Ολα αυτά κατέρρευσαν στο δικαστήριο. Οπως αποδείχτηκε, ο θάνατος των 96 φιλάθλων (95 πέθαναν στο γήπεδο του Σέφιλντ κι άλλος ένας τέσσερα χρόνια αργότερα) οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια των Αρχών, που επέτρεψαν την υπεράριθμη συγκέντρωση θεατών στην ετοιμόρροπη εξέδρα, ενώ τουλάχιστον 41 άνθρωποι θα είχαν σωθεί εάν τους είχε παρασχεθεί αμέσως η ενδεδειγμένη ιατρική βοήθεια. Βεβαίως, όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρξε κανένα ζήτημα με τη συμπεριφορά των οπαδών, πριν ή μετά την τραγωδία, σε αυτόν τον εφιαλτικό ημιτελικό Κυπέλλου με τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που είχε αναλάβει τις έρευνες, αποκάλυψε ότι η Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ και ο Ιρβάιν Πάτρικ, μέλος του συντηρητικού κόμματος που κυβερνούσε τότε τη Βρετανία, είχαν χαλκεύσει τα στοιχεία. Το βρετανικό κράτος δεν άντεχε να χρεωθεί τον θάνατο 96 ανθρώπων, ομολογώντας ότι τα γήπεδα στα οποία παιζόταν ποδόσφαιρο ήταν… του 19ου αιώνα. Κάποιοι έπρεπε να την πληρώσουν – και αυτοί ήταν οι «αλήτες» οπαδοί της Λίβερπουλ. Η Sun του Μέρντοχ και του τυχοδιώκτη διευθυντή της Μακένζι, ανέλαβαν προθύμως να κάνουν το άσπρο, μαύρο. Οι ίδιες πληροφορίες είχαν δοθεί και σε άλλες εφημερίδες, όμως καμία δεν δέχτηκε να τις δημοσιεύσει, επειδή δεν είχε καταφέρει να τις διασταυρώσει.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, ο ρεπόρτερ Χάρι Αρνολντ, ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου, αποκάλυψε στο BBC: «Ετοιμαζόμουν να φύγω από την αίθουσα σύνταξης, όταν είδα τον Μακένζι (τον διευθυντή του στη Sun) να σχεδιάζει την πρώτη σελίδα. Εμεινα κατάπληκτος, επειδή ο τίτλος δεν απηχούσε όσα είχα γράψει. Ηταν ένα ισορροπημένο, απ΄όλες τις πλευρές, άρθρο. Επιασα τον Μακένζι και του είπα: “Δεν μπορείς να βάλεις αυτόν τίτλο‘. “Γιατί όχι;‘, με ρώτησε. “Επειδή δεν ξέρουμε αν είναι η αλήθεια ή, απλώς, μια εκδοχή της αλήθειας“. Με πήρε πιο πέρα και μου είπε: “μην ανησυχείς, θα κάνω ξεκάθαρο ότι όλα αυτά ψιθυρίζονται, δεν πρόκειται να τα υιοθετήσουμε‘. Η αλήθεια είναι ότι οι ρεπόρτερ σπανίως διαφωνούν με τους διευθυντές τους, ιδίως αν αυτός είναι ο Κέλβιν Μακένζι», όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος.

Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, το 2012, η Sun ζήτησε συγγνώμη, με πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «The real truth», στο οποίο απολογήθηκε για την τότε στάση της και κατηγόρησε τους αστυνομικούς για τις ψευδείς πληροφορίες που της είχαν δώσει. Ο πρώην διευθυντής αρκέστηκε να σημειώσει ότι θα προτιμούσε, αντί για τον τίτλο «Η αλήθεια», να είχε βάλει τον τίτλο «Τα ψέματα». Νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε καλέσει την εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη για το «κατάπτυστα αναληθές» δημοσίευμα του 1989, ζητώντας από τον Μακένζι να αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλά, όλα αυτά, κατόπιν εορτής.

Χθες, με επίσημη ανακοίνωσή της, η Sun απάντησε στο εμπάργκο με άλλη μια συγγνώμη: «H Sun και η Λίβερπουλ είχαν μία αγαστή συνεργασία τα τελευταία 28 χρόνια, μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο. Το να απαγορεύεις την είσοδο σε δημοσιογράφους, είναι κακό για τους οπαδούς και το ποδόσφαιρο. Η Sun διαβεβαιώνει το κοινό της ότι δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο την ποιότητα της ενημέρωσής της. Η Sun μετανιώνει βαθιά για τον τρόπο που κάλυψε τα τραγικά γεγονότα του Χίλσμπορο και αντιλαμβάνεται τις ζημιές που προκάλεσαν αυτά τα δημοσιεύματα σε πολλούς στην πόλη. Μία νέα γενιά δημοσιογράφων της εφημερίδας, έκτοτε, συνεχάρη τις οικογένειες των θυμάτων για τη σκληρή μάχη και τη νίκη που πέτυχαν σε αυτή την υπόθεση. Χάρη σε αυτούς η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια. Αν και δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τη ζημιά που κάναμε, θα θέλαμε να ανοίξουμε ένα περαιτέρω διάλογο με την πόλη και να δείξουμε ότι η εφημερίδα τρέφει σεβασμό για τους ανθρώπους του Λίβερπουλ».

O Γιούργκεν Κλοπ άρχισε να εφαρμόζει το εμπάργκο από την Παρασκευή (Reuters / Phil Noble Livepic)

Το εμπάργκο άρχισε να ισχύει, στην πράξη, από τη χθεσινή (10/2) συνέντευξη Τύπου του προπονητή των «Κόκκινων», Γιούργκεν Κλοπ, εν όψει του σημερινού (11/2) ντέρμπι με την Τότεναμ. «Δεν μιλάω με τη Sun, πια. Μην το πάρετε προσωπικά, όμως ακόμα για τη Sun δεν δουλεύετε; Ετσι έχουν τα πράγματα. Μπορείτε να ακούσετε και να γράψετε ό,τι θέλετε, όμως δεν θα δεχτώ ερωτήσεις σας», ανέφερε ο γερμανός τεχνικός έπειτα από ερώτημα που του απηύθυνε δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

«Total eclipse of the Sun», όπως αναφέρει και ένα λογοπαίγνιο που χρησιμοποιείται από την ομάδα των ανθρώπων που χρόνια πάλευαν για να λάμψει ο ήλιος της αλήθειας και να «τιμωρηθεί» η Sun. Εστω αργά, έλαμψε.

The post Η ιστορία πίσω από το εμπάργκο της Λίβερπουλ στη Sun appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα