Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Στην Αθήνα αναμένεται να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα (πιθανώς την Κυριακή) τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά με σημαντική πρόοδο, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συζητήσεις οδήγησαν σε πρόοδο για την ολοκλήρωση

της αξιολόγησης, κάτι που θα συζητηθεί και στο επόμενο Eurogroup. Πριν τη συνάντηση όλοι διατηρούσαν χαμηλές προσδοκίες και ήταν βέβαιο πώς δεν επρόκειτο να υπάρξει συμφωνία. Η κύρια είδηση της συνάντησης, πέρα από τη βούληση για επιστροφή των κλιμακίων, ήταν το κοινό μέτωπο των θεσμών απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον Γιώργο Χουλιαράκη.

Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ενιαία στάση που υιοθέτησαν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αποδεχτεί τη λήψη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης -δηλαδή στη μείωση του αφορολόγητου- και σε περικοπές συντάξεων.

Πηγές της Ευρωζώνης δήλωναν ότι «η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018. Στην πρόταση των Θεσμών –εκτός από την λήψη μέτρων που θα απαιτούνται από την ελληνική πλευρά (ύψους 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Bloomberg όπως φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ κλπ)– θα υπάρχουν και μία σειρά από αντισταθμιστικά μετρά αναπτυξιακής φύσεως σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. «Θα είναι το καρότο στο μαστίγιο», όπως είπε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος

Νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες». Οπως σημειώνει το Reuters, αυτό το κοινό μέτωπο μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «μια σημαντική εξέλιξη, επειδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είχαν επί μήνες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η Ελλάδα έπρεπε να επιτύχει το 2018 και τα επόμενα από αυτά χρόνια, αλλά και σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Απέναντι από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο βρέθηκαν πολλοί αξιωματούχοι από την πλευρά των θεσμών. Οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ από το Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η δήλωση-γρίφος των κυβερνητικών πηγών

Οπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, στη συνάντηση της Παρασκευής υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση.

Εγινε πρόοδος, πρόσθεταν οι πηγές, ωστόσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, ενώ επισήμαναν ότι δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν αρκετά ερωτηματικά, αφού αφενός γίνεται αναφορά για πρόοδο, αφετέρου επισημάνθηκε ότι παρέμεναν «παράλογες απαιτήσεις» χωρίς να διευκρινίζεται εάν ως τέτοιες εννοούνται τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. σε δύο δόσεις ή εάν προέκυψαν νέες αξιώσεις.

The post Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα