Η Ευρώπη «θύμα» του ενεργειακού πολέμου ΗΠΑ – Ρωσίας

Η αμερικανική Βουλή ψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά αυτή τη φορά τις συνέπειες θα τις νιώσει για τα καλά και η Ευρώπη. Η απόφαση των αμερικανών βουλευτών – το ίδιο αναμένεται να ψηφίσει και η Γερουσία – που επιδιώκουν να πλήξουν τη Μόσχα και να δέσουν τα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με την πολιτική απέναντι στη Ρωσία, βάζει στο στόχαστρο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος σύμφωνα με τον σχεδιασμό

θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες: η Shell, η Engie, η Uniper, η Omv και η Wintershall που έχουν σχηματίσει έναν συνασπισμό κολοσσών της ενέργειας έχουν επενδύσει το ήμισυ των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή του μήκους 1.200 χιλιομέτρων αγωγού.

Το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε από την αμερικανική Βουλή «μιλάει» ξεκάθαρα: οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν φρένο στην κατασκευή του αγωγού τον οποίο το Βερολίνο θεωρεί κομβικής σημασίας. Και από εδώ ξεκινά η οργή Γερμανών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάνουν λόγο ακόμα και για αντίποινα.

Η όλη υπόθεση ξεκινά από το σκάνδαλο των ρωσικών παρεμβάσεων στις αμερικανικές εκλογές. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και οι σχέσεις Τραμπ – Μόσχας είναι ακόμα υπό διερεύνηση αλλά το Κογκρέσο θέλει να αποκλείσει κάθε κίνδυνο για να έχει το… κεφάλι του ήσυχο: ακόμα και αν υποτεθεί ότι Τραμπ και Πούτιν έχουν συνάψει κάποια σκοτεινή συμφωνία βάσει της οποίας ο αμερικανός πρόεδρος θα άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τον νόμο αυτόν οι αμερικανοί βουλευτές τού κλείνουν τον δρόμο προληπτικά.

Επιπλέον, ο νέος νόμος σφίγγει περαιτέρω τον κλοιό των κυρώσεων γύρω από ρωσικές επιχειρήσεις και πολίτες και καθιστά σχεδόν αδύνατο για τον Λευκό Οίκο να τις άρει ακόμα και αν το επιδιώξει. Πρόκειται για μία σπάνια πολιτική κίνηση από πλευράς του Κογκρέσου που αποτελεί σχεδόν προσβολή για τον Τραμπ: το μοναδικό περιθώριο που αφήνει στον αμερικανό πρόεδρο είναι το αντίθετο, δηλαδή εάν και εφόσον το επιθυμήσει μπορεί να κάνει τις κυρώσεις βαρύτερες!

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η «Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εκβιάσει τις γειτονικές χώρες». Το σχέδιο του Nord Stream 2 το οποίο κατευθύνεται από τη ρωσική Gazprom, χαρακτηρίζεται «καταστροφικό για την ενεργειακή ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών». Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί δικαιολογούν την απόφασή τους υπό το πρόσχημα της προστασίας της Ευρώπης. Αλλά Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν συμφωνούν καθόλου.

Η κατασκευή του Nord Stream 2 έχει αναμφίβολα γεωστρατηγικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου είναι αμφιλεγόμενη. Σήμερα το ρωσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας. Η κρατική Gazprom, υπό τον έλεγχο του Πούτιν, ισχυρίζεται ότι θέλει να ανοίξει νέους δρόμους, μεγαλύτερης ροής αερίου και πετρελαίου προς τις αγορές της Δύσης. Αλλά ο Nord Stream 2 δεν θα αυξήσει την προσφορά αερίου. Το μεγάλο του πλεονέκτημα για τη Μόσχα είναι ότι παρακάμπτει την Ουκρανία – η οποία έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τους ρωσικούς αγωγούς που ως σήμερα περνούν από το έδαφός της καθώς η Ρωσία πληρώνει «διόδια». Επίσης μεταφέρει την πίεση στο Κίεβο και προκαλεί ρήγμα στις σχέσεις Ουκρανίας – ΕΕ. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι η Gazprom, παίζοντας έξυπνα το παιχνίδι, έχει εντάξει στο σχέδιο πλήθος εταιριών από τη Δυτική Ευρώπη οι οποίες τώρα κινδυνεύουν να μείνουν μετέωρες.

Η κίνηση του αμερικανικού Κογκρέσου, παρότι έχει κατ’ αρχάς γεωπολιτικές αιτίες, υποκρύπτει και μία οικονομική διάσταση. Οι ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, ανατρέποντας μία τακτική δεκαετιών αποφάσισαν να μπουν στο κλαμπ των μεγάλων παγκόσμιων εξαγωγέων ενέργειας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν στους Αμερικανούς να ξεπεράσουν τους Ρώσους σε παραγωγή φυσικού αερίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ήδη αποφασίσει να επιτρέψει τις πρώτες εξαγωγές πετρελαίου και αερίου προς την Ευρώπη ύστερα από μισό αιώνα απαγόρευσης. Ο ίδιος ο Ομπάμα είχε παρουσιάσει τότε την κίνησή του ως τμήμα της αντιρωσικής πολιτικής του. Στον Κόλπο του Μεξικού ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής νέων πλωτών εργοστασίων άμεσης υγροποίησης του φυσικού αερίου το οποίο εν συνεχεία θα μεταφέρεται εν πλω στη Δυτική Ευρώπη. Τώρα μάλιστα που στον «θρόνο» της Ουάσιγκτον κάθεται ο Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να ανέβει στο άρμα των ορυκτών καυσίμων, ένας νέος ενεργειακός πόλεμος διαγράφεται στον ορίζοντα.

The post Η Ευρώπη «θύμα» του ενεργειακού πολέμου ΗΠΑ – Ρωσίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα