Η «Αυγή» σφύριξε οφσάιντ το Μαξίμου για τις offshore

Μάλλον το Μαξίμου δεν μέτρησε σωστά το άρθρο 178 που επιτρέπει την ύπαρξη offshore εταιρειών για πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς. Ούτε μέτρησε σωστά και την απόλυτη στήριξη που παρείχε στην πολύκροτη ρύθμιση, επιτιθέμενο μάλιστα ως συνήθως στη ΝΔ. Οι αντιδράσεις για το άρθρο 178 δεν περιορίστηκαν στο σύνηθες και δεδομένο… γήπεδο της αντιπολίτευσης, αλλά εξαπλώθηκαν και στην περιοχή της συγκυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό και διόλου τυχαίο το πρωτοσέλιδο της Αυγής στο φύλλο της Τρίτης 31 Μαΐου

που βγάζει… oφσάιντ τη συγκεκριμένη διάταξη. Η Αυγή δεν είναι μια τυχαία εφημερίδα που ασκεί κριτική ή ελέγχει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Είναι κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, επηρεάζει καταστάσεις, δίνει το σύνθημα και ουσιαστικά με αυτή την παρέμβαση προλειαίνει το εδαφος για μια ενδεχόμενη απόσυρση της διάταξης από την κυβέρνηση.

Γράφει για τη ρύθμιση, το άρθρο της Αυγής, υπό τον τίτλο «Οφσάιντ με τις Offshore»: «Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και εξωχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και φορολογικά συνεργάσιμους».

Και επισημαίνει: «Η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών και εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε φορολογικά συνεργάσιμα κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες φορολογικοί παράδεισοι, σε μια περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί.

» Είτε το απαίτησαν οι δανειστές είτε το εισηγήθηκε η GRECO (ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς), η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι καμία κυβέρνηση και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη θέση τους. Το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. γνώριζαν το θέμα και τώρα υποκρίνονται τον ανήξερο προφανώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει συμψηφιστικά».

Δημαράς: «Αν το ήξερα δεν θα τη ψήφιζα»

Κατά του άρθρου 178 που επιτρέπει την ύπαρξη offshore εταιρειών για πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς, τάχθηκε και ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Γιώργος Δημαράς, ενώ έχουν προηγηθεί και άλλες φορές από το περιβάλλον της συγκυβέρνησης.

Ο βουλευτής, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο «Κόντρα», εξέφρασε την πλήρη αποστασιοποίησή του από τη διάταξη και στηλίτευσε ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές. Παράλληλα, υπαινίχθηκε εν κρυπτώ αποφάσεις και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του.
«Αν το ήξερα δεν θα το ψήφιζα. Έστω και τώρα να το πάρει πίσω ο Αλέξης Τσίπρας», είπε ο κ. Δημαράς. Ο κ . Δημαράς ανήκει στο συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνών κόμμα των Οικολόγων και εκλέχθηκε στη Β’ Αθηνών.

Από την μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΚΟ των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραδέχθηκε προ ολίγων ημερών ότι πρώτον το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί και δεύτερον η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί ακόμη και στην εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ και της GRECO, την οποία επικαλέστηκε μετά τον σάλο προκλήθηκε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχριστόπουλο η κυβέρνηση οφείλει να κάνει αγώνα ώστε να τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα η ιστορία των offshore εταιριών. «Είμαι ο τελευταίος που θα αντιπολιτευόταν την κυβέρνηση» είπε, «όμως θα πρέπει να δούμε το συγκεκριμένο άρθρο με μεγαλύτερη προσοχή». «Άλλωστε πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, είναι σκληροί σε θέματα ηθικής τάξης», διευκρίνισε.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εκτίμησε πάντως ότι δεν υπήρχε πρόθεση να καλυφθεί οποιοσδήποτε, ούτε από την τροπολογία φωτογραφίζεται κάποιος. «Κάνω την αυτοκριτική μου γιατί ούτε κι εγώ εντόπισα εγκαίρως τη διάταξη αυτή» πρόσθεσε ο ίδιος, για να επισημάνει ότι «μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να είπαμε ορισμένες υπερβολές τον Ιανουάριο και να κάναμε λάθη, δεν κλέψαμε όμως».

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε ακόμη ότι αγωνίζεται προσωπικά για την επαναφορά του ασυμβιβάστου, ώστε ο βουλευτής, όχι μόνο να μην κατέχει offshore εταιρία, αλλά και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μάλιστα έχει ήδη συγκεντρώσει υπογραφές για το ζήτημα αυτό ακόμη και από βουλευτές άλλων κομμάτων.

The post Η «Αυγή» σφύριξε οφσάιντ το Μαξίμου για τις offshore appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα