Γουατεμάλα: 22 κορίτσια νεκρά από πυρκαγιά σε εστία κακοποιημένων παιδιών

14:37 9/3/2017 - Πηγή: Protagon

Τουλάχιστον 22 έφηβες, από 14 έως 17 ετών, έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στη Γουατεμάλα, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κρατική εστία φιλοξενίας κακοποιημένων ανηλίκων τη «Σεγκούρο Βίρχεν δε Ασουνσιόν».

Η εστία βρίσκεται στην πόλη Σαν Χοσέ Πινούλα, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, και συνολικά τραυματίστηκαν 40 ανήλικοι – τα περισσότερα από τα θύματα απανθρακώθηκαν στο σημείο της φωτιάς, την πτέρυγα των κοριτσιών.

Το απόγευμα τις ίδιας ημέρας οι οικογένειες των φιλοξενούμενων περίμεναν με αγωνία έξω από τις εγκαταστάσεις για να μάθουν τα ονόματα των

θυμάτων, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Τζίμι Μοράλες κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Τους τελευταίους μήνες η εστία αποτελούσε «ωρολογιακή βόμβα», με διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια (REUTERS/Saul Martinez)

Για πολλές ώρες οι υπεύθυνοι δεν έδιναν καμία πληροφορία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 22χρονη Ρόζα Αγκουίρε, που προσπαθούσε να μάθει για την τύχη των αδελφών της.

«Πρόκειται για μια οδυνηρή κατάσταση», τόνισε ο διοικητής της αστυνομίας της Γουατεμάλας Νέρι Ράμος συμπληρώνοντας ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τη φωτιά έβαλε ομάδα νεαρών, καθώς τους τελευταίους μήνες η εστία αποτελούσε «ωρολογιακή βόμβα», με διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι καταγγελίες των εργαζομένων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η «Σεγκούρο Βίρχεν δε Ασουνσιόν» άρχισε να λειτουργεί το 2006 υποδεχόμενη άστεγα παιδιά και εφήβους και κυρίως θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ενώ στις εγκαταστάσεις της υπήρχε η δυνατότητα να φιλοξενηθούν έως 400 ανήλικοι, ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τους 500.

Μία ημέρα πριν, το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες έφηβοι διαδήλωσαν για τις κακές συνθήκες που επικρατούν εκεί, καταγγέλλοντας σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

Αρκετοί κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά 54 συνελήφθησαν και τέθηκαν σε απομόνωση, όπως δήλωσε ο Ράμος. Η διαμαρτυρία τους συνεχίστηκε και το πρωί της Τετάρτης, πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας οικογένειες των θυμάτων ξαγρύπνησαν στη μνήμη των κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Η αρμόδια εισαγγελέας Χίλντα Μοράλες ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει να κλείσει η εστία, αφού ερευνήσει προσεκτικά τι οδήγησε στην πυρκαγιά. Η ίδια, σύμφωνα με το Reuters, είχε ζητήσει πέρυσι τη λήψη προληπτικών μέτρων από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να προστατευτούν οι ανήλικοι που κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

«Oταν μιλάμε για σύστημα προστασίας των παιδιών, η τελευταία λύση είναι η μεταφορά τους σε κάποια εστία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα θα είναι μαζί με την οικογένειά τους ή σε μια οικογένεια που υποκαθιστά τη δική τους, που εξασφαλίζει την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και την προστασία τους», τόνισε μεταξύ άλλων η Μοράλες.

The post Γουατεμάλα: 22 κορίτσια νεκρά από πυρκαγιά σε εστία κακοποιημένων παιδιών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα