Συντάξεις: Τροπολογία η Αχτσιόγλου, «ομολογία» ο Πετρόπουλος

13:13 9/3/2017 - Πηγή: Protagon

Πρώτα ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό και μετά άρχισαν οι συνεννοήσεις μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΕΛΣΤΑΤ για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, για τη ρύθμιση των οποίων κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης σχετική τροπολογία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.

Τις… κατόπιν εορτής κι αφού το «αλαλούμ» ήταν προδιαγεγραμμένο συνεννοήσεις, «αποκάλυψε» ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο

υφυπουργός, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ιστότοπος skai.gr, επιχείρησε να μετριάσει τους τόνους και να… αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για το «αλαλούμ» που προκλήθηκε με τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και το «άδειασμα» της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν καθυστέρησε. Ετσι όμως «μαρτύρησε» την πραγματικότητα, καθώς όπως είπε, η αρμόδια διευθύντρια του υπουργείου είχε έρθει σε επαφή με την ΕΛΣΤΑΤ από τις 24 Μαΐου του 2016. Ο νόμος όμως που συμπεριλάμβανε τον περιβόητο συντελεστή είχε ήδη ψηφιστεί από τις 9 Μαΐου.

Ο ίδιος μάλιστα «φωτογράφισε» την ΕΛΣΤΑΤ για τις καθυστερήσεις αναφέροντας ότι η Αρχή ξεκίνησε να εξετάζει σε βάθος το θέμα το Νοέμβριο όταν και ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο κ. Πετρόπουλος απέδωσε το σφάλμα που προέκυψε στον συντελεστή που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, στις τεράστιες δυσκολίες του «εγχειρήματος», ενώ υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές ισχυριζόμενος ότι η διατύπωση φαινόταν ορθή βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας.

«Η διατύπωση της διάταξης στο νόμο υπεβλήθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και είναι σύμφωνη με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η μεθοδολογία δεν είναι ίδια παντού, αλλά η βιβλιογραφία που μας υπέδειξαν οι υπηρεσίες έδειχνε ότι ήταν εύστοχη η διατύπωση», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι: «ο συντελεστής δείκτη μισθού σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι σωστός. Εντούτοις δεν υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, γιατί αποκλίνει από το δείκτη κόστους εργασίας, που δεν ταυτίζεται με το δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών. Γι’ αυτό επελέγη με επιστημονικό τρόπο ως ορθότερη μεθοδολογία ο υπολογισμός σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή» δήλωσε.

Ο Τάσος Πετρόπουλος προσπαθώντας να δικαιολογήσει το συνεχές «ράβε – ξήλωνε», υποστήριξε ότι «η ζωή είναι ευρύτερη από το νομοθέτη», δηλαδή, ότι ένας νόμος δεν μπορεί ποτέ να καλύψει τα πάντα όπως προκύπτουν στην πραγματική ζωή…

Επίσης διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, επιλύεται πλέον το πρόβλημα του μαθηματικού τύπου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν κινδυνεύει η καταβολή των νέων συντάξεων για όσους υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13/5/2016.

Το υπουργείο αναγκάστηκε να προβεί στην τροπολογία μετά το φιάσκο στον υπολογισμό των νέων συντάξεων μέσω της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, ώστε να ξεμπλοκάρει η έκδοση νέων συντάξεων για χιλιάδες δικαιούχους.

Με την τροπολογία Αχτσιόγλου η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η τροπολογία μπορεί να δίνει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί από τις αστοχίες του υπουργείου Εργασίας, καθώς δεν συνεργάστηκε με την ΕΛΣΤΑΤ για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται οι νέες συνταξεις, ωστόσο επιφέρει δραστικές και δραματικές μειώσεις και στα εφάπαξ χιλιάδων παλαιών ασφαλισμένων.

Και αυτό γιατί με την ίδια τροπολογία αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Αφορά όλους τους νέους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά, καθώς αναπροσαρμόζει τη βάση υπολογισμού της σύνταξής τους, που είναι οι αποδοχές τους από το 2002 και μετά. Αυτές οι αποδοχές «μετράνε», σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, στον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Η εξίσωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ, σύμφωνα με ειδικούς της ασφάλισης, επηρεάζει περίπου 250.000-300.000 παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι θα δουν τις εισφορές, που πρέπει να καταβάλλουν, ακόμα και να πενταπλασιάζονται!

«Είστε μαθητευόμενοι μάγοι της κακιάς ώρας», σχολίασε σκωπτικά από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που κατέθεσε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την τροπολογία Αχτσιόγλου «μπάλωμα» και το νόμο Κατρούγκαλου «εκτρωματικό και μέγγενη» για τους νέους συνταξιούχους.

«Να καταθέσετε την αλληλογραφία με την ΕΛΣΤΑΤ. Γιατί μου κάνει εντύπωση. Αν γνωρίζατε το πρόβλημα και το ανεφάρμοστο γιατί δεν το προβλέπατε στο νόμο; Ή δεν ξέρατε ή ξέρατε και μας κοροϊδεύετε. Γιατί αν ξέρατε το δύσκολο της διαδικασίας έπρεπε να έχετε ορίσει μεταβατική περίοδο στο νόμο», κατέληξε η κα Χριστοφιλοπούλου.

Αυτό πάντως που διαφαίνεται από τις απαντήσεις του κ. Πετρόπουλου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι το σταδιακό ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποσαφήνισης μέσω τροπολογίας ή εγκυκλίου της ρύθμισης του ασφαλιστικού (άρθρο 20) που εκτιμάται ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής κατά 60% της σύνταξης σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα για τους Δημάρχους καθώς εξελέγησαν πριν από το νόμο.

Μάλιστα ο Τάσος Πετρόπουλος προσπαθώντας να δικαιολογήσει το συνεχές «ράβε – ξήλωνε», υποστήριξε ότι «η ζωή είναι ευρύτερη από το νομοθέτη», δηλαδή, ότι ένας νόμος δεν μπορεί ποτέ να καλύψει τα πάντα όπως προκύπτουν στην πραγματική ζωή και γι’ αυτό χρειάζονται οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

The post Συντάξεις: Τροπολογία η Αχτσιόγλου, «ομολογία» ο Πετρόπουλος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα