Γιατί το FBI ευθύνεται τελικά για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον

Εχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ και οι αναλυτές ακόμη αναζητούν απαντήσεις. Πώς προέκυψε η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ; Ή πιο σωστά, γιατί έχασε η Χίλαρι Κλίντον;

Σύμφωνα με τον δημοσκόπο-γκουρού Νέιτι Σίλβερ, η απάντηση βρίσκεται στο FBI: επειδή το Γραφείο άνοιξε ξανά την υπόθεση με τα emails της υποψήφιας προέδρου και πρώην υπουργού Εξωτερικών μόλις δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα της κάλπης.

Ο Νέιτ Σίλβερ δήλωσε ότι η κυρία

Κλίντον θα ήταν σχεδόν σίγουρα η νέα πρόεδρος των ΗΠΑ αν οι εκλογές διεξάγονταν στις 27 Οκτωβρίου, δηλαδή μία ημέρα προτού ανακοινώσει ο επικεφαλής του FBI ότι ανοίγει νέα έρευνα για την υπόθεση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι, όταν αυτή ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Πρόσφατα περιήλθαν στην κυριότητά μας νέα στοιχεία για την υπόθεση και θα διερευνηθούν περαιτέρω», είχε ανακοινώσει τότε ο Τζιμ Κόμεϊ σε επιστολή του προς τα μέλη του Κογκρέσου, αναφερόμενος στην αποκάλυψη ότι την περίοδο που η Κλίντον ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών χρησιμοποιούσε ιδιωτικό ηλεκτρονικό διακομιστή.

Οπως εξήγησε ο Νέιτ Σίλβερ, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος είχε 81% πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές πριν από την 27η Οκτωβρίου. Μετά την είδηση που αιφνιδίασε το επιτελείο της και ήρθε ως δώρο στην ομάδα του Τραμπ οι πιθανότητες υπεροχής της Κλίντον έπεσαν στο 65%.

There's more evidence, too: Late-deciding voters broke strongly against Clinton in swing states, enough to cost her MI/WI/PA. pic.twitter.com/8r801ahDQO

— Nate Silver (@NateSilver538) December 11, 2016

Μάλιστα, οι ψηφοφόροι που άλλαξαν γνώμη και στράφηκαν προς τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο είναι πολύ πιθανό να άλλαξαν το τελικό αποτέλεσμα καθώς άλλαξαν τα ποσοστά τρεις πολιτείες-κλειδιά: το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν.

Βέβαια, αντίστοιχη βουτιά έκαναν τα ποσοστά στήριξης της κυρίας Κλίντον τον Σεπτέμβριο, όταν εξαναγκάστηκε η ίδια να ομολογήσει ότι την ημέρα που έδειχνε εξουθενωμένη, σε εκδήλωση για την 11η Σεπτεμβρίου, πράγματι ανάρρωνε από κρούσμα πνευμονία. Υστερα ανέβηκαν ξανά στα προηγούμενα επίπεδα. .

Και ούτως ή αλλως, το FBI φρόντισε να ολοκληρώσει τον νέο κύκλο ερευνών για την υπόθεση της αλληλογραφίας και να ανακοινώσει -δύο ημέρες πριν την 8η Νοεμβρίου- ότι δεν θα απαγγείλει κατηγορίες κατά της υποψηφίου και ότι δεν αλλάζει το πόρισμα που είχε βγάλει πριν το καλοκαίρι. Επομένως ίσως χρειάζονταν λίγο ακόμη χρόνο οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι για να ξανακατευθύνουν τη στήριξή τους προς το Δημοκρατικό Κόμμα.

New Comey letter: FBI has not changed its conclusion regarding Clinton use of personal email server pic.twitter.com/IdKT1gweMf

— Jim Acosta (@Acosta) November 6, 2016

Η καταμέτρηση ψήφων συνεχίζεται. Η Χίλαρι Κλίντον ξεπερνά κατά 2,84 εκατ. ψήφους τον Ντόναλντ Τραμπ, τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ…

The post Γιατί το FBI ευθύνεται τελικά για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα