Γαλλικό «κλειδί» για την ΟΝΕ – η πρόταση του Μπρουνό Λε Μερ

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ στο ταξίδι του στο Βερολίνο εντυπωσίασε με μία ενδιαφέρουσα και λεπτομερή πρόταση, την οποία περιέγραψε σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για την εξέλιξη της ΟΝΕ.

Είναι η πιο λεπτομερής επίσημη πρόταση που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής. Ο Λε Μερ θέλει τη Γερμανία και τη Γαλλία να ξεκινήσουν αμέσως τις προπαρασκευαστικές εργασίες, πριν από την επίσημη συμφωνία του συνασπισμού της «Τζαμάικα» στη Γερμανία.

Το πρώτο πράγμα που σημειώσαμε

από την πρόταση είναι ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον προϋπολογισμός, αλλά «δημοσιονομική ικανότητα» (budgetary capacity) με δύο συγκεκριμένους ειδικούς στόχους.

Ο πρώτος να αποτελεί χρηματοδότηση για αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν «αποδιοργανωτικές τεχνολογίες»(disruptive technologies), το είδος των τεχνολογιών, δηλαδή, στο οποίο κυριαρχούν επί του παρόντος οι ΗΠΑ – τεχνολογία Πληροφορικής και Βιοτεχνολογία.

Ο δεύτερος σκοπός της δημοσιονομικής ικανότητας είναι να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ενάντια στις κυκλικές διαταραχές.

Ο Λε Μερ σημειώνει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο εξωτερικές επιδράσεις που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου: την ταχεία τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, και μια πιο ισχυρή εμπορικά Κίνα.

Ο Λε Μερ είναι ακόμα πιο συγκεκριμένος όταν μιλά για την αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης. Προτείνει μια διαδικασία τεσσάρων φάσεων:

1. Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και φορολογική εναρμόνιση.

2. Ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας και, ενδεχομένως, ανάπτυξη του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

3. Δημιουργία κοινών δημοσιονομικών πόρων

4. Η δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

The post Γαλλικό «κλειδί» για την ΟΝΕ – η πρόταση του Μπρουνό Λε Μερ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα