Φιρμάνι από Βρυξέλλες, χρειάζονται νέα μέτρα φέτος

13:53 4/2/2016 - Πηγή: Protagon

Μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μίλησε ξανά για Grexit, ωστόσο αυτό δεν ήταν το πιο… ηχηρό χαστούκι. Η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεσή της με τις χειμερινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία και τα νέα για την Ελλάδα μόνο ευχάριστα δεν είναι.

Κι αυτό γιατί γίνεται σαφές και ξεκάθαρο πως απαιτούνται νέα μέτρα

για να πιάσει η Αθήνα τους στόχους της. Κι αυτό χρειάζεται να γίνει τόσο άμεσα, μέσα στο 2016 δηλαδή, όσο και μακροπρόθεσμα, αφού η δέσμη μέτρων απαιτείται να παραμένει ενεργή και το 2017.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν ταυτίζονται με τις βασικές επισημάνσεις του προϋπολογισμού για μηδενική ύφεση το 2015, ενώ από τις Βρυξέλλες υπολογίζουν πως το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί κοντά στον στόχο για 0,25% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν παραδέχονται πως είχαν κάνει λάθος στις προβλέψεις τους για το πώς θα κινούταν η ελληνική οικονομία πέρυσι, αφού προέβλεπαν μεγαλύτερη ύφεση.

Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Με βάση τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης (ύφεση 0,7%) και για να μπορέσει να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στα ύψη του 0,5% επί του ΑΕΠ πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα, η Επιτροπή θεωρεί ότι για το 2016 υπάρχουν αρνητικά ρίσκα για τον προϋπολογισμό, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και τις καθυστερήσεις στην εξειδίκευση και στην εφαρμογή των μέτρων. Επίσης, αναφέρει ότι θα υπάρξει πιθανή θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό εάν αποδώσει η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και λόγω της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Ολα τα παραπάνω θεωρούνται ως προάγγελος της στάσης που θα κρατήσουν οι δανειστές στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί η έκθεση της Κομισιόν δημοσιοποιήθηκε την ώρα που τα κλιμάκια τους βρίσκονται στην Ελλάδα και συναντώνται με υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι προβλέψεις με αριθμούς

Για την ανεργία, η Κομισιόν προβλέπει μείωση στο 24% φέτος από 25,1% πέρυσι και περαιτέρω υποχώρησή της στο 22,8% το 2017. Για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει νέα άνοδό του φέτος, στο 185% του ΑΕΠ από 179% του ΑΕΠ πέρυσι και θεωρεί ότι θα αποκλιμακωθεί το 2017, υποχωρώντας στο 181,8% του ΑΕΠ.

Κίνδυνοι από το Προσφυγικό

Στα πτωτικά ρίσκα περιλαμβάνονται οι υψηλότερες δαπάνες για την αντιμετώπιση των εισροών αιτούντων άσυλο και πιθανές καθυστερήσεις στην συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή του επιπλέον πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα ανοδικά ρίσκα πηγάζουν κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις της διοίκησης δημοσίων εσόδων (οι επιπτώσεις των οποίων δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόβλεψη) και η άνοδος των εσόδων λόγω της συνολικής ανθεκτικότητας της μακροοικονομίας και της είσπραξης φόρων το β’ εξάμηνο του 2015.

Δεδομένου του χαμηλότερου του αναμενόμενου κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος μειώθηκε σε σχέση με την πρόβλεψη του φθινοπώρου. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί το 2016 στο 185% για να μειωθεί το 2017 στο περίπου 182%.

Ολα τα παραπάνω, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει τη Γενική Απεργία που έχει παραλύσει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κι ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει άγνοια για τις προβλέψεις των Βρυξελλών.

Διαβάστε εδώ την έκθεση.

The post Φιρμάνι από Βρυξέλλες, χρειάζονται νέα μέτρα φέτος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα